SBS 6 vroeg Commissariaat advies over Utopia

Foto: RTLSBS 6 heeft vòòr de start van Utopia aangeklopt bij het Commissariaat voor de Media om advies te vragen aan de mediawaakhond. Dat vertelt voorzitter Madeleine de Cock Buning vandaag in De Telegraaf. Het CvdM vindt het goed dat SBS actief nagaat wat er kan en mag. “SBS is al voor de start van Utopia bij ons geweest om te kijken wat er kan en mag en hoe ze zelf sturing kunnen geven wanneer een deelnemer bewust of onbewust reclame maakt“, aldus De Cock Buning.

SBS handelt slim door De Cock Buning en haar team te paaien. De laatste tijd deelt het Commissariaat de ene na de andere megaboete uit. Zo werd gisteren bekend dat het Limburgse L1 bijna 300.000 euro boete betalen voor sluikreclame en kreeg Omroep MAX eerder een ‘bakboete’ van 162.000 euro.

En in die boetes heeft SBS geen zin. Daarom heeft de zender een pro-actieve houding, die wordt toegejuicht door het CvdM. “Wanneer omroepen, publiek of commercieel, uit zichzelf komen uitleggen op welke manier ze de volgende keer daadwerkelijk gaan voorkomen dat er iets misgaat, dan zijn we tevreden. Ze snappen het, een boete is dan soms niet meer nodig.

Volgens het AD vinden sommige omroepbazen haar een hardliner, maar zo ziet ze zichzelf niet. “Helemaal niet. Wij kijken juist naar wat er wel allemaal kan. We helpen de omroepen graag.

Het is belangrijk dat ze goed functioneren, we denken zo veel mogelijk met hen mee. Maar uiteindelijk zijn we er voor de kijker.”

Het Commissariaat voor de Media is overigens niet bevoegd formeel toezicht te houden op de RTL-zenders, aangezien deze met Luxemburgse uitzendlicenties werken.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen