Tv-industrie in problemen door onbruikbare ‘oortjes’

Foto: SBSDe tv-industrie maakt zich ‘ernstige zorgen’ over het toekomstig gebruik van draadloze microfoons en zogenoemde ‘oortjes’. Een overgroot deel hiervan zal straks ‘niet of nauwelijks’ meer werken in ons land, omdat de bandbreedte die de apparatuur gebruikt, is afgepakt voor 4G. Dat heeft de Vereniging Facilitaire Sectie AFN, samen met bijna alle Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen alsmede facilitaire bedrijven, laten weten in een brief aan Eurocommissaris Neelie Kroes.

Het is een groot probleem, aldus AFN. “Draadloze apparatuur is niet meer weg te denken in de audiovisuele- en cultuursector maar ook op scholen, sportclubs en in kerken.

Bij de bepaling van de 4G-frequenties door de overheid is een groot deel van de bandbreedte die van oudsher wordt gebruikt door de televisie- en entertainmentindustrie ‘afgepakt’. “Het is deze bandbreedte, ook wel de ‘omroepband’ genoemd, waar draadloze microfoons en ‘In Ear Monitors’ (oortjes) worden gebruikt.”

De ‘vrijgemaakte’ 4G frequenties werden eind 2012 voor een recordbedrag van 3,8 miljard euro geveild. “Een flinke meevaller voor de schatkist, er was op 0,5 tot 2,5 miljard Euro gerekend.”

De overheid heeft echter nog geen goede oplossing gevonden voor het gebruik van draadloze microfoons. “Eenvoudig gezegd: deze werken straks niet meer. De snelle uitrol van 4G netwerken versnelt dit probleem.”

Net voor de frequentieveiling, stuurde het overheidsorgaan Agentschap Telecom een bericht. “Eigenaren van draadloze systemen worden verzocht om nieuwe apparatuur aan te schaffen zonder daarvoor enige compensatie te krijgen.”

De door de overheid aangeboden alternatieve bandbreedte is volgens AFN ‘niet geschikt en is bovendien in elk land anders’. “Iets wat ‘Brussel’ inmiddels ook erkent heeft“, aldus AFN. “Maar Brussel wijst weer naar nationale overheden.”

Het gevolg is dat elk land zijn eigen frequenties beschikbaar moet stellen voor televisie en evenementen. “Dit impliceert dat wellicht bij elke plaats in Nederland en Europa een andere microfoon nodig zal zijn door frequentieverschillen. Het wordt een onbetaalbare operatie voor landelijke en regionale omroepen om met eigen apparatuur programma’s te maken.”

AFN dringt er bij Kroes op aan dat er een goede en haalbare Europese oplossing wordt gevonden voordat er enig besluit wordt genomen over de indeling van het Europese spectrum.

Er zal een compensatiefonds nodig zijn om in elk geval de kosten van afschrijving en derving van inkomsten goed te maken, besluit ze. “De miljardenmeevaller uit de frequentieveiling moet dit mogelijk kunnen maken.”

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen