Marathonopnames grootschalige EO-serie van start

Foto: Dirk-Jan van DijkDe Evangelische Omroep en I Care Producties zijn vannacht om exact 00.00 uur gestart met één van de grootste tv-producties in Nederland ooit: Zij houden Nederland in leven. Dat heeft de omroep laten weten. In ruim 30 zorginstellingen wordt vandaag 24 uur lang gefilmd met meer dan 70 camera’s. Tientallen regisseurs, camera- en geluidsmensen registreren vandaag geboortes, trauma’s, operaties op het scherp van de snede, verpleegkundige en psychiatrische behandelingen.

De medische serie is gebaseerd op het succesvolle Keeping Britain Alive van de BBC en laat het kloppend hart van onze nationale gezondheidszorg zien. De Britse media waren lovend over de serie, volgens The Times ‘een adembenemend mooi gefilmd uur televisie’.

Ook de Nederlandse versie belooft een uniek document te worden. “Niet eerder werd op zo’n grote schaal het werk van de 1,2 miljoen werknemers in de zorg en de dagelijks 630.000 daar in behandelde patiënten gevolgd“, aldus de EO.

In de tv-serie wordt geprobeerd een zo breed mogelijk beeld te schetsen van de zorg in Nederland. “Er is gekozen voor een willekeurige dag waarop de 24 zorguren met de camera worden vastgelegd. Op zo’n willekeurige dag worden gemiddeld 468 kinderen geboren en sterven 386 mensen.”

Door deze serie in 24 uur op te nemen, laat het programma de gezondheidszorg zien in al haar complexiteit en omvang. Naast opnamen in ziekenhuizen, worden ook de ouderenzorg, huisartsenpraktijk, trauma- en geestelijke gezondheidszorg in beeld gebracht.

Het resultaat van deze 24 uur durende marathon is vanaf woensdag 3 september te zien in vijf afleveringen van Zij houden Nederland in leven op Nederland 1.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen