D66 en SP willen verhuizing Sesamstraat tegenhouden

Geplaatst op vr 06 nov 2015 om 9:39

Foto: NPSDe verhuizing van Sesamstraat van NPO 1 naar het digitale themakanaal NPO Zappelin Xtra stuit de politieke partijen D66 en SP tegen de borst. Dat laten zij weten in een reactie aan Nu.nl. D66-mediawoordvoerder Kees Verhoeven vindt het belachelijk dat Sesamstraat moet wijken voor de talkshow Tijd voor MAX. “Er waait een commerciële wind in Hilversum“, zegt hij. “De staatssecretaris wilde geen puur amusement meer, maar intussen verdwijnen allerlei culturele en educatieve programma’s.

De NPO kijkt te veel naar kijkcijfers, vindt hij. “Na soul & jazz op de radio gooit de NPO nu weer een geliefd onderdeel van het hoofdpodium. Dit gaat ten koste van een onderscheidende publieke omroep met meerwaarde.

SP’s mediawoordvoerder Jasper van Dijk denkt daar hetzelfde over “Een onbegrijpelijk besluit van de managers uit Hilversum die zich blindstaren op kijkcijfers“, stelt hij.

Dekker moet een stevig gesprek aangaan met de NPO om dit besluit terug te draaien. Het is aan Dekker om deze fout te herstellen.

Sesamstraat-boegbeeld Aart Staartjes heeft bij HP/DeTijd zwaar teleurgesteld gereageerd op het besluit van NPO 1, maar Sesamstraat-omroep NTR kan leven met het besluit.
22 Reacties op “D66 en SP willen verhuizing Sesamstraat tegenhouden”


 1. Tim

  Geniaal dat de politiek meteen weer paraat staat…het is een herhaling….er verdwijnt helemaal niets….

 2. Anoniem

  Heeft de politiek niets belangrijkers te doen?

 3. Jan Modaal

  wow, belangrijke onderwerpen snijden ze weer aan.

 4. Televisiefreaks

  Sesamstraat bestaat langer dan menig bezoeker hier. Aart Staartjes heeft helemaal gelijk over de angst die hij uitspreekt dat het programma de nek om wordt gedraaid door het niet langer meer op een open zender te plaatsen. Het is niet uit te leggen dat een educatief programma voor de allerkleinsten verdwijnt naar een achteraf zender en dat plat amusement (Bauer en Paul de Leeuw) en talkshows (Tijd voor Max en Pauw) alle ruimte krijgen op de open zenders.

 5. Tweetniet

  Temidden van alle tumult en actualiteit in deze wereld houden duur betaalde volksvertegenwoordigers zich in Nederland bezig met de verschuiving van een kinder TV programma naar een ander publiek TV kanaal.
  Hoe luxe wil je het hebben? Maar wat zegt dat eigenlijk over ons, Nederlanders?

 6. Anoniem

  @ Televisiefreaks Eens!

 7. Thijs

  Het is heel simpel, wie betaald die bepaald. Dus de politiek hoeft maar maar één keer te dreigen de subsidiekraan dicht te draaien en de NPO zal haar keutel weer direct intrekken.

 8. Anoniem

  Het kan gewoon zo. De programmering is dan ook nog logischer en duidelijker dan voorheen. Grootste verandering word dan het avondblok vvan zappelin naar NPO2. De verdiepende kijker van NPO2 zet over het algemeen later de televisie aan dan andere kijkers. Deze programma’s kunnen dus ook later beginnen. Meteen hert hele probleem opgelost en iedereen blij.

  ma t/m vr

  NPO1

  15.00 Pauw (herhaling)
  16.00 Journaal
  16.10 Geloof en een hoop liefde
  16.40 Hallo Nederland
  17.00 Tijd voor MAX
  18.00 Journaal en 1 Vandaag
  19.00 DWDD
  20.00 Journaal

  NPO2

  14.00 De programma’s met en over geloof van o.a. de EO
  16.00 Zappelin met o.a. Sesamstraat, Kindertijd, Koekeloere, Studio Snugger, Buurman en Buurman, Klumpies, Peanuts, Marja de Bij, Calimero en meer. Ja ruin een uur extra dan op NPO1 want op deze zender is daar wel ruimte voor als men logisch nadenkt en nog ietsje extra durft te schuiven met programma’s

  18.00 Regio tv programma’s
  18.30 Binnenstebuiten (al vind ik dit een zeer matige opvolger van Man bijt hond en vind ik eigenlijk dat deze laatste gewoon terug moet komen vanaf volgend jaar)
  19.00 Dagelijkse quiz opvolger Lingo/Pointles AVROTROS ook blij!
  19.30 Vroege vogels, Meldpunt, Debat op 2, Cash op Zolder, Max Monumentaal, Recht in de regio, Max maakt mogelijk, Met de kennis van nu
  20.00 Met het mes op tafel, Dubbelspel, Per seconde wijzer, 2 voor 12,

  NPO3

  6.00 Zappelin
  Vanaf 12.00 herhaling ZAPP blok van de vorige dag
  16.00 Villa Achterwerk – De aparte stijl aan programma’s van de VPRO gewoon weer in een blok aan elkaar gepraat door een nieuw presentatie duo/trio. Vanaf nu niet (alleen) op zondagochtend maar dagelijks een uur. Hiermee schept ZAPP duidelijkheid en komen de programma’s van Villa Achterwerk alsmede de programma’s van de andere omroepen beter tot hun recht.
  17.00 ZAPP Live – Duur maar er zijn zat dagelijkse live programma’s voor volwassen en er is er geen een voor kinderen.
  18.00 De Beste Vrienden quiz
  18.20 Het Klokhuis
  18.45 Jeugdjournaal
  19.00 Opvolger voor Spangas (valt in herhaling en is wel een beetje klaar) Een nieuwe dagelijkse kinderserie in de stijl van Q&Q/De Zevensprong zou mooi zijn. Ook het 2e seizoen van Het geheim van Eijk en andere nieuwe kinderseries kunnen op dit tijdslot.
  Stoppen met De Brugklas – Dit is een type amusement (Scripted reality) dat mijn in ziens niet thuis hoort bij de publieke omroep.
  19.30 Puberruil XL, De Buitendienst, Willem Wever, Freek in het wild, Tijd van je leven
  20.00 herhalingen van Nederlandse kinderseries/Jan rijd rond

 9. Lora

  Zet sesamstraat gewoon op NPO3. Ik heb nooit begrepen waarom er tussen 5 en 6 zo nodig twee kinderzenders moeten zijn op de NPO.

 10. Bettina Wertheimer

  Ik ben geboren in hetzelfde jaar als Sesamstraat en ik vind dat dit programma gewoon op één van de open netten uitgezonden hoort te worden.

  Ik heb geen digitale decoder en die wil ik ook niet! Het is namelijk prima mogelijk om kanalen zonder tussenkomst van zo’n vastlopend, onbetrouwbaar, energieslurpend klote apparaat door te geven. Ziggo val dood met je commerciële uitzuigstrategie!

 11. Tom

  Kijk dan gewoon naar de uitzending op NPO3!

  @D66 @SP Ga lekker andere zaken tegenhouden…

 12. b

  Huilen met de wolven in het bos . populair bij de politiek en mensen die vooral niet weten hoe het zit. Sesamstraat in de namiddag is de herhaling van eerder op de ochtend en de kijkcijfers voor deze aflevering zijn erg laag . Voordeel voor sesamstraat is dat het door elk platform beschikbaar is in het basispakket en dat het nooit meer onderbroken word voor sport of welk evenement dan ook. Een eigen plekje op Zapp . Ongenuanceerd gedoe door mensen die er zelf al jaren niet meer naar kijken.

 13. Joepie

  Mensen kunnen dus niet lezen! Sesamstraat verdwijnt helemaal niet. Het gaat om de herhaling op NPO 1 die verdwijnt ! Sesamstraat blijft gewoon op NPO 3 ! En daar hoort het ook thuis.

 14. Pluk van de Pettenflat

  En ja hoor, daar zijn de roeptoeters uit den haag weer.

 15. aammehoela

  Overdreven gedoe, bovendien in de hand gewerkt door de politiek zelf. Toen de PO eigen identiteit moest gaan uitzenden en de kijkcijfers daalden moesten de kijkcijfers weer omhoog van de politiek. Dus politiek, jullie veroorzaken zelf het probleem. Bovendien weten de jonge ouders de digitale zenders wel te vinden!

 16. Marcel

  Helemaal eens met het standpunt van de SP, en oja, D66 ook nog.

 17. Anoniem

  @ Marcel

  Bedankt voor de info.

 18. Anoniem

  @Joepie. Die uitzending is te zien om 14.00 uur en heeft een kijkcijfer van 13000. Om 17.00 uur op NPO1 is dat 113000. Dat heeft een reden denk ik. Dus ja ik snap wel dat er geklaagd wordt. Het programma moet in de (voor)avond staan op een net dat iedereen kan zien.

 19. echtwaar

  Dat bewijst wel wat een totaal nutteloze partij met name D66 is.

 20. gtstfites

  @10:32
  SpangaS heeft tot nu toe nog een contract t/m mei 2017

 21. parker

  Bepaalt de politiek wat er uitgezonden word.

 22. Daniel

  Dat de politiek zich maar druk maakt over het stoppen van Mythbusters.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.