De TV-Beelden nieuwe televisievakprijs

Geplaatst op do 31 jan 2013 om 10:28

Kabelaar Ziggo springt in het gat dat is ontstaan nu de Beeld en Geluid Awards niet langer worden uitgereikt. Ze heeft een nieuwe vakprijs voor Nederlandse televisiemakers in het leven geroepen: De TV-Beelden. Dat is woensdag bekendgemaakt. Initiatiefnemer Gijs van Dam vindt een televisievakprijs onmisbaar in Nederland. “Na Amerika en Engeland staat Nederland op de derde plaats van landen waar de meeste nieuwe tv-formats worden bedacht en gemaakt“, vertelt hij.

Met wereldwijde hits als Big Brother, Hello Goodbye, Deal or no Deal en The Voice of Holland spelen Nederlandse televisiemakers een voorhoederol, aldus Van Dam. “Het is onbestaanbaar dat zo’n belangrijk televisieland geen vakprijzen heeft. Met De TV-Beelden komt daar verandering in.”

Va Dam is werkzaam bij conceptbureau 1011. “In Ziggo hebben wij een gelijkgestemde en zeer betrokken partner gevonden. Samen beogen we een prijs met internationaal aanzien in de markt te zetten.”

Yoram Levi, directeur content van Ziggo, is enthousiast. “Nederland speelt een prominente rol als het gaat om succesvolle televisieformats. Vanuit onze rol als media- en entertainmentbedrijf wil Ziggo graag investeren in de kwaliteit van Nederlandse content. Wij willen daar met deze prijs een positieve bijdrage aan leveren.”

Ter introductie van De TV-Beelden wordt dit jaar rond de eerste week van maart de prijs voor het beste nieuwe format van 2012 uitgereikt. “Tot nu toe kon een megahit als ‘The Voice of Holland’ alleen als programma een prijs winnen, niet als concept. Terwijl het de wereld over gaat door het vernieuwende idee”, legt Van Dam uit.

De winnaar wordt deels bepaald door een vakjury deels door een ‘online panel van vakbroeders’. “Op deze manier wordt navelstaarderij voorkomen. Als je deze prijs wint, wil dat zeggen dat de hele branche vindt dat jij hem verdient. Een grotere erkenning is ondenkbaar.”

Vanaf 2014 worden De TV-Beelen jaarlijks rond de eerste week van maart uitgereikt tijdens een groots gala. “Op een nader bekend te maken locatie in Amsterdam hoopt de organisatie dan een groot aantal gasten te verwelkomen.
10 Reacties op “De TV-Beelden nieuwe televisievakprijs”


 1. Marcel

  Zal ziggodome wel worden vermoed ik

 2. Anoniem

  Leuk! Het zal vreemd klinken maar ik ben altijd fan geweest van Gijs van Dams werkwijze. Een echte tv-maker zonder veel gedoe. Hoop dat dit een succes wordt.

 3. Joost

  Ziggo-prijzen in de Ziggo Dome. Gemiste kans voor UPC toch wel. Slim bedacht van Ziggo.

 4. alsjemenou

  ” nader te noemen locatie in Amsterdam ” Kabelkubus dus

 5. De Wereld Draait

  Slimme zet van Ziggo!

 6. Anoniem

  Inspirerende titel…haha!

  En dit worden allemaal inkoppertjes, voornamelijk gebaseerd op kijkcijfers en verkoop in het buitenland.

 7. poepsjienees

  Oeh, wat een slechte titel, zonder allure.. net als gijs van dam trouwens, pff – ach, als er gratis drank ik kom ik wel ff

 8. Mark

  Over de naam valt te twisten, maar een goed initiatief. Een televisievakprijs hoort er gewoon bij!

 9. Erik

  En nu maar hopen dat dit echt een onafhankelijke prijs wordt. Ben benieuwd hoe er beoordeeld kan worden. Deze prijs moet natuurlijk volledig democratisch toegekend worden, anders is het geen vakprijs. Jammer dat er op 1 titel na alleen formats van John de Mol worden genoemd. Als het maar geen nieuwe “Musical awards” worden… (Gijs van Dam heeft natuurlijk nauw met de Mol samengewerkt)

 10. Anoniem

  Ziggodome is the groot joh.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.