Bert Habets: ‘Nog zeker 25 jaar traditionele tv’

Geplaatst op di 30 sep 2014 om 16:00

Foto: Kastermans Fotografie

Netflix-baas Reed Hastings meent dat tv in ‘no time’ net als een telefoon met een kabel wordt, maar RTL-baas Bert Habets gelooft dat niet. Hoewel ook hij in video on demand investeert, blijven RTL 4, 5, 7 en 8 zijn vlaggenschepen. “Ja, zeker nog de komende 25 jaar“, zegt hij in het NRC. Habets blijft in zijn tv-zenders vertrouwen. “We blijven relevant, omdat we heel sterk hebben ingezet op nieuws en actualiteiten en omdat we vijf jaar geleden de keuze maakten om meer Nederlandstalige programma’s te maken.

Originele programmering lijdt minder onder video on demand, aldus Habets. “Zenders die sterk leunen op Amerikaanse series en films krijgen het een stuk moeilijker. Juist zulke programma’s gaan mensen steeds meer kijken via Netflix.”

Nederlandse producties zijn wel veel duurder. “Het is een langetermijninvestering om relevant te blijven voor de Nederlandse kijker. Het is ook een investering voor ons hele bedrijf. Series zijn populair, ze worden ook heel erg ‘gebingeviewd’ – via Videoland en RTL XL.”

Vaak levert een serie ook een script voor een speelfilm op. In december komt bijvoorbeeld de tweede film van Gooische Vrouwen uit. En bij eigen producties kunnen wij ook beter samenwerken met adverteerders.

Toch is Habets druk met on demand. Nu kijkt men 5 procent van de kijktijd nog op een eigen moment. “Dat stijgt naar 15 tot 20 procent de komende drie tot vijf jaar. En daarom moeten wij de kijker volgen. We kunnen niet meer afwachten.

Met Videoland Unlimited heeft RTL een eigen alternatief voor Netflix.
10 Reacties op “Bert Habets: ‘Nog zeker 25 jaar traditionele tv’”


 1. Kijker

  Ik heb ook een tijdje Netflix gehad maar ik kijk net zo lief tv of ik download het gewoon. Sponsor ik ook niet zo’n engnek als Reed Hastings.

 2. TVKijker

  Het gaat zeker nog 25 jaar duren voordat Nederland helemaal over is op UltraHD. Man man man man. Pas na 8 jaar begint Full HD een heel klein beetje te lopen in Nederland.

 3. Tim

  De enige reden dat mensen nog massaal in prime time TV kijken is dat ze gewoontedieren zijn. Komt daarbij dat Lineaire TV voornamelijk nog bekeken door zeg 40+, dan is Lineaire TV over 10 jaar dood. Dus ben het niet eens met Mijnheer Habets.

 4. Huiskamer

  Blijf dromen. Ik bekijk alles via uitzendinggemist of opnames, op zogenaamde “live-uitzendingen” (zoals sport) na. Vergeet niet dat bijna alles wat we aangeboden krijgen al ingeblikt is. Het is heerlijk om door te scrollen bij bv discussieprogramma’s en bij reclames.

 5. Tim

  @Huiskamer : Juist!

 6. Mediaprak

  Geeft Bert Habets daar al niet mee aan dat zenders als RTL7, 8 SBS (net) 5 en 9 over 10 jaar niet bestaan? Dan blijkt de keuze van NPO voor breed vermaak, verdieping,cultuur en jongeren zo’n slechte niet

 7. T.E.D.

  @ kijker

  Nee, dat is fijn. Jij bent dus liever zo’n rat die steelt van hardwerkende film/serie makers, dan iemand die een eerlijke bijdrage betaald aan een hardwerkende zakenman die het mogelijk maakt dat films en series gefinancierd kunnen worden?

  Dat je geen 19,99 neer gaat tellen voor 1 DVD snap ik nog. Maar Netflix afwijzen omdat je liever download vind ik een schande!

 8. Anonymous

  Netflix is voor mensen die niet weten hoe je moet downloaden.

 9. TomCruisecontrol

  @TVKijker Je weet toch wel dat Full HD er nog steeds niet is het blijft nog steeds 1080i en geen 1080p

 10. Balthazar

  @TomCruisecontrol

  Wat is het verschil tussen 1080i en 1080p?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.