‘Vijf à tien mensen heersen over Nederlandse tv-wereld’

Geplaatst op za 28 jun 2014 om 12:32

De bazen die bepalen of je er wel of niet komt in de Nederlandse tv-wereld, kun je op twee handen tellen. Dat stelt SBS 6-coryfee Eddy Zoëy vandaag in De Telegraaf. Als presentator ben je van dat selecte gezelschap afhankelijk, meent hij. “Uiteindelijk is het maar een mannetje of vijf à tien dat de kansen in de televisiewereld verdeelt. Als daar mensen bij zitten die niets met je op hebben, val je buiten de boot. Dat heeft er dan niks mee te maken dat je niet goed zou zijn“, zegt hij.

Hoewel Zoëy de afgelopen tijd weinig op tv was, is hij dus niet onzeker over zijn kunnen. “Alles valt of staat met de juiste persoon op het juiste moment tegenkomen.”

Neem Humberto Tan: hij zat bij BNR Radio en was invaller bij RTL Boulevard. Niet een gezicht waarvan iedereen dacht: Die gaat de koning worden. En hij is goed, hè? Een goed voorbeeld hoe je wel die kans moet krijgen.”

Na Zoëy’s overstap van RTL 5 naar SBS 6 werd het rustig rond de presentator. “De hele club kreeg te horen: we moeten terugvallen op meer drama, meer aankoop, voor alle presentatoren is er minder werk. Jullie worden doorbetaald en intussen gaan we kijken wanneer er weer iets is te doen.”

Het was een tv-loze periode. “Onze programmadirecteur Remko van Westerloo heeft gekscherend gezegd: je kunt op kosten van de zaak gewoon gaan doen wat je leuk vindt.

Vanaf maandag is Zoëy weer op de buis. Dan begint zijn nieuwe programma Was ik maar thuis gebleven.
18 Reacties op “‘Vijf à tien mensen heersen over Nederlandse tv-wereld’”


 1. André

  Misschien doelt Eddy dat het vooral om aandeelhouders en commercie gaat bij RTL en SBS? Dat je de bezieling wat meer zou missen? Dat zie ik ook wel terug in de programmering. De laatste keer dat ik bezieling zag bij de televisie was met het oude, publieke Veronica, Llink en in de beginperiode van BNN. Schuif je de macht door naar een handjevol mensen die eigenlijk niets met televisie hebben, maar door politiek op zo’n plek zijn gekomen, dan zal je de durf, innovatie, doorzetting al snel missen. Maar dat is slechts mijn mening hoor.

 2. Anonymous

  @André, volgens mij zegt hij heel duidelijk “Nederlandse tv-wereld”. Het lijkt mij dat hij doelt op de zendermanagers/programmadirecteuren en dat zijn er inderdaad maar een handje vol.

 3. André

  En ook die mensen worden weer geduwd en beïnvloed door anderen die buiten beeld blijven. Uiteindelijk is het een mooi vak, maar een giftige omgeving.

 4. Bep

  Daar ben ik het helemaal mee eens Eddy.

  Het is een kleine kliek en als je daar niet via via tussen kan komen dan lukt het niet met gewoon goed te zijn.
  Zelden zie je een verfrissend gezicht die goed is en vernieuwend.

  Maar ja,zolang bv Erland er zit en zijn vrouw een talent noemt die eens in de zoveel jaar voorbij komt en John de Mol loyaal blijft aan slechte presentatoren als Beau,Patty en Jim,zolang verandert er niets.

 5. Geert

  Was ik maar van de buis gebleven!

 6. Huiskamer

  De TV-wereld gaat er heel snel anders uitzien. Draadloos en digitaal gaat bepalen hoe en wanneer wij kijken. Het sturen van het kijkvolk door een omroep zal snel achterhaald zijn. Uitsluitend rechtsstreekse uitzendingen van importantie laten kijkers collectief kijken. Denk aan sportwedstrijden of een EuroSongfestival. GTST of een serie bekijk je waar en wanneer je wilt. Gevolg is de onafhankelijkheid van de kijker. En dat bevordert de concurrentie. Er zullen meer of andere aanbieders komen. Kan nog erg leuk worden. TV wordt interactief (ook met Social Media) in plaats van ivoren torens die bepalen hoe wij horen te denken.

 7. Joris Driepinter

  Ga toch weg met die Zoëy-frustie.

 8. sorba

  Makkelijk geld verdienen zo, onze boodschappen worden maar duurder.

  Leve de Commerciele zenders.

 9. Toos

  Wordt toch echt na een tijdje door de kijker bepaald.

 10. pffff

  HIJ HEEFT GELIJK, HIER IN NEDERLAND IS HET BIJNA NIET TE DOEN. DAARMAAST WORDEN FORMATS VAN KLEINE BEDRIJFJES SCHAMETELOOS GEPIKT EN JE KAN ER NIKS TEGEN DOEN!

 11. Rabijn Karl Marx

  Wat een antisemiet die Eddy Zoëy!!!
  Jaloers dat de gewone Nederlander geen beslissingsbevoegdheid meer heeft over zijn eigen televisie/medialand/politiek/cultuur/bankwezen en noem maar op…..

 12. Rabbijn Karl Marx

  Oeps! Het moet natuurlijk zijn Rabbijn Karl Marx.

 13. Owen

  @ Sorba

  Boodschappen zouden ook duurder worden zonder TV. Beetje domme opmerking.

 14. Candy

  @^^
  Onzinnige opmerking.

 15. erfgooier

  pffff: Begrijp je zelf wel wat je opschrijft?????

 16. Michel

  Wel weer ontzettend dom van SBS6 om het nieuwe programma van Eddy ”Was ik maar thuis gebleven” in de zomer te starten en dan ook nog tijdens het WK voetbal. Het nieuwe vooravond programma Geld maakt gelukkig start ook in de zomer om 20.00u. Ze denken daar natuurlijk GTST is er niet dus dan kijken ze massaal naar SBS6. De kijkers van GTST die thuis zijn gaan ook gewoon de GTST quiz kijken die volgende week begint. Beter hadden ze met deze programma’s gestart in september.

 17. annastesia von beaverhouse

  Ach, de zure tukker voelt zich niet serieus genomen. Hahahahahahahahah

 18. Yessica

  Even serieus: ik zie kijkers nu en in de toekomst nog niet zo snel hun eigen tv-avond samenstellen. Als je ’s avonds voor de buis op de bank zakt, wil je alleen even weten of er nog iets interessants is, dat je rechtstreeks kunt bekijken. Alleen mensen die echt helemaal niks te doen hebben, nemen een abonnement op HBO of Netflix.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.