Antoinette Hertsenberg slaat terug na kritiek op Radar

Foto: John KramerAntoinette Hertsenberg vindt het veelzeggend dat haar programma Radar in zijn twintigjarig bestaan voor slechts één uitzending is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Dat laat ze vandaag weten in een persbericht over een rechtszaak die zij gisteren heeft gewonnen. Mediacriticus Marianne Zwagerman, tevens mede-oprichter van omroep PowNed, uitte onlangs op Radio 1 felle kritiek op Radar: het programma zou te machtig zijn en veel te veel fouten maken. 

Volgens Hertsenberg, die niet direct reageert op Zwagerman, valt dat wel mee. “Week in, week uit zijn wij uiterst kritisch naar bedrijven en instellingen. Het staat ze vrij om onze berichtgeving door de rechter te laten toetsen. Gelukkig hebben we al die zaken, op die ene uitzending over hondenhandelaren na, al jaren tot een goed einde gebracht.

De zaak over de uitzending over hondenhandelaren betreft een langlopende zaak. “De uitzending uit 2004, die deels onrechtmatig is beoordeeld door de rechter, was samengesteld naar aanleiding van klachten die binnen waren gekomen bij de Dierenbescherming over hondenhandelaren.”

Radar heeft toen de handelaren met de meeste klachten op een rij gezet. “Aan drie van de vijf handelaren is geen schadevergoeding toegewezen, aan één handelaar een immateriële schadevergoeding van 2.000 euro en aan één handelaar in hoger beroep een fors afwijkend bedrag van 328.000 euro. Wij wachten de uitspraak in cassatie af.

Gisteren heeft Radar een rechtszaak gewonnen van Robert Moszkowicz, die twaalf makelaars en woningbemiddelaars vertegenwoordigt. Zij zijn boos over een uitzending van afgelopen april en oktober, waarin aandacht werd besteed aan makelaars die dubbele courtage rekenen bij de verhuur van een woning.

Zwagerman uitte haar kritiek naar aanleiding van de Stichting Loterijverlies, die woest was op Radar. “Ik ben er heel blij mee, want ik ben ook kritisch op Radar”, zei ze. “Het wordt te veel gezien als ‘de waarheid’.

Lees ook: ‘Te machtig Radar moet minder fouten maken’

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen