Lucille Werner: ‘Tv-spelletjes zijn typisch NPO’

Lucille Werner vindt de bewering dat haar tv-spellen Lingo en Pointless prima bij een commerciële tv-zender zouden kunnen worden uitgezonden aperte onzin. Dat heeft de NPO-diva gezegd op Radio 1. De commerciëlen willen het niet, meent Werner. “RTL heeft jarenlang Lucky Letters uitgezonden. Dat was een groot succes. Waarom het van de buis werd afgehaald heeft niets te maken met de kijkcijfers, maar met de boodschappers“, zegt ze, verwijzend naar deze commerciële doelgroep.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) zei een tijd geleden dat Lingo prima naar RTL of SBS zou kunnen verhuizen. “Quizzen als Pointless maar zeker ook Lingo, een taalspel waarvan Sander Dekker zei dat het ook bij de commerciële omroep kan, zijn ondenkbaar bij de commerciële omroep.

Werner ergert zich aan Dekker. “Het is zeer frustrerend en het haalt ook vaak het bloed onder je nagels vandaag dat Lingo destijds het onderwerp was van discussie. Lingo is een programma dat mensen aan het lezen en schrijven heeft geholpen. Elke keer noemden ze het weer een amusementsspelletje dat ook bij de commerciëlen kon worden uitgezonden.”

Hetzelfde geldt voor Pointless, aldus Werner. “Dit is nou echt een kennisquiz die geweldig past bij de NPO, omdat het informatie en educatie is. Het zet je aan het denken en je moet er moeite voor doen. Het doet ook iets met de kijkers thuis. Die combinatie van amusement en informatie is bij uitstek geschikt voor de NPO.

Dekkers plan voor een amusementsloze NPO, keurt Werner af. “Amusement en de NPO zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en zo hoort het ook te zijn.  Het mooie van de NPO is dat mensen er ook van houden, dat zie je elke dag aan de kijkcijfers. Dus waarom zou het moeten verdwijnen?

Als je amusement afschaft kijkt er straks niemand meer naar die prachtige documentaires die erna geprogrammeerd staan. Je hebt het gewoon nodig.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen