‘Traditionele televisie over tien jaar dood’

Rene Rechtman, de baas van Maker Studios, het grootste contentnetwerk op TouTube, denkt dat het einde van de traditionele tv in zicht is. “Oké, tv zoals we dat nu kennen zal niet morgen het loodje leggen, maar over tien jaar? Ik betwijfel dat er dan iemand onder de 50 is die nog lineair tv kijkt”, zegt hij bij Business Insider. Rechtman, wiens YouTube-kanalen 650 miljoen abonnees hebben, denkt dat het kijkgedrag nu echt verandert. “Vanuit demografisch oogpunt is het kantelpunt bereikt.

Daarmee doelt Rechtman op het nieuwe kijkgedrag van jongeren wereldwijd: on demand en via internet. “Veel marketeers hebben tieners. Vraag Disney-baas Bob Iger waarom hij Maker Studios kocht. Hij heeft jonge kinderen en zal gedacht hebben: ‘Oh my god, ze kijken content via deze kanalen.

Over tien jaar zal tv-kijken héél anders zijn, denkt hij. Rechtman denkt dat gratis platforms als YouTube, abonneeservices als Netflix en pay-per-view-mogelijkheden de overmacht krijgen.

We kijken misschien nog wel náár de tv, maar niet meer lineair. Het is een geweldige ervaring om op een groot scherm te kijken wat je wilt, wanneer je wilt.

Programmeren blijft belangrijk, maar op een andere manier, meent hij. “Wij weten bijvoorbeeld dat we op woensdag geen gaming-video moeten uploaden, omdat er dan nieuwe games uitkomen. En lifestyle-video’s brengen we op maandagen en vrijdagen uit.

Waar men nu bij het koffieapparaat de tv van de avond ervoor bespreekt, zal men straks op fora delen wat ze hebben gezien, voorspelt Rechtman. “Er is geen weg terug.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen