Henkjan Smits vindt The Voice-jury te positief

Geplaatst op do 29 nov 2012 om 11:17

Henkjan Smits vindt de coaches in The Voice of Holland veel te mild. Hij heeft liever wat harder jurycommentaar. Dat vertelt hij donderdag in De Telegraaf. Smits vindt het jammer. “Het lijkt soms wel opgelegd door de producent dat het commentaar vooral positief moet zijn en niet te kritisch. Zo van: het is een gezellige vrijdagavondshow, er kijken kinderen, dus houd het vrolijk. Ik vind dat een goed jurylid bovenal eerlijk is. En die kinderen mogen ook best weten dat het een harde wereld is.

Zelf was Smits prominent jurylid in uitzendingen, die nu door sommigen ‘afzeiktelevisie’ worden genoemd. “Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik eerlijk ben tegen de kandidaten; beoordelen wat ze goed, maar ook wat ze níet goed doen. Later is dat wel eens bestempeld als afzeiktelevisie maken, maar zo heb ik dat zelf niet ervaren.”

Smits denkt bovendien dat het goed is als jury’s bestaan uit mensen achter de schermen, zoals hij zelf. “Ten tijde van Idols ging het voornamelijk om de zoektocht naar nieuw talent, dat was de primaire reden voor de jury. Nu zijn de juryleden zelf zangers, en in principe kiezen zij hun nieuwe collega’s en dus concurrenten.

RTL 4 komt begin 2013 terug met X Factor, terwijl SBS 6 de nieuwe talentenshow The Next Pop Talent lanceert.
30 Reacties op “Henkjan Smits vindt The Voice-jury te positief”


 1. Mark II

  hij heeft natuurlijk wel gelijk…….

 2. Watson

  Het LIJKT soms wel opgelegd door de producent? Je hoeft geen Sherlock te zijn om te weten dat het gewoon IS opgelegd.

 3. NG

  Helemaal gelijk! Ik heb nog nooit een kritische noot gehoord bij de Voice, en dat is de reden dat ik dat programma na één seizoen ook beu was.

 4. Henk B.

  In het eerste seizoen verspreekt volgens mij Roel zich een keer en corrigeert z’n kritische noot met een opbouwend verhaal…

  Was een live show, dus John kon het er niet meer uit laten knippen.

 5. Jonathan

  Vorige week waren de cijfers soms echt te hoog. Dat valse gekir van Salome, de doodsaaie Anja, de niet meer dan matige Ivar… Gelukkig zag je wel in de publieksstemmen dat de kijkers daar moeiteloos doorheen prikken!

 6. Peter

  Hij heeft wel gelijk. Soms hoor ik dingen waarvan ik denk? Waar heb je naar zitten luisteren? Het was gewoon vals, en dan ook nog eens hoge punten. Is niet geloofwaardig te nemen dus, die verliezen ze een beetje.
  Verder ben ik in een nieuwe seizoen van TVOH wel voor een strenger ‘toegangsbeleid’ bij de liveshows. Alleen écht artiesten die wat toevoegen aan het muzikale landschap, en niet die 13 in dozijn zangers en zangeressen. Er zaten en er zitten nog steeds een aantal tussen die gewoon niets toevoegen. Marco Borsato was een paar weken geleden wel eerlijk tegenover Ron Link. Hij zei dat hij niet zoveel toevoegde. Dit soort artiesten moeten er van te voren al uitgefilterd worden tijdens de voorrondes voordat de blind auditions beginnen. Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit, daar moet het weer om gaan. In het eerste seizoen werd dat veel beter in de gaten gehouden. In seizoen 2 werd het al minder en nu is het nóg minder. Behalve in de categorie van Trijntje, daar zitten echt wel wat goede deelnemers.

 7. wb34

  Nou als ik me niet vergis werden er in popstars vaker hogere cijfers gegeven ;) Maar het klopt idd wel dat er te hoge cijfers worden gegeven.

 8. wauter

  Henk Jan Smits, wat een pannenkoek en non-talent.

 9. wb34

  @Peter

  Helemaal gelijk in!
  Ook niet meer met artiesten zoals Floortje (deelnemers van eerdere shows) beginnen. Ook al vind ik dat ze goed kan zingen, ze is gewoon een grijs muisje en heeft het complete pakketje niet.

 10. Erwin

  @Peter: helemaal mee eens. Je kunt dan nog zo’n mooie stem hebben en nog zo goed kunnen zingen. Het gaat erom dat mensen straks je liedje kopen. Dus zul je iets anders moeten doen dan dat er al is. Onderscheiding is alles. Ik ben dus ook voor een strengere regels tijdens de blind auditions en een scherpere filtering van deelnemers.

 11. Elm

  Net zoals die vrouw die dat lied van Skyfall even verkrachtte, kreeg ineens negens enzo.. ?!

 12. Floris

  Wat ook een reden kan zijn voor een bewust milder jury commentaar is het contra effect wat het regelmatig in het verleden heeft gehad. Namelijk dat als een kandidaat een erg negative (maar wellicht wel eerlijke/realistische) beoordeling kreeg, dit meer/extra kijkers gemotiveerde om (uit medelijden) dit te gaan compenseren door op hem/haar te stemmen.

  Hierdoor zijn in het verleden al vele (Idols, X-factor, Popstar, etc.) kandidaten doorgegaan die als slechte waren beoordeeld door de betreffende jury, maar waarop vervolgens massaal op werd gestemd door het thuispubliek.

  Een jurylid bereikt dan het tegenovergestelde met zijn harde/eerlijke oordeel. Dus dat men tegenwoordig was milder is met oordelen kan ik hierdoor wel begrijpen.

 13. MjH

  Heeft die Henkjan Smits ooit gehoord van het fenomeen opbouwende kritiek.

  Dit programma scoort niet voor niets als een tierelier, de Nederlandse TVKijker is die afzeikTV beu.

 14. Olga

  Of Henk-Jan gelijk heeft of niet kan ik niet goed beoordelen aangezien ik The Voice bijna niet kijk. Maar in zijn geval (als ex-jurylid van talentenjachten) zou ik zelf geen uitspraken doen over huidige jury’s, het komt namelijk toch een beetje zurig over….maar misschien denk ik dat maar.

 15. Nederland1 is flop

  Kunnen ze die kerel niet gewoon de mond dicht naaien, jee wat een eikel. Alsof hij ze perfect is, dit is nou een uitspraak van een non-talent nietszeggende eikel

 16. Erwin

  Je kunt dan nog zo’n mooie stem hebben en nog zo goed kunnen zingen. Het gaat erom dat mensen straks je liedje kopen. Dus zul je iets anders moeten doen dan dat er al is. Onderscheiding is alles. Ik ben dus ook voor een strengere regels tijdens de blind auditions en een scherpere filtering van deelnemers.

 17. bamibal

  the voice kids komt toch op rtl 4? ook nog eens x factor?? ik snap het niet

 18. MjH

  @Bamibal;

  RTL 4 komt begin 2013 terug met X Factor, dan is de Voice afgelopen.

 19. ron

  Maar welke Talenten hebben we nu na 10 jaar Talentenjachten.
  Niet heelveel misschien 5 ??

  En er zijn ook Talenten die nu een totalen andere weg zijn in geslagen. En niet meer bekend zijn waar voor de meen deden.

 20. bibi

  Ik mag die vent niet, maar hij heeft wel een beetje gelijk.

 21. Pistare

  Het gaat toch eigenlijk ook niet om de talenten die eruit komen, maar om het amusement op TV, wat er daarna gebeurd met de ‘talenten’ interesseert niet iedereen wat…

  Henk Jan heeft gedeeltelijk wel gelijk, maar ja, het is allemaal veranderd. Bij Idols in de VS zitten ook geen mensen meer van achter de schermen, dat scoort niet meer..

 22. Mark

  Henkjan heeft idd altijd gelijk: wij willen weer afzeik tv zien. Is zeker een markt voor, bij voorbaat op SBS 6, die kan dat nog maken tegenover die Tókkie-kandidaten.

 23. Peter

  Die Johannes ook. Die kun je ook niet serieus meer nemen. Er wordt alleen maar gestemd door Friezen. Hopelijk deze week er uit.

 24. Ronald

  ben het dit maal zowaar eens met HJ Smits

 25. ton

  Het gaat om het eindresultaat, heer Smits! Moeten deelnemers afgezeken en voor schut gezet worden om er een goed programma van te maken? Aan positiviteit is nog nooit iemand dood gegaan, toch, heer Smits?

 26. anoniem

  wat vinden jullie dan van Eyelar in The Voice?

 27. Jasmijn

  @anoniem

  Lekker!

 28. anoniem

  wie denken jullie dat er vanavond bij team vanvelzen afvalt?

  Floortje, Marjet of Eyelar

 29. BRAAK

  Ga jij lekker met je zonnebril in je gel metselen Henkjan!

 30. Ik

  Onterecht het commentaar over Ron link, super mooie stem, ligt aan de liedjes die ze moeten zingen, alle kandidaten coveren….een Tina turner is er al en schreeuwen en oehs en ah’s kunnen ze allemaal!
  Jury is ook niet onderscheidend in hun zangkwaliteiten!!!!
  Ga maar eens luisteren

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.