‘Te machtig Radar moet minder fouten maken’

Foto: TROSMarianne Zwagerman, mediacriticus en mede-oprichtster van PowNed, vindt het goed dat de Stichting Loterijverlies een advertentie in dagbladen heeft geplaatst om kijkers van Radar te waarschuwen voor ‘kwaadsprekerij’. Dat heeft ze laten weten op Radio 1. De stichting stelt in de advertentie dat Radar ‘al vele malen door de rechter en Raad voor de Journalistiek is veroordeeld voor onaanvaardbare en ongeoorloofde journalistiek’. “Ik ben er heel blij mee, want ik ben ook kritisch op Radar“, zegt Zwagerman. 

Volgens Zwagerman is Radar te machtig. “Het wordt te veel gezien als ‘de waarheid’. In sommige cases is het goed dat dit programma er is, maar heel vaak zitten ze er toch ook wel naast.”

Zwagerman ergert zich aan de toon van Radar. “Mensen die geld willen verdienen of bedrijven worden gelijk als crimineel gezien, zoals in meer Publieke Omroep-programma’s. Dan wordt er zo’n Zembla-muziekje onder gezet en is alles gelijk heel verdacht. Radar is voor mij het archetype daarvan.”

Dat de Stichting Loterijverlies nu aan de bel trekt, vindt Zwagerman prettig. “Ik vind het heel goed dat er eens wat tegengeluid is. Dat is er al wel. Geenstijl is bijvoorbeeld al jarenlang kritisch over Radar. Elke bijval daarin juich ik toe.”

Ze hoopt dat dit soort tegengeluiden het imago van Radar bijstellen. “Het heeft het imago van: ‘O, als Radar daar aandacht aan besteedt, dan is dat bedrijf dus fout.’ Dan kun je als bedrijf bijna niks meer doen. Dan ben je aangeschoten wild.”

In die zin is Radar te machtig worden. Ze moeten zich van die macht bewust zijn en minder fouten maken.”

De Stichting Loterijverlies heeft een kort geding aangespannen tegen Radar om de uitzending van vanavond te voorkomen. Hierin wil Antoinette Hertsenberg haar vraagtekens zetten bij de stichting.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen