Bert Habets: ‘Nog zeker 25 jaar traditionele tv’

Foto: Kastermans Fotografie

Netflix-baas Reed Hastings meent dat tv in ‘no time’ net als een telefoon met een kabel wordt, maar RTL-baas Bert Habets gelooft dat niet. Hoewel ook hij in video on demand investeert, blijven RTL 4, 5, 7 en 8 zijn vlaggenschepen. “Ja, zeker nog de komende 25 jaar“, zegt hij in het NRC. Habets blijft in zijn tv-zenders vertrouwen. “We blijven relevant, omdat we heel sterk hebben ingezet op nieuws en actualiteiten en omdat we vijf jaar geleden de keuze maakten om meer Nederlandstalige programma’s te maken.

Originele programmering lijdt minder onder video on demand, aldus Habets. “Zenders die sterk leunen op Amerikaanse series en films krijgen het een stuk moeilijker. Juist zulke programma’s gaan mensen steeds meer kijken via Netflix.”

Nederlandse producties zijn wel veel duurder. “Het is een langetermijninvestering om relevant te blijven voor de Nederlandse kijker. Het is ook een investering voor ons hele bedrijf. Series zijn populair, ze worden ook heel erg ‘gebingeviewd’ – via Videoland en RTL XL.”

Vaak levert een serie ook een script voor een speelfilm op. In december komt bijvoorbeeld de tweede film van Gooische Vrouwen uit. En bij eigen producties kunnen wij ook beter samenwerken met adverteerders.

Toch is Habets druk met on demand. Nu kijkt men 5 procent van de kijktijd nog op een eigen moment. “Dat stijgt naar 15 tot 20 procent de komende drie tot vijf jaar. En daarom moeten wij de kijker volgen. We kunnen niet meer afwachten.

Met Videoland Unlimited heeft RTL een eigen alternatief voor Netflix.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen