Freek de Jonge vindt gesprek in P&W ‘vervelend’

Geplaatst op vr 29 nov 2013 om 10:18

Het is Freek de Jonge weer niet gelukt om een tv-optreden op harmonieuze manier af te werken. Aan tafel bij Pauw & Witteman vond hij donderdagavond weinig medestanders. Dat was te zien in de uitzending op Nederland 1. De Jonge gaf zijn mening over de politieke kampen in Nederland en zei dat men vooral de discussie met elkaar aan moet gaan, maar toen hij weerwoord kreeg aan tafel, zweeg hij. “We zijn helaas weer in een discussie verstrikt waar ik ook niet uit kom.” 

De cabaretier vond dat tafelgast Yernaz Ramautarsing, een student die protesteert tegen de UvA, met ‘minachting’ over links praat. “We moeten toch eens een stap hoger moeten komen met elkaar. De stap hoger is ontmoeten“, zei hij.

Toen Ramautarsing met weerwoord kwam, gaf De Jonge niet thuis. “Dit is de ontmoeting!“, riep tafelgast Rita Verdonk. En Jeroen Pauw: “Je wilde een ontmoeting.”

Ramautarsing begreep er niets van. “Ik wil er op in gaan en dan wil je niet in een discussie belanden. Dat is een beetje moeilijk.

De Jonge ging die discussie niet aan. “Het allerlaatste is natuurlijk dat de gasten hier de leiding van het gesprek nemen. Dat is heel wonderlijk. Het is weer voor de zoveelste keer een vervelend gesprek.

Lach dan ook eens een keer, vertel eens een leuke grap, kom!“, riep Verdonk. Ramautarsing: “Hij moet er niet aan beginnen, want hij kan het niet aan.

Pauw begreep zijn gasten. “Je begint zelf met een verhaal. Wij houden ons mond, wij laten jou dat verhaal vertellen“, zei hij tegen De Jonge.

De Jonge zei ‘eigenlijk niet te weten’ of hij nog wilde optreden. “Er ontstaat een merkwaardige discussie. Ik ga er nu verder ook niet meer op in.

Enige tijd geleden zei De Jonge talkshows zo veel mogelijk te vermijden, omdat hij zo vaak ruzie krijgt aan tafel. Zo kreeg hij het al eens aan de stok met Peter R. de Vries in Pauw & Witteman.
34 Reacties op “Freek de Jonge vindt gesprek in P&W ‘vervelend’”


 1. Anoniem

  Linkse ouwe bijbal op z’n nummer gezet door student hahaha

 2. Anoniem

  Die man leeft nog in 1960

 3. even voor de goede orde

  Haha, voor het eerst dat ik moet lachen om een terechte opmerking van MC. ” Het is Freek de Jonge weer niet gelukt om een tv-optreden op harmonieuze manier af te werken.”

 4. Marc

  Prachtig hoe Freek ze weer om zijn vinger wond. En dan Rita Verdonk, ‘kom op Freek, maak nog eens een grapje’ Wat een pedante en simpele opmerking van deze tante.

 5. kampie

  Anonymous
  Fri 29 Nov 2013 om 10:22
  Die man leeft nog in 1960

  Heeft in ieder geval meer levenservaring dan jij, anonieme snotneus.

 6. parker

  Het is een vooropgezet plan van hem en ze trappen er weer in,mooie reclame voor zijn voorstelling.

 7. Anoniem

  @ 10.20 en even voor de goede orde Hebben jullie het wel gezien eigenlijk? Ik ben absoluut geen fan van Freek maar hij had wel gelijk. Freek is ook niet op zijn nummer gezet door de student. Het verhaal en het gesprek dat Freek wilde duurde te lang voor de uitzending. Pauw en Witteman zouden het binnen 5 minuten hebben afgekapt omdat de tijd om was. Deze tijd was niet genoeg om het hele verhaal wat wilde te vertellen. Daarbij stond de stunten niet open voor andere argumenten (precies met probleem van de huidige tijd) en was hij ook niet van plan om er open voor te staan. Hij sprak de waarheid,. Punt uit. Zo zat de student daar. Belachelijke houding die je helaas heel vaak ziet bij allochtonen mensen. Daarbij moest er ook nog gezongen worden anders waren die muzikanten voor niets mee gekomen. Freek vond dat hij er niet over had moeten beginnen en liet het daar uiteindelijk bij. Verstandige keuze. Eigenlijk zouden Pauw en Witteman alle gasten van gisteren vanavond of maandag weer moeten uitnodigen om alsnog deze discussie te voeren want het is een hele goede. Precies het probleem van Nederland anno nu. De mensen (te beginnen in Den Haag) luisteren niet meer naar elkaar en komen dus ook niet tot oplossingen. Freek idee is het geheel naar een hoger plan trekken dus alle tegenargumenten uit het verleden en nu te laten voor wat ze zijn. Dan opnieuw met elkaar praten en samen tot nieuwe betere oplossingen komen.

 8. Bertus Bonker

  Een nogal gekleurd verslag van de confrontatie tussen Freek de Jonge en de brallerige, rechtse, student. Met name Jeroen liet het gesprek ontsporen. Niet erg netjes voor een gespreksleider…..

 9. Bert

  Freek kan alleen mensen neerhalen en als hij weerwoord krijgt heeft hij er geen zin meer in. Hij komt eigenlijk alleen maar om reclame te maken voor zijn nieuwe cd en Circus Kribbe. Is een enorme linkse zuurpruim geworden.

 10. Pascal

  Freek moet maar op omroep MAX Jan Slagter gaan vervangen als presentator van de geheugentrainer. Dan kan daar de dagelijkse ” grap ” weer ingevoerd worden :)

 11. jim

  @Anonymous 11.04

  Volgens mij ben je familie van Freek zelf. Lang verhaal zonder een punt en de rest is het probleem en niet hemzelf

 12. even voor de goede orde

  Zojuist even teruggekeken. Wat maakt Freek zich weer belachelijk zeg. Volgens mij weet hij dondersgoed dat hij hier zelf in de fout ging. Vooral de opmerking dat de gasten het gesprek overnemen slaat echt werkelijk nergens op als je zelf de discussie begint.

 13. even voor de goede orde

  Geef deze man a.u.b. geen podium meer!

 14. Anonymous

  Freek is nog altijd een goede cabaretier. Verdonk is nog altijd een slechte politica.

 15. even voor de goede orde

  @anonymous: Als je nu nog sympathie kunt opbrengen voor Freek de (oude zure) Jonge, dan is er iets goed mis met je.

 16. S van schootens

  Hij wilde zijn onverkoopbare kaarten verkopen. Ik moest vooral lachen om deze column http://www.big.nl/tv-film/column-jan-dijkgraaf-waarom-toch-freek-de-jonge

 17. Anoniem

  @ Jim mijn verhaal om 11.04 is gewoon zoals het is gegaan in de uitzending. Wil helemaal geen punt maken en ik ben gelukkig ook geen familie van Freek.

  Lees het net even door en het woord stunten moet student zijn. Te snel getyped.

 18. Kick

  @Anonymous

  “Getyped”?

 19. Anoniem

  Meneer de Jonge is er blijkbaar niet aan gewend dat een gekleurde jonge nou eens niet slachtoffer is maar een mening heeft, die kan verdedigen en ook nog eens een keer niet links is. Je zag zijn wereld echt instorten zalige TV was het. De oude clown waar niemand meer om lacht

 20. Maurice V

  Freek de Jong leeft nog steeds in de tijd van Joop den Uijl, Rita Verdonk leeft nog steeds in haar eigen denkwereld. Alsof de tijd heeft stil gestaan.

 21. Anoniem

  Krampie om 11 uur met een mening over iemand die hij niet kent.

  Freek maakte zich zoals altijd weer belachelijk. Verder is dat hele p en w een opruiende li kse bende. En maar doorzeuren over iets wat amper naam mag hebben. Het moet en zal racisme zijn die grap van gordin. En maar jammeren en jammeren. Zelfde met dat zwarte piet geneuzel

 22. boef

  Links Nederland en die smerige PO moeten verdwijnen.
  PO is definitief verleden tijd en diegene die er naar kijken daar
  kunnen ze beter de treinen weer vsn stal halen en wegvoeren

 23. Moi

  Je kunt een heleboel van Freek de Jong vinden, maar hij kwam in die uitzending wel met de twee zinnen waarvan ik vind (en hoop) dat alle 17 miljoen Nederlanders (links én rechts, en rechts én links) daar eens over zouden moeten nadenken:

  “[…] Ik denk dat we, in een democratie, moeten zorgen dat we van beide kanten iets horen. […] We moeten toch eens een keer een stap hoger kunnen komen met elkaar? In plaats van altijd maar weer ‘Zij denken dat het zo goed komt, zij denken dat het zo gaat.'”

  En iedereen aan tafel wilde die discussie aangaan, maar Yernaz Ramautarsing geeft als antwoord “Dit is goedkope prietpraat.”, om vervolgens weer continu te hameren op het feit dat hoe hij dingen ziet, gewoon objectief is. En dát is juist het hele euvel: hoe kun je een gezonde discussie aangaan, als je 1) niet open staat voor de ander, en 2) de ander op een ‘persoonlijk niveau’ aanvalt (i.p.v. ‘dit is goedkope prietpraat’ (btw, hij bracht dit als een voldongen feit; nog geeneens vanuit de ik-persoon), had Ramautarsing ook kunnen zeggen: Ik ervaar dat niet zo. Dan nodig je de ander uit om daarop in te gaan, en zul je misschien te horen krijgen: Hoe ervaar jij dat dan, wat zijn jouw ideeën hier dan over? Maar nu heeft hij een, in potentie, goede en nuttige discussie op voorhand al afgeschoten door te beginnen met “Dit is goedkope prietpraat.”

  En dat ligt misschien nog geeneens alleen aan Ramautarsing; die nuance lijkt tegenwoordig overal te missen. En ik vind het gewoon beschamend te zien dat de politiek en de media hier gretig op inhaken door alles zo mogelijk nóg meer te polariseren.

 24. Marleen

  Wat we weer hebben gezien is dat mensen respectloos met elkaar omgaan. Een jonge student die denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft, daarna mevrouw Verdonk die een hele avond laat blijken dat zo totaal niet over een stukje zelfreflectie beschikt.. De enige die ik gisteren verstandige dingen heb horen zeggen was Freek. JamMerlijn dat het zo kort was en dat hij zo respectloos werd behandeld.

 25. Marlies

  Wat we weer hebben gezien is dat mensen respectloos met elkaar omgaan. Een oude man die denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft, daarna mevrouw Verdonk die een hele avond laat blijken dat zo totaal niet over een stukje zelfreflectie beschikt. De enige die ik gisteren verstandige dingen heb horen zeggen was Yernaz. JamMerlijn dat het zo kort was en dat hij zo respectloos werd behandeld.

 26. KC

  Was gister bij de uitzending. Freek was even de weg kwijt, maar dat neem ik de oude man niet kwalijk. Hij had een idee over populistich correctheid dat hij niet goed onder woorden kon brengen. Ik zelf begreep het ook niet toen op die avond. Als ik nu nog een keer zijn gedachtegang naloop, denk ik dat hij wilde zeggen dat het tegenwoordig van je verwacht wordt dat je je populistich gedraagt, lees het is normaal dat je flauwe ketsende grappen maakt over afkomst of ras. Hij had echter een gematigde houding tegenover deze manier van scoren. Vanwege zijn ervaringen tijdens een cursus die hij in Amerika gaf (een donkere Amerikaan liep weg en zei dat hij die bullshit niet hoet aan te horen), zag hij in dat kwetsende grappen hard kan aankomen bij de andere en dat brengt hem aan het denken. Los van het feit of zijn theorie klopt, sprongen de anderen er gelijk bovenop toen hij er niet meer uit kwam, vooral de UVA student die behoorlijk bij de hand is met woorden. Dus de laatste paar minuten ging het eigenlijk nergens over.

  Ik had het idee dat Mevrouw Verdronk de genante situatie wilde redden door te zeggen dat Freek maar een grap moest maken als cabaretier. Het was geen aanval op Freek. Indruk van haar dat ik heb, is dat ze behoorlijk wat nare en niet prettige ervaringen heeft overgehouden van haar politieke loopbaan als minister. Haar gezin heeft er onder geleden. Valse beschuldiging van Femke Halsema, vijandige houding van linkse hoogleraren tijdens debatavonden. Affaire Ayaan Hirsi Ali, waar ze iedereen over zich heen kreeg. Ze is niet tactisch en eigenlijk helemaal niet goed in politieke spelletjes. Te recht door zee en star, dan red je het niet lang in de politiek met alle valkuilen.

  Best wel relaxed en leuk zo’n uitzending, zeker aan te raden. De tijd vliegt zo voorbij. De studio is kleiner dan het lijkt op TV.

 27. a bakker

  Jeroen wilde het gesprek laten ontsporen. Dat levert gespreksstof op en dat is hard nodig vanwege de dalende kijkcijfers. Wat Freek betreft. De oude clown was de weg kwijt en had het moeten laten bij het promoten van zijn cd en circus.
  Daar kwam hij tenslotte voor. Hij werd gebruikt door P@W om zo hun programma te promoten. In oude “linkse” tijden waren ze hem wel te hulp geschoten.
  Nu lieten ze hem zwemmen en dat gaat niet zo goed meer op zijn leeftijd.
  Wat de Chinese inbreng betreft. Dit waren volgens mij al derde generatie Chinezen en deze moeten toch weten dat het afkraken van de Chinese zanger op hetzelfde niveau staat als schele , rooie of boeren zoals wij Amsterdammers de mensen uit de provincie noemen.
  Nu probeerden ze mee te liften op de “‘zwarte Pieten” discussie.

 28. K9

  Freek is een zure oude miljonair die het vervelend vindt als andere mensen een mening hebben.

  Hij lult al jaren zomaar wat en wordt op TV uitgenodigd omdat hij zichzelf altijd onsterfelijk belachelijk maakt. Top televisie, sneu en triest voor de man die eigenlijk eens zijn mond moet houden en lekker uit moet zuren tussen 4 muren met de deur op slot voor de komende 30 jaar.

 29. Anoniem

  Vanavond 29-11 zat martijn koning aan tafel. Was wel een geweldige cabaratier. Echt kapot gelachen dus het kan wel echte lol bij PenW

 30. vd Steen

  Wat een afgang zeg, de Jonge wil een gesprek aangaan maar haakt af bij het eerste weerwoord. Treurig!

 31. vd Steen

  A bakker: Wat hebben deze Chinese vrouwen eraan om mee te liften op de Zwarte Piet discussie? Ben ik wel benieuwd naar.

 32. a bakker

  Aandacht . Ze willen zich manifesteren. Zijn derde generatie Chinezen. Waarom mengen ze zich in een discriminatie discussie. Ze zijn gewone medelanders en worden totaal niet gediscrimineerd. Zelf de zanger moest het eerst terugzien om zich gediscrimineerd te voelen.

 33. André

  De Jonge maakt zijn analyse vanuit een heel andere- veel langere ervaring. Dat sluit om te beginnen al niet aan. Toen hij de leeftijd had van drie van zijn tafelgenoten, was de wereld niet alleen anders, maar stond hij er zelf ook anders in. Denk maar niet dat hij en gelijkgestemden zo bereidwillig waren in discussie te gaan met de toenmalige populisten, of zo fijngevoelig waren, als dat wel gebeurde. Het was maar al te prettig te geloven en vast te houden aan het eigen, superieure, bijna vanzelfsprekende gelijk. Datzelfde is nu het geval bij zijn opponenten. Alles gaat in golfbewegingen.

  Mevr Verdonk (die nog eens PSP stemde) komt nu niet verder dan het volkomen misplaatste “vertel eens een goede grap”. Mocht er al zo strikt sprake zijn van twee werelden, dan komen die op een doordeweekse avond bij P&W niet tot elkaar.

  Freek de Jonge weet zijn “boodschap” het best solistisch te brengen, voor eigen parochie. Die inmiddels flink geslonken is, maar daar is niks mis mee, want bij de grote massa hoef je “de waarheid” in ieder geval niet te zoeken.

 34. Anne Jager

  Jammer dat het zo gelopen is en er weer over en weer gescholden moet worden
  op deze site.
  Gelukkig dat er nog, hoe klein ook, een aantal mensen is dat Freek wel heeft begrepen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.