Matthijs van Nieuwkerk blijft bij De Wereld Leert Door

Matthijs van Nieuwkerk blijft aan boord bij De Wereld Leert Door, de dagelijkse late night-talkshow van twaalf minuten waarin steeds één wetenschapper wordt geïnterviewd. Dat vertelde de VARA-ster maandagochtend op 3FM. DWLD werd aangekondigd als een programma van Van Nieuwkerk, maar vorige week zat hij er alleen op maandag. “Ik heb er één van de vijf gepresenteerd en de week ervoor waren dat er drie. Het was altijd al ons idee dat er nieuwe presentatoren bij moesten“, zegt hij.

Van Nieuwkerk wisselt af met Diederik Jekel. “Ik wil niet alles presenteren, dat zou ook te veel van het goede worden. Ik zou het wel opzetten en ik ben er ook nog steeds zeer bij betrokken. Ik zal ook deze week gewoon weer presenteren.”

DWLD bleek iets meer voorbereidingstijd te kosten dan Van Nieuwkerk in eerste instantie dacht. “Het is een gedoetje. Misschien hebben we het een tikkie onderschat. Bij ingewikkelde onderwerpen kost het dresseren van zo’n wetenschapper, die niet gewend is aan tv, soms uren op een dag. We kwamen er snel achter dat het soms niet samengaat op één dag.

Toen bleek dat goede raad niet eens zo duur is. “We hebben Diederik Jekel in de gelederen, een hartstikke goede gozer, die al in de redactie van dit programma zat, omdat hij veel verstand van zaken heeft. Hij was al vaker op televisie geweest, ook in ons programma. We hebben het met hem besproken, hij heeft er veel zin in en hij doet het hartstikke goed. Dan moet je meters maken en dan word je nog beter.”

Maar er komt nog iemand bij. “Afgelopen vrijdag hebben we een screentest gedaan met een dame. Ik kan de naam nog niet noemen, maar ik was enthousiast. De VARA moet daar zelf natuurlijk ook iets van vinden. Je zal haar kennen, maar ik kan er nog niets over zeggen. Dan zullen we de komende maanden met zijn drieën de week verdelen.”

DWLD is geen hit. De eerste uitzendweek trok gemiddeld 277.000 kijkers en vorige week waren dat er nog maar 188.000. “Wetenschap op televisie is geen music for the millions. Het kan iets hoger dan het is, maar het is maar twaalf minuten en je zet je tv-avond er niet voor om“, realiseert hij zich.

Als je een film kijkt of Nieuwsuur geeft gas… Tja. Voor ons is belangrijker of het boeiend genoeg is en of het beter kan.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen