‘Tarik Z. is getekend voor het leven’

Foto: NOSMandy van Rooij, docent staatsrecht aan de Vrije Universiteit, vindt dat de NOS gijzelnemer Tarik Z. onherkenbaar in beeld had moeten brengen. Dat schrijft ze vandaag in de Volkskrant. Een uur na de gijzeling in het NOS-gebouw bracht de NOS de gijzeling door en arrestatie van Tarik Z. integraal op tv. “Zijn identiteit wordt gedeeld. Zijn Facebookpagina, woonplaats en studie“, schrijft ze. “Vrijdagochtend wordt Nederland wakker met zijn foto. Deze jongen is getekend voor het leven.”

Van Rooij vindt dat Tarik Z. een zwart balkje voor zijn ogen had moeten krijgen. “Hij maakte een zenuwachtige, misschien zelfs verwarde indruk. Het is niet ondenkbaar dat deze actie een psychische oorzaak heeft“, stelt ze.

Niemand heeft aan Tarik gedacht, benadruk ze. “De NOS heeft een belangenafweging gemaakt die onvoldoende rekening houdt met de belangen van de verdachte. De beelden hadden ook later uitgezonden kunnen worden, met verhulling van de identiteit van de man. Was de informatievoorziening aan burgers dan minder geweest? Nee.”

Verantwoording zal hij bij de strafrechter moeten afleggen, niet aan het publiek.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, verdedigt zijn keuze in de NRC. “Ik heb ervoor gekozen Nederland te laten zien wat net was gebeurd. Dit was wat het was, geachte kijker, wat de nationale televisie heeft lamgelegd. Zonder daar iets aan af of bij te doen.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen