Eva Jinek blundert in ochtendshow

Geplaatst op Mon 16 Apr 2012 om 14:52

Eva Jinek wilde PvdA-leider Diederik Samsom zondag kritisch ondervragen in haar ochtendshow Eva Jinek op Zondag, maar ging de mist in toen ze een heel andere definitie aan het begrip ‘hoger middeninkomen’ gaf. Dat was te zien in de show op Nederland 1. Jinek vond 150.000 euro een hoog middeninkomen en dat leverde op internet duizenden reacties op. “150.000 euro is geen hoger middeninkomen, 150.000 euro is gewoon een heel hoog salaris“, verbeterde Samsom. 

De presentatrice stelde dat Samsom de hogere middeninkomens extra hard wil ‘aanpakken’. “Als je vanaf 150.000 euro per jaar verdient, ga je zestig procent belasting betalen“, gaf ze als voorbeeld. “Daar gaat u 60 procent belasting op heffen op zo’n salaris. De hogere middeninkomens zorgen voor heel veel welvaart in Nederland. Bent u niet bang dat deze mensen afknappen op hier werken en leven?”

Samsom werd er ongemakkelijk van. “U maakt er een karikatuur van als u zegt dat 150.000 euro een hoger middeninkomen is. Een hoger middeninkomen is ongeveer 50.000 tot 60.000 euro. Voor hen verandert er in onze plannen niets.”

Vlak daarna bond Jinek in. “We gaan het zien en we wachten ook op de doorberekeningen.”
62 Reacties op “Eva Jinek blundert in ochtendshow”


 1. Daan

  Ze schatte hogere middeninkomens inderdaad verkeerd in, maar het deed niets af aan haar argument.

 2. Jan91

  60% belasting op 150.000 euro is feitelijk de helft aan belasting betalen, dus zo erg is het helemaal niet. Boven 56.000 betaal je 60%, tot 56.000 euro betaal je maar 42% en tot zo’n 19.000 euro 33%. In totaal ben je dan zo’n 78.000 euro kwijt aan belasting, iets meer dan de helft. Prima geregeld vind ik.

 3. Ma

  Mevr. Jinek kan beter helemaal geen politici meer uitnodigen. Ze is hierin niet neutraal als interviewster. Te vaak komt haar eigen politieke voorkeur boven drijven.

 4. Friso

  Zo’n grove blunder diskwalificeert een presentator enorm en zegt veel over haar wereldbeeld. Onbegrijpelijk en onvergeeflijk en veelzeggend voor hoe ze bij WNL naar de samenleving kijken. Echt een verrijking hoor, die rechtse omroepen. NOT

 5. Peter

  Ze is zo rechts als maar kan, en dat laat ze maar wat graag blijken. Ik wordt daar altijd een beetje moe van, presentatoren/interviewers die hun politieke voorkeur laten doorschemeren. Frits Wester is ook zo iemand maar ook een Albert Verlinde….

 6. tommie21

  @Ma @Peter bij de VARA en NOS zijn ze lekker neutraal…………..

 7. Robin

  @Peter: Ook Paul de Leeuw is er zo iemand

 8. jef

  @t Robin.

  En Mathijs van Nieuwkerk. etc. etc.

 9. Ma

  @Tommie21 in dit geval gaat het over WNL. Eva werkt niet bij de Vara of de NOS.

 10. Ome Frans

  Jinek vindt zichzelf geweldig.

 11. Ronald

  Eva, is het niet tijd voor een advocaatje?

 12. Marc E. Putto

  Is wel enigszins te begrijpen, haar ‘maffe’ maatje Abraham verdient, pardon ontvangt/krijgt zo’n inkomen van 150.000 niet per jaar maar per maand (!) zo’n beetje.
  Dus 150.000/jaar is kennelijk tamelijk povertjes in haar ogen.
  Kan het dude Jinek niet helemaal
  kwalijk nemen, hoewel…

 13. pepe

  kind van professoren en heeft een advocaat als slapie geen wonder dat je moeilijk rond kan komen van minder dan 1k bruto

 14. Jet

  Jan91. Je begrijpt het niet. Het voorstel is 60% boven de 150.000. Je gaat dus pas 60% betalen over het deel dat je boven de 150.000 verdient. In totaal dus heel veel minder dan de helft bij 1,5 ton inkomen.

 15. Peter

  @Robin: maar dat is een ander verhaal, die zijn niet zuur.

 16. Sander

  Even voor de duidelijkheid (los van Jinek):
  50 – 60.000 euro bruto per jaar verdien je nogal snel.
  Ik ken ZZP’ers die mínder moeten werken, willen ze niet boven de 100.000 euro per jaar uitkomen. Wanneer die mensen (5:00u opstaan, 20:00u thuis) 60 procent belasting moeten gaan betalen, dan snap ik dat er veel zullen zeggen: doe mij maar een WW-uitkering. Je bent haast niet meer goed snik als je in Nederland zegt: “Ik werk hard”.

 17. Anonymous

  ze verdient volgens de Story en Prive 300 duizend euro van ONZE belasting centen, hoe belachelijk is dat he?!

 18. jef

  @t Jet.

  Jij snapt het niet! Het is wel rond de 78.000 euro NETTO dat je overhoudt als je een inkomen van 150.000 euro hebt. Van de eerste 55.000 euro houdt je ongeveer 33.000 euro netto over. Daarna is de 52% schijf en dan is het 150.000 – 55.000 = 95.000. Reken daarover 52% belasting en je komt uit op 45000 netto. 33.000 45.000 = 78000 euro NETTO!

 19. jef

  Daarnaast verdient een fulltime werkend persoon gemiddeld 35.000 euro bruto. 2 fulltime werkenden hebben dus 70.000 te besteden. Dat is dus een ‘modaal gemiddeld inkomen’. Vanaf 140.000 euro hebben we het voor een 2 personen-fulltime-werkend huishouden dus pas over dubbel modaal (in dit geval). Dus ze zit in de richting. Daarnaast iemand die veel werkt mag ook veel geld verdienen, ipv. moeten ze juist veel inleveren. Dan maar van 40 uur naar 30 uur toe als het neto maar 10 % scheelt ofzo? Dat is lekkker; moeten we dus werken tot ons 67e en ondertussen zorgt de overheid ervoor met 60% belasting dat dit dus snel 68 jaar gaat worden, want als je toch (relatief) niet veel erop vooruit gaat, dan ga je toch gewoon minder werken? Is dat wat de overheid wil? De PVDA in ieder geval dus wel. Triest. Leven en laten leven die mensen, ze doen toch niets criminieels.

 20. Danny van der Sluys

  Vindt ze zker ook dat Bram een slecht inkomen heeft, haha

 21. caesar

  @jef. nooit geweten dat je twee inkomens bij elkaar op moet tellen (35.000 en 35.000) om tot een modaal inkomen van 70.000 te geraken.Nu begin ik jouw berekeningen een beetje beter te begrijpen.

 22. TERMINATOR

  Dat krijg je ervan als je een luxueus leven leidt met B. Moszkowicz en regelmatig rondrijdt in zijn Maserati. Ondanks haar kwaliteiten is ze sinds ze is overgestapt naar de Telegraaf-kliek een groot deel van haar geloofwaardigheid als journalist kwijtgeraakt. Haar kritisch vermogen is duidelijk door haar jetset-leven aangetast.

 23. albert

  ach die mevr. jinek,

  . zelfbenoemd journalist, inhoudsloos, incompetent, smakeloos, spreekt echter voortreffelijk us-slang

  . zou daarom alleen al de oeuvre-prijs van libelle/prive verdienen

  . tenslotte nog lid geweest van foute ver.: te licht bevonden voor minerva!

  concluderend: liever maar geen aandacht meer schenken aan deze dame

 24. NEWS

  Hoe je het ook bekijkt , ze hoeft niet naar de voedselbank, een slimme tante!!!
  die nooit bij AH het gevulde koeken vak hoeft bij te vullen
  en dat ene foutje, daar eet ze geen snee brood minder om
  je kan je overal wel druk om maken!

 25. Ronald

  Zoals zoveel rechtse stakkertjes leeft Eva in haar eigen wereld en weet ze totaal niet wat er echt speelt in de maatschappij.
  Ik heb het goed, ikke ikke ikke, laat de rest maar stikken. Dat idee.

 26. Johnny M.

  DAT HEB JE MET DIE DOMME BLONDJES!!!!!!

 27. Wim

  Wellicht had Eva even beter gebruik kunnen maken van een autocue…. :p

 28. petra

  @Ronald Maar goed dat die linkse idioten het altijd zo goed weten.

 29. Ronald

  Rechts in ieder geval niet Petra. Het enige wat ze doen, onze geweldige regering, is het land compleet de vernieling in helpen.
  Werkeloosheid is nog nooit zo hoog geweest, intolerantie ook niet.
  Alles wordt wegbezuinigd maar kom je aan het hypotheekje van rechts stakkertje dan is de wereld te klein. Ik ben opgevoed met ‘Gelijke monikken gelijke kappen’.

 30. joke

  @Jan91
  hou aub op zeg! Mensen die keihard werken al hun geld aan buitenlanders of depressieve mensen geven die niet willen werken?!!! Nee joh… prima geregeld!

 31. Ronald

  joke. Eenzijdig wereldbeeld, meid?
  Als je je toetsenbord niet zomaar een duw geeft weet je dat depressie een ziekte is.
  Jij zegt dat die per definitie dus niet werken? Van zulk commentaar wordt je pas depressief.
  Makkelijk he, reageren vanuit de onderbuik?

 32. jef

  @t caesar
  Je betaald je inkomstenbelasting als een huishouden. 2 personen in één huishouden die werken, daar moet je het inkomen dus van optellen.

 33. jef

  *betaalt.

 34. Martijn

  Een schijf van 60% is gewoon belachelijk! Daarbij wil ik even opmerken dat ik niet tot deze groep behoor.

 35. T.

  Ze is zo warm als een ijsblok op de Noordpool. Maar tegelijkertijd moet ik toegeven dat ze hele goede, kritische vragen stelt. Ze vraagt ook door. Dat foutje is peanuts. Zeur er niet over, want het is een detail in dat interview. Ik heb het gezien zondagmorgen. Ze is gewoon gewend aan een enorm inkomen, van zichzelf en vooral ook dat van Bram. Tel die inkomens eens op en je komt op twee talenten op verschillende vlakken.

 36. robb

  Ze vond heel erg dat er per jaar 1 procent afging op de bestaande hypotheek aftrek, maar dat andere maat regelingen per direct ingaan mag zeker wel zoals bv werkende jongeren hun salaris afpakken omdat hun ouders een uitkering hebben.

 37. ruud

  Samsom heeft zich heel goed staande gehouden,in deze tijd mag je ook wat meer van de rijkere nederlanders vragen,en niet alleen de onderkant de lasten laten dragen.

 38. Anonymous

  tís maar net wat je referentiekader is lijkt me

 39. Braak

  Te hoog gegrepen mevrouw.

 40. Aquarius

  Vergissen is menselijk…….Van mij mag ze…….

  Tot nu toe allleen maar goede gasten, laat ik zeggen, personen die mij aanspreken….

  Ach ja en de vele reacties over Eva Jinek….NOGMAALS een tip…….ga je niet irriteren aan haar, maar zet um op een andere zender…….

 41. jodelahitie

  jammer, ze begon zo goed met haar programma.
  ze begint nu echter wat hautaine trekjes te krijgen, wat het programma niet ten goede komt.

 42. Eva

  Hoezo praten er zoveel mensen over dar alleen de allerarmsten de lasten moeten dragen. Dat is onzin!
  Mensen met grote hogere inkomens bieden over het algemeen ook veel werkgelegenheid of hebben functies waar ze terecht zijn gekomen door veel, hard te studeren en te werken. Iedereen maakt daar keuzes in, maar niet achteraf beginnen te huilen omdat je het niet zo goed hebt als een ander!! Het zijn vaak dezelfde die aan het jammeren zijn. Een soort van calimero syndroom…….

  Hou op met zeuren en doe er wat aan.

 43. 18konijn

  Dat er zoveel aandacht aan dit foutje van Jinek wordt besteed, heeft zij aan zichzelf te wijten. Ze is zeer ambitieus en maakt tijdens de uitzendingen een verbeten indruk. Zo schept ze het perfecte klimaat om zwaar afgerekend te worden op een fout die op zich niet zo heel veel voorstelt. Omdat ze hardnekkig volhardde in haar fout en niet wilde erkennen dat ze ernaast zat, maakte ze het veel erger dan het was.
  Mijn advies luidt dan ook: Eva, neem het allemaal iets minder serieus en ontspan je een beetje! Dan zullen de kijkers je een fout veel minder kwalijk nemen.

 44. Frans

  @ruud
  Het is kolder dat de laagste inkomens zo zwaar worden getroffen. 80% van alle belastingen worden nu al betaald door de 20% mensen met de hoogste inkomens.

 45. Plaag I Jaat

  “Mensen met grote hogere inkomens bieden over het algemeen ook veel werkgelegenheid of hebben functies waar ze terecht zijn gekomen door veel, hard te studeren en te werken”

  Van welke planeet ben jij afkomstig ? Sommigen KUNNEN niet zo goed leren en zijn gedoemd tot een lager inkomen.

  We moeten af van drs = hoog inkomen en een goede loodgieter, 1,5 keer modaal.
  Als hij/zij dat al haalt.

  Triest Eva, zulke vooroordelen.

 46. Plaag I Jaat

  Mevrouw Yellow Neck zal zelf wel 150.000 verdienen en als hoog middeninkomen binnen de omroepwereld gelden -;).

 47. Joop

  Sonja Barend, de grote talkshow heldin, riep in de docu over haar juist dat ze het zo jammer vond dat de presentatoren van deze tijd te weinig zelf meedoen aan het debat en het gesprek over laten aan gasten onderling.

  Nu is Eva weer te politiek gekleurd volgens sommigen.

  Voor Sonja en alle anderen die wat te mekkeren hebben: als je het niets vindt, kijk je toch lekker wat anders!

 48. Marc

  Geeft niks Eva, als ze maar goed zitten…

 49. Ronald

  Eva. Beetje dimmen oke.
  Ook ik ben hoog opgeleid, heb daar voor gestudeerd en toch niet werkzaam in mijn richting. Hoe dat komt? Door bezuinigingen in mijn sector (cultuur) en bla bla.
  Ik wil wel, maar wordt me zo goed als onmogelijk gemaakt.
  Die hautaine rechtse praatjes worden een beetje vervelend.

 50. Ma

  @Aquarius
  “Vergissen is menselijk…….Van mij mag ze……” tuurlijk mag dat, maar dan moet je ook zo sportief zijn ze toe te geven en niet van onderwerp veranderen en over gaan naar de volgende gast, zoals Mw. Jinek deed.

 51. Eva

  Het kan ook van mijn kant genuanceerder! Helemaal mee eens. Maar wij Nederlanders hebben er ook een beroep van gemaakt om alleen maar te klagen en zeuren over hoe slecht wij het wel niet hebben. Je kunt ook jezelf bij je kladden pakken en er wat van maken.
  En dat hoeft helemaal niet met een drs voor je naam of te zorgen dat je 150.000 per jaar op je rekening gestort te krijgen. Maar probeer je minder schuldig te maken aan klagen en oh wat ben ik zielig, ik moet zoveel en krijg zo weinig en probeer eens blij te worden met wie je bent en wat je doet! Wordt het leven voor iedereen een stuk leuker!!

 52. ruud

  Frans
  maandag 16 april 2012 om 22:38
  Het is waar dat ze veel belasting betalen,maar ze halen via de hypotheek aftrek heel veel weer terug.
  Het is ook berekend door een hoogleraar uit groningen dat er netto geen verschil zit in hoe veel belasting er word betaalt door de nederlander.

 53. NEWS

  @Eva , ik heb maar 130.000 per maand dus ik moet ook op de kleintjes
  passen, in armoe moet ik nu in een Mercedes rijden
  en ik kan maar 3x met vakantie en mijn vrouw mag niet meer naar modehuis
  de M. de Bonneterie 2 x per week , en elke dag naar de de kapper is uit de
  boze, Ja het is crisis , mij gedacht !

 54. Rogier

  Ze heeft in Leiden naakt over straat gerend toen ze bij Quintus zat. SLET

 55. albert

  ach gut,

  ze deed toen ook een foute hbo-cursus amerikaanse geschiedenis, veel ernstiger natuurlijk dan die aandachttrekkerij in lugdunum

 56. JaJa

  Ze dacht na dat relletje met Mart Smeets dat ze heel wat was. En ja… jammerrrrrr….

 57. GW

  Wat ik ergerlijker vond toen ik het interview terugkeek, was dat steeds vaker terugkerende minzame lachje.

 58. Jan

  3 keer niks deze vrouw. Bij de NOS ook al niet

 59. becks

  @peter je hebt helemaal gelijk

 60. becks

  @peter je hebt helemaal gelijk . Verdiende ik het maar…

 61. johan

  jongens!! toe nou !!! deze, omhoog gegooide, snol krijgt dat bedrag nu eenmaal elke maand uitbetaald. ze is daar aan gewend!
  het enig wat ze er voor hoeft te doen is elke avond, gekleed in lingerie, te roepen “nee hoor brammie je bent GEEN maffia maatje”

 62. Mark Nolde

  Interessant dat mijn kritische reactie nav een uitzending met oa Buma op 18 november niet meer te vinden is.
  Ik zocht en bekeek die uitzending via “uitzending gemist” en plaatste daar een commentaar.

  Ik kan heel die commentaren sectie niet meer vinden!!!

  Vergis ik mij nu?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.