Andere Tijden duikt in geschiedenis GTST

Na bijna 25 jaar en 5000 afleveringen houdt Goede Tijden Slechte Tijden nog dagelijks meer dan anderhalf miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Wat is het verhaal achter dat succes? Dat zoekt het NPO 2-programma Andere Tijden uit in de uitzending van vanavond. Andere Tijden gaat terug naar 1990, het jaar waarin Joop van den Ende de tijd rijp acht voor een soap. “In de auto op weg naar Luxemburg zat ik te rekenen: 195 afleveringen per jaar, acteurs, regisseurs, camera, geluid.”

De kosten raamde Van den Ende op 65.000 gulden per aflevering. “Maal 200 is ruim 12,5 miljoen gulden per jaar. Dat was godsonmogelijk, niet te betalen. En toch moest het“, zegt hij.

Van den Ende kocht de scripts van een Australische soap, die de serie hielpen opbouwen. “Zonder die Australiërs hadden we het in de zomer van 1990 ook helemaal niet gered“, herinnert betrokkene Bert van der Veer zich.

Acteertalent was niet belangrijk, meent Van der Veer. “Reinout Oerlemans bijvoorbeeld had zijn tekst niet goed geleerd en stuntelde bij het leven. Ik had hem bijna naar huis gestuurd toen Reg Watson vroeg: ‘Bert, can he act?’ Ik antwoordde van niet, maar Watson haalde zijn schouders op en zei: ‘But he certainly has the looks,’ en Reinout was aangenomen.

Op 1 oktober 1990 gaat de serie van start en de kritiek is fors. “Om de moed erin te houden, bezorgt Van den Ende de cast en crew geregeld volle postzakken met fanmail“, ontdekte Andere Tijden. “In werkelijkheid zijn die postzakken grotendeels gevuld met oude kranten.”

Na zes weken wil de Luxemburgse RTL-topman Freddy Thyes Goede Tijden Slechte Tijden van de buis halen, maar daar steekt Joop van den Ende een stokje voor. “De Australiërs hadden steeds gezegd dat het succes pas na drie maanden zou komen.”

De Australiërs krijgen gelijk: de kijkcijfers stijgen en ‘GTST’ wordt een begrip. Bijna 25 jaar later zijn er 5000 afleveringen gemaakt. In heel korte tijd en ondanks de weerstand is er iets succesvols en blijvends opgebouwd.

Van den Ende is stellig: “Tot op de dag van vandaag bezorgt Goede Tijden Slechte Tijden elke dag meer dan 1,5 miljoen kijkers een fantastisch half uur.

Andere Tijden is om 21.20 uur te zien op NPO 2.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen