Editie NL koopt eenvoudig en snel kalasjnikov

Foto: Q-musicHet is het RTL 4-programma Editie NL gelukt om relatief eenvoudig aan een kalasjnikov te komen. Dat heeft het programma vandaag laten weten. Editie NL vroeg zich af hoe moeilijk het is om aan het wapen, dat erg populair is in de onderwereld, te komen en nam de proef op de som. “Niet alleen was het relatief eenvoudig dit zware aanvalswapen aan te kopen, het was ook binnen de kortste keren geregeld. Binnen twee weken hadden de redacteuren het wapen daadwerkelijk in handen.”

De opsporingsautoriteiten tonen vooralsnog weinig interesse in het opsporen van deze zware wapens. Zo meldde de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, Pieter-Jan Aalbersberg, na de inbeslagname van 33 kalasjnikovs op 23 januari.

We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen.

Editie NL sprak diverse deskundigen die de woorden van Aalbersberg onderschrijven. Ze vinden dat er veel meer gedaan moet worden aan het opsporen van dergelijke zware wapens.

Gerrit van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP laat in een reactie weten: “Politie en Openbaar Ministerie kijken nu weg als het gaat om het opsporen hiervan. Hier moet heel snel verandering in komen. Deze zware wapens zijn levensgevaarlijk voor politie en burgers.

Een kalasjnikov is een automatisch geweer dat honderden kogels per minuut kan afvuren. Het wapen wordt dan ook vaak gebruikt bij liquidaties. Hier zijn regelmatig omstanders ongewild getuige van en soms zijn ze zelfs slachtoffer.

Het wapen is direct na aankoop vernietigd door Editie NL.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen