RTL 4’s crime-maandag: tijd voor iets anders?

Het is januari 2004 als een aflevering van Crime Scene Investigation 1,8 miljoen kijkers trekt naar RTL 4. In een tijd dat het downloaden van series nog zeldzaam is, geniet het tv-station van de CSI-hype. Er kwam een crime-maandag en in 2007 vormde CSI zo’n beetje het testbeeld van RTL 4 met drie keer per week prime time CSI: de ‘gewone’ serie op maandag, CSI: New York op woensdag en CSI: Miami op vrijdag. De crime-maandag van RTL 4 bestaat nog steeds, maar is inmiddels flink op zijn retour.

Waar RTL 4 een jaar of tien geleden nog met gemak de 1,5 miljoen kijkers aantikte met zijn misdaadseries op maandag, is zo’n score inmiddels ondenkbaar. Sterker nog: de maandagavond is tegenwoordig de minst bekeken avond van de zender.

RTL 4 geeft de maandagavond volledig uit handen aan de grote concurrent NPO 1. The Blacklist en Bones scoorden de afgelopen zes weken gemiddeld respectievelijk 875.000 en 716.000 kijkers, goed voor marktaandelen tot soms wel 50 procent onder het zendergemiddelde, terwijl NPO 1 richting de 2 miljoen-grens schiet met toppers als Radar en Spoorloos.

Onder het miljoen

De RTL 4-series verliezen in rap tempo veel kijkers. The Blacklist was vorig jaar voor het eerst te zien bij RTL 4 – van januari tot en met mei – en trok toen zestien weken lang méér dan 1 miljoen kijkers. De huidige, tweede serie van The Blacklist, die sinds januari op de buis is – heeft nog maar drie keer de miljoengrens gepasseerd.

Hetzelfde geldt voor Bones. Tientallen afleveringen wisten in het verleden meer dan 1 miljoen kijkers te vermaken op RTL 4, maar dat is na 2012 nooit meer gelukt.

Crime Scene Investigation was ooit de topper van de maandag – in 2013 nog trokken bijna 20 afleveringen meer dan 1 miljoen kijkers – maar in 2014 passeerde de serie slechts twee keer de miljoengrens.

Netflix

De crime-maandag, die de afgelopen jaren verder bestond uit series als Shark, Suits en Unforgettable, is op zijn retour. Als de cijfers in hetzelfde tempo verder dalen, is het vernieuwen van de maandag binnen afzienbare tijd onvermijdelijk.

Steeds meer mensen kijken series, en dan vooral buitenlandse series, het liefst op hun eigen moment via on demand-diensten als Netflix. Buitenlandse series zijn vaak véél eerder online beschikbaar dan via de Nederlandse tv, en de kijker wil niet meer achterlopen.

Eigen producties

Wellicht doet RTL 4 er goed aan om op de allereerste dag van de week een beter visitekaartje af te geven.

In het verleden programmeerde RTL 4 veel eigen producties op de maandagavond, zoals de dramaserie Westenwind, de Carlo Boszhard-show Monte Carlo, de talkshow Met Man en Macht, Peter van der Vorsts De 10 en Martijn Krabbé’s Perfecte Partner.

Vanavond begint op RTL 5 de nieuwe Peter R. de Vries-serie Internetpesters Aangepakt. Het programma van de gerenommeerde misdaadjournalist had niet misstaan op het vlaggenschip.

 

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen