‘Te veel competitiegedrag op televisie’

Geplaatst op wo 30 jan 2013 om 15:21

Carry Tefsen vindt dat televisie te veel en te vaak om strijd draait. Dat zegt de actrice in Avrobode. Een slechte zaak, stelt Tefsen. “Er is enorm veel geweld op televisie en tegenwoordig is alles een wedstrijd. Zelfs bij kinder-tv draait het om wie de beste, de snelste of de slimste is. Competitiedrang is menseigen, maar kinderen die niet zo vlug of alert zijn, zijn daar de dupe van en vallen buiten de boot. Dat is niet alleen slecht voor hun eigenwaarde, het werkt ook pesten in de hand“, vertelt ze. 

Hedendaags worden kinderen niet goed genoeg opgevoed, stelt ze. “Ouders moeten meer verantwoordelijkheden nemen voor de opvoeding van hun kinderen en de tijd nemen om met ze te praten en ze waar nodig bij te sturen.”

Steeds vaker wordt dat gezien als vooral een taak van de school en de maatschappij, waardoor er nóg meer onnodige regeltjes bij komen.”

Tefsen is momenteel elke week te zien in ’t Spaanse Schaep.
15 Reacties op “‘Te veel competitiegedrag op televisie’”


 1. Leen

  Woow wat een wijze inzicht van deze vrouw. Ik ben het helemaal mee eens! Dit is een Aha-moment voor mij.

 2. pepe

  dit is een cynisch antwoord Leen?? met spelfout incluis

 3. Leen

  Nee, het is niet cynisch bedoeld, meneer/mevrouw Heinstein. Hoe durf je mij te corrigeren terwijl jou beheersing voor de Nederlands taal bedroevend is. Begin maar eerste eens met een HOOFDLETTER te gebruiken. Zuur mens

 4. Ronald

  jouw* met een w

 5. Henk

  “kuch* Hiermee bewijzen jullie het gelijk van Mevrouw Tefsen.

 6. Norvo

  En Tensen is momenteel te zien in ’t Schaep in Mokum, niet in ’t Spaanse Schaep…

 7. Luuck

  Ze heeft van A tot Z gelijk.

 8. Norvo

  Zei ik Tensen? Wow… Tefsen!

 9. www

  Competitieprogramma’s is juist goed voor de ontwikkeling van een kind: het stimuleerd het leergedrag. Natuurlijk hoef je hier niet altijd goed in te zijn, maar dat betekend niet dat er opeens programma’s moeten komen waar kinderen zich mogen vol eten zonder enige spelvorm oid…

  Daarnaast doen mensen net alsof het huidige systeem van opvoeding niet goed is, terwijl dat ook 20 jaar terug werd gezegd. En ga je nog verder terug in de tijd dan zijn die kinderen eigenlijk ook niet goed (soms zelfs corrupt) opgevoed.

  Mensen moeten eens accepteren dat de maatschappij nou eenmaal veranderd, dat normen en waarden veranderen en dat daarmee ook opvoeding veranderd. Je kan nu eenmaal niet meer eenzelfde opvoeding als in de jaren ’40 hanteren anno 2013.

 10. www

  Excuses voor de vele d en t fouten :)

 11. Nerd

  Www, als je regels niet kent schrijf dan ipv steevast een -d een -t aan het van het werkwoord. Dat verlaagt je foutmarge aanzienlijk. Is maar een ideetje…

  Competitiedrang is de basis van evolutie, maar dat betekent nog niet dat we hedendaagse verontrustende ontwikkelingen moeten afdoen als onvermijdbaar. We leven niet meer als primaten en we baseren onze keuzes steeds meer op sociale interactie en empathie.

  Kinderen hoeven niet te winnen om gewaardeerd te worden of om gestimuleerd te worden om hun dromen achterna te gaan. Helaas sturen veel media daar wel op aan: wie niet knap of stoer is of niet goed kan zingen die doet er niet toe. Ik zie net als Tefsen een mogelijk verband tussen dit soort ophitsende wedstrijden en het pestgedrag ten aanzien van kinderen die niet zo competetief zijn ingesteld.

 12. waaromdan

  Ook weer zo 1 die geweld aan tv hangt, get a live ofzo, altijd lekker makkelijk tv series de schuld geven, maar opvoeden begint nogsteeds bij je zelf en zolang mensen dat niet doen of niet goed doen tja.

  Maar ga tv niet de schuld geven van geweld.

 13. Erik

  natuurlijk is het zo dat in deze tijd ook wel een andere opvoeding nodig is dan jaren terug. de wereld / de huidige maatschappy is zo aan het veranderen. maar ergens begrijp ik wel wat carry hiermee wil zeggen. dat is wel zo. want zo krijg je wel sneller van die kliekjes die andere kinderen gaan pesten met van jij bent dom. jij kunt niks. ik ben lekker slimmer dan jou. zo’n kind gaat door een hel die zoiets overkomt.

 14. Stan

  @waaromdan: Tefsen bedoelt een competitiecultuur van winners en losers die door dit soort spelletjes alleen maar wordt aangemoedigd, en een hoop mensen er niet gelukkiger op maakt. Competitie is op zichzelf niet slecht, maar het wordt wel erg veel de laatste tijd. Prima dat iemand het eens opmerkt.

 15. Peer

  Competitie is tof … vooral als je wint.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.