Fons de Poel ontslagen bij Brandpunt

De KRO-NCRV haalt Fons de Poel per direct van het programma Brandpunt af. Hij blijft wel werken bij de omroep, waar hij zich gaat toeleggen op ‘journalistieke documentaireseries’. Dat heeft de omroep vandaag laten weten. De Poel moet weg bij Brandpunt, vanwege de commotie die optrad na een omstreden grap waarin hij het GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, na diens kritiek op ABN AMRO-commissaris Van Singeland, typeerde als een ‘snotneus’. Het kwam hem op felle kritiek te staan.

In discussies die volgden op de uitzending, trof De Poel het verwijt dat hij anderhalf jaar geleden als dagvoorzitter bij ABN AMRO heeft opgetreden en dat daardoor mogelijk belangenverstrengeling zou zijn opgetreden.

Intern beraadt KRO-NCRV zich over een beroepscode voor alle journalistieke presentatoren die in de actualiteit opereren. “Die code komt er voor 1 juni en moet misverstanden uitsluiten over al dan niet gewenste nevenactiviteiten.”

KRO-NCRV zegt wel ‘geen enkele twijfel’ te hebben over de integriteit van Fons de Poel. “Zijn journalistieke activiteiten op congressen en seminars hadden de volledige instemming van de bedrijfsleiding van de omroep. KRO-NCRV spreekt ook waardering uit voor het vakmanschap van De Poel, die al meer dan dertig jaar als programmamaker onomstreden kwaliteit aflevert.”

De Poel zelf heeft te kennen gegeven spijt te hebben van de wijze waarop hij het Tweede Kamerlid Klaver in het omstreden fragment typeerde. “Die opmerking heeft begrijpelijk tot enorme misverstanden geleid en staat ook haaks op de manier waarop wij met mensen willen omgaan“, aldus De Poel, die een beroepscode toejuicht.

Henk van der Aa presenteert voorlopig Brandpunt. Hij is sinds de zomer van 2013 verslaggever bij Brandpunt, daarvoor werkte hij bij EenVandaag. Van der Aa studeerde Nederlands, geschiedenis en journalistiek in Groningen.

Fons de Poel zei zaterdag nog dat hij een mogelijk ontslag bij Brandpunt overdreven zou vinden. “Deze opmerking was een grap, meer niet. Gewoon een grap.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen