Geeft Dokter Tinus genadeklap aan serie-avond RTL 4?

Drie seizoenen lang was Dokter Tinus een grote hit op de woensdagavond van SBS 6. Het vorige seizoen trok gemiddeld bijna 1,4 miljoen kijkers en dat is voor die zender een megascore. Vanavond begint de Thom Hoffman-serie op een nieuwe uitzendavond: de maandagavond. NPO 1 is op deze avond ijzersterk met hits als Radar en Spoorloos, maar vermoedelijk gaat SBS 6 wél zijn grote commerciële concurrent RTL 4 passeren. Die zender kwakkelt al geruime tijd met zijn seriemaandag.

Jarenlang was de seriemaandag van RTL 4 met vlaggenschip Crime Scene Investigation een enorme hit met op het hoogtepunt 1,8 miljoen kijkers, maar in razend tempo is de klad erin gekomen.

In 2013 trokken nog bijna twintig afleveringen van CSI meer dan een miljoen kijkers, maar tegenwoordig liggen de scores dichter bij de half miljoen-grens.

De opkomst van on demand-diensten als Netflix raakt de traditionele tv-stations vooral op avonden waarop er flink geleund wordt op buitenlands drama. Dat is bij RTL 4 het geval op de maandag.

SBS 6 ruilt zijn buitenlandse maandag – tot deze week zond het station Under the Dome uit op deze avond – nu in voor een Nederlandse maandag.

Dokter Tinus trapt om half negen af met een dubbele aflevering. En het moet gek lopen als de serie niet met kop en schouders boven de CSI-afleveringen van RTL 4 uitkomt.

De concurrentie komt vanavond vooral van NPO 1, dat met Radar een kijkcijferkanon in huis heeft. De Radar-cijfers zijn vergelijkbaar met die van Tussen Kunst en Kitsch, waar Dokter Tinus vorig seizoen nog mee concurreerde.

Van de drie grote tv-zenders is RTL 4 nu de enige met een niet-Nederlandse programmering op de maandagavond. CSI is in tijden dat tv het moet hebben van originele content niet langer een fraai visitekaartje om het begin van de week mee in te luiden.

Wellicht geeft een succesvol Dokter Tinus de zenderleiding van RTL 4 het laatste zetje om net als vroeger eindelijk weer eens een volwaardige maandagavond neer te zetten.

Dokter Tinus begint om 20.30 uur op SBS 6. Volgende week maandag begint na Dokter Tinus het eerste seizoen van de Nederlandse serie Bureau Raampoort.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen