Erland Galjaard gaat los: ‘RTL wordt gewantrouwd’

Foto: Nick van OrmondtErland Galjaard vindt het zeer ergerlijk dat RTL zich bij het lanceren van nieuwe titels als Project P zo moet verdedigen. Dat zegt de programmabaas vandaag in het AD. Weken hield Galjaard zich stil, maar nu moet hij zijn ei kwijt. “Alles wat wij als commerciële zender maken kan op een ongelofelijke dosis wantrouwen rekenen. Nog voordat er 1 minuut is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren.

Verder zou het RTL vooral om het geld gaan. “En het publiek gelooft het, want ja, het is op Nieuwsuur. Uiteindelijk volgen de scheldpartijen op websites.

Project P heeft zo bijvoorbeeld onterecht een negatief imago gekregen, vindt Galjaard. “Je moest de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen.

RTL zendt veel hulpprogramma’s uit. “De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Ja, we maken amusement met programma’s als Ik Hou Van Holland, maar óók programma’s waarin we maatschappelijke thema’s aankaarten.

Toch lijkt het wantrouwen niet vreemd tegen een zender die ook programma’s uitzendt waarin mensen worden uitgelokt om vreemd te gaan of mensen worden gepijnigd. “We zijn ook een commerciële, populaire zender. Dus we zitten altijd op een dunne lijn“, geeft Galjaard toe.

Maar: “Er is ook een pagina over showbizz in een krant, daarmee is de nieuwspagina nog niet ongeloofwaardig.

De Publieke Omroep kan er volgens hem ook wat van. “Bij Uit De Kast worden ouders nota bene onder valse voorwendselen gefilmd. En dan zegt zoonlief: ‘Mam, pap, ik ben homo.’ Als wij dat zouden doen, roept iedereen: ‘Exploitatie!’

Ik wil me niet steeds moeten verdedigen tegen onterechte kritiek“, briest Galjaard. “Nu is het: ‘Die klootzak wil overal geld mee verdienen.’

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen