Lauren Verster wilde Jort Kelder niet in DWDD

Jort Kelder werd woensdag door zijn vriendin Lauren Verster verzocht om níet naar De Wereld Draait Door te gaan. Dat vertelde hij in de show van Matthijs van Nieuwkerk. Kelder kwam praten over de aanslag in Parijs. Veel mensen, waaronder Verster, zijn bang dat kritiek op de islam tot geweld leidt. “Voor het eerst in mijn bestaantje, sprak mijn geliefde, mijn vaste verkering, mij net aan. Mijn hele telefoon stond vol met berichtjes van haar met: ‘Ga niet naar De Wereld Draait Door.’

De tv-persoonlijkheid reageerde verbaasd. “Ik zei: ‘Lau, waar heb je het over?’ Ze zei: ‘Je kunt zulke onhandige dingen zeggen. Doe nou niet. Wat win je ermee?’ Dat is waar het over gaat. Ik kan onhandige dingen zeggen, daar ben ik het mee eens, maar de vraag is natuurlijk: zijn er mensen die nu al zelfcensuur plegen? Je hoort het al hier en daar.”

Volgens Kelder moeten moslimextremisten harder aangepakt worden. “Er moet meer hardheid komen tegen mensen die deze samenleving verwerpen. We zijn gewoon te begripvol.”

Kelder nam het in de uitzending op voor Geert Wilders. “Het is heel makkelijk om op Wilders af te geven, maar hij heeft een aantal dingen op dat punt wel iets eerder gezegd dan de rest van Nederland. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar hij heeft het wel geagandeerd.”

De ‘politiek correcte gemeente’ kletst alleen maar, vindt hij. “Maar Fidan Ekiz ziet dat ook: je moet er harder in zijn. Wilders gaat misschien iets te ver, over dat de oorlog is verklaard, maar er zit wel een zekere waarheid in. Kijk even naar alle conflicten in de wereld en alle jaaroverzichten van 2014. Bij ieder conflict is een islamitische fundamentalist betrokken.”

Later in de uitzending gaf Youp van ’t Hek aan dat alle moslims tegen de aanslag zijn en dat hij voorzichtig is met uitspraken over de islam. “Over Albert Verlinde doe je dat niet, wat ik zeer toejuich overigens. Je past toch op je woorden. Dat hoor je niet te doen, jij“, zei Kelder.

Je praat over allerlei BN’ers die eraan mogen, en je vindt mij een ‘namaak-dandy’, hartstikke goed, maar Fidan en ik zitten ons hier in het publiek te ergeren. Er wordt gezegd: ‘Alle moslims zijn hier tegen.’ Op Twitter zijn er grote sympathiebetuigingen voor de actie die gepleegd is. Ik vind jullie heel naïef.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen