Gerd Leers: ‘Nederlandse media sensatiegericht’

Geplaatst op zo 29 jun 2014 om 10:08

Gerd Leers vindt dat de Nederlandse media vaak erg sensatiegericht zijn. Dat vertelt de oud-minister vandaag in De Telegraaf. Leers vindt de media teleurstellend. “Veel journalisten rennen achter de hype aan. Bovendien zijn veel media op sensatie gericht. Dat snap ik, want een krant wordt niet meer gelezen als er geen vuurwerk in staat. Ik wil niks afdoen aan de positie van de krant als waakhond van de integriteit, maar hoe kun je die bewaken als je jezelf niet transparant opstelt?” 

De pers vervult een belangrijke rol, benadrukt Leers. “Maar ik mis journalisten die tegendraads denken. Alle kranten zijn op elkaar gaan lijken. Ze hebben een bepaalde opvatting en weten vaak van tevoren al wat ze willen schrijven.”

Dan zoeken ze net zolang totdat ze mensen erbij hebben gevonden die dat zeggen. Dat mag, maar zo hebben ze het beeld vaak veranderd.
16 Reacties op “Gerd Leers: ‘Nederlandse media sensatiegericht’”


 1. Marc E. Putto

  Leers heeft volkomen gelijk, leer hier dus van domme journalisten, maar deze blijven vooralsnog hardleers!
  Wat een zin toch weer he..

 2. anomy

  Alleen in nederland hahahahahhahahah die is naief

 3. Anonymous

  @anomy, “Nederlandse media” is natuurlijk niet hetzelfde als “Alleen in Nederland”. Dat spreekt voor zich.

  Wat dat betreft is “Ze hebben een bepaalde opvatting en weten vaak van tevoren al wat ze willen schrijven” blijkbaar ook erg van toepassing op jou.

 4. A. Greven

  Wat heb ik nu aan dat gezegde van de heer Leers,in grote lijnen heeft
  hij gelijk. Maar doe dan niet zo,n stomme zet om dat te laten plaatsen
  in de Telegraaf, elk wel denkend mens weet dat die krant erg sensa-
  tie belust is, en het juist brengen van de feiten niet zo belangrijk zijn
  voor hun.Als er 1 krant in Nederland is die rommelt met de waarheid
  dan steken zij met kop en schouders boven alle kranten uit.Dus wil
  men een eerlijke berichtgeving dan geen de wakkerste krant van
  Nederland!!!!

 5. Kaaskijker

  Gert Leers heeft volkomen gelijk. En prinses Beatrix ook: de leugen regeert.
  Ik noem als voorbeeld de laatste Europese verkiezingen. Kees Boonman kwam in Eenvandaag met 4 stellingen die allen duidelijk een politieke voorkeur op duwden. Namelijk D66 en PVV. Bent u er voor uit de euro te stappen? Bent u er voor uit Europa te stappen? Wilt u meer soevereiniteit terug? Etc. Het werd helemaal gepresenteerd of je alleen nog op deze twee partijen kon stemmen (beiden rechts).

  http://opiniepanel.eenvandaag.nl/uitslagen/destemming/51523/de_stemming_pvv_aan_kop_bij_europese_verkiezingen

  En wat bleek? De PVV DAALDE in de werkelijke uitslag. Talloze uitzendingen voor niets gevuld met pro- en anti-PVV geklets. Dat speculeren moet echt eens een keer stoppen, het beïnvloed de kiezer. Ik wil dat journalisten weer terughoudend duiding geven niet op de Amerikaanse manier zelf politiek gaan bedrijven door geselecteerd onderwerpen in de uitzending te halen.

 6. X-Peria

  Als alle lezers van ‘sensatie’ de kranten niet kochten, dan hadden de journalisten weinig of minder te doen. Datzelfde geldt voor alle pulpbladen met verhalen over BN’ers. O, o, o, die fotografen zijn óók heel erg stout geweest met hun stiekeme foto’s. O Ja? Gewoon niet kopen, dan houdt het vanzelf op. Maar nog steeds hebben die bladen samen wekelijks een miljoenenoplage. En als je het vraagt, leest niemand zo’n blad…

 7. Kaaskijker

  Het is echt heel ernstig als de Nederlandse journalistiek zoveel invloed heeft op wat er aan beleid gemaakt wordt. Zo wel op nationaal als Europees niveau. Denk ook eens aan de TK verkiezingen van 2012. Toen werden politici ook zo opgezweept. Er moest fors bezuinigd en hervormd worden. Politici wilden om het meest daadkrachtig over te komen zoveel mogelijk de bijl in de financiën. En nu zie je kiezers denken; moest het eigenlijk wel zo gortig? De recessie heeft in Nederland veel langer aangehouden dan in omliggende landen. Het vertrouwen in politici is nu helemaal weg. En dat mag de media zich zelf ook eens aanrekenen. Zij pompen de politiek zo op.

  En het meest erge is dat juist die oude garde het meest sturend is. Kees Boonman. Die man is hoogleraar op de universiteit Leiden. Juist hij hoorde beter te weten. Hij stond er naast en nam geen distantie van de EenVandaag onzinpeilingen.

 8. Mmmmmm

  Alle politici en bestuurders zijn onbetrouwbaar en werken voor het groot-kapitaal!
  Generaliseren kan je leren!

 9. Mira

  Helemaal eens. Iedereen kletst elkaar als een kip zonder kop na. Nu nieuws 24/7 voorhanden is op internet, zou de krant eigenlijk meer als achtergrondinformatie moeten dienen. En regionale kranten (die nu vaak als Telegraaf 2) fungeren, zouden weer gewoon moeten doen waar ze voor zijn: nieuws uit de regio brengen.

 10. Anonymous

  @Mira, dat gebeurt al, zie NRC, Volkskrant, De Correspondent. Het is niet zo dat Telegraaf en AD de norm is.

 11. Mira

  @Anonymous, met alle respect: NRC, Volkskrant, AD, Telegraaf: enig onderscheid is nauwelijks te bespeuren. Ze kletsen elkaar allemaal na.

 12. Lezer

  of erger, ze publiceren gewoon allemaal hetzelfde artikel

 13. Adam

  Leers de oplichter kan zijn mening beter voor zich houden.

 14. variabel

  Ik lees nog steeds graag elke ochtend de krant. Neen, geen e-krant, gewoon door de brievenbus in de hal. Wat Leers, sorry, wat ds. Leer zegt heeft wel iets, maar als je dat al weet hoef je je daar ook niet aan te ergeren. Laten we wel wezen, journalisten, fotografen en bijhangenden doen hun werk. Als je daar op wordt afgerekend, haha, waar blijven wij dan?

 15. joke

  ik vind het een wonder dat deze rasoplichter nog steeds vrij op straat loopt!
  als ze al die corrupte VVD’ers zouden opsluiten hoefde er niet EEN gevangenis dicht

 16. Marlon B.

  Tja wat moeten ze anders dan achter hypes aanrennen? De kritische journalisten worden meteen de mond gesnoerd dus waar gaat het over? Oranje, Oranje, Oranje, zgn. sterren nieuws, lulkoek en zeikverhalen. Politici en de media verspreiden leugens en herhalen ze. Maar lang zullen ze dat niet meer vol kunnen houden. Vorige week nog een mega demonstratie in Londen met miljoene mensen op de been. De start was notabene voor de ingang van het hoofdkantoor van de BBC maar wat denk je? Nog geen 1/10e nanoseconde wat van laten zien bij de BBC en dus hier ook niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.