Paul Witteman: ‘Omroepgrootte op basis van kijkcijfers’

Foto: Leendert JansenHet lijkt Paul Witteman een goed idee om de hoeveelheid zendtijd die publieke omroepen krijgen te koppelen aan de kijkcijfers die zij behalen. Op dit moment is met name hun ledenaantal belangrijk en dat is niet altijd eerlijk, vindt hij. “Het draait ons allen om programma’s. Dus: waarom niet verkiezingen houden? De omroep met de best bekeken en hoogst gewaardeerde programma’s krijgt de meeste zendtijd. Zullen we eens peilen hoe de verhoudingen dan liggen?“, aldus Witteman.

Politiek Den Haag komt met nieuwe maatregelen waardoor het lidmaatschapsgeld wordt verhoogd. “Om lid te worden van een omroep moet je contributie betalen, binnenkort 15 euro per jaar. Uit onderzoek is gebleken dat de achterban van de VPRO en de EO daar minder problemen mee heeft dan de oudere achterban van de VARA en de jongeren van BNN. Dat levert dus scheve verhoudingen op, want het is niet gezegd dat de programma’s van de EO en de VPRO meer publiek trekken dan de clubs met minder leden, en dan drukken we het voorzichtig uit.”

Met het oog op voorgaande hoopt Witteman dat er snel een nieuw systeem komt voor het bepalen van de omroepgrootte.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen