Roelof Hemmen: ‘Amerikanen vonden mij te Russisch’

Geplaatst op ma 28 feb 2011 om 10:21

Foto: Nick van OrmondtRoelof Hemmen heeft naar eigen zeggen veel geleerd van een cursus bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. De Amerikanen vonden de presentator van RTL Nieuws veel te houterig. “Ik heb een paar jaar geleden tijdens een CNN-stage geleerd hoe je energie moet uitstralen door je lichaam te bewegen. Een coach zei: ‘Het is zó Russisch wat jullie doen! Je zít daar maar!’ Het komt erop neer dat ik denk dat je echt een mèns moet zijn, ècht moet communiceren“, aldus Hemmen in NCRV-gids.

Hemmen heeft lang naar de juiste presentatiestijl gezocht. “Ik wil dat iemand luistert en weet wat ik heb gezegd en voelt dat het belangrijk is. Ben je in staat om iemand te raken door het scherm heen? Ik vind nog steeds dat dàt iemand een goede presentator maakt. Het vraagt tijd, want je zoekt een vorm. De meeste presentatoren gaan dan belangrijk doen. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben groot en breed en ik ging nóg groter en breder zitten en een nóg zwaardere stem opzetten. Na een poosje dacht ik: dat is het níet.

Nu is de nieuwsanchor tevreden. “De laatste jaren probeer ik zo naturel mogelijk te communiceren. Als het goed is, is er geen verschil tussen Roelof Hemmen op de buis en Roelof Hemmen tegenover je aan tafel. Volgens mij is dát de grote truc.
28 Reacties op “Roelof Hemmen: ‘Amerikanen vonden mij te Russisch’”


 1. MicheldeB

  Een aangename nieuwslezer. Een goede tweede man na Rick Nieman, die de koning blijft (maar bij wie ik de Gooise ‘r’ af en toe wat irritant vind).

 2. Anoniem

  Rick Nieman heeft een Amstelveense ‘r’ en ik vind zowel Rick als Roelof echt de beste nieuwslezers van Nederland!

 3. MicheldeB

  Reactie op Anonymous: Ook goed.

 4. JOOP

  Roelof hemmen: zo goed als een persoonlijkheid,gewoon in zn Hemmetje.

 5. Ed

  Roelof is koning. Prettige stem, goede neutrale uitstraling. Kan Rob Trip nog wat van leren (qua presentatie). RTL Nieuws is trouwens in veel opzichten de NOS voorbij. Zitten dichter op het nieuws en tenminste echt neutraal. Presentatoren hebben ook minder de behoefte zelf op de voorgrond te treden (zoals Eva Jinek ) maar leveren gewoon vakwerk zonder de kijker lastig te vallen met al hun maniertjes.

 6. Jesse

  Reactie op Ed: Waaruit blijkt dat de NOS niet neutraal is?

 7. Afhaalchinees

  Roelof is de beste nieuwslezer.

 8. R. de Bruin

  Je doet het prima hoor Roelof…Dikke duim omhoog !!

 9. Paul

  Ja die r van Nieman moet hij echt iets aan doen.
  Ik heb niets tegen op accenten etc.. maar die R is te erjg…. RICK!

 10. Anoniem

  Reactie op Jesse: Uit twee onafhankelijke onderzoeken zijn gebleken dat een grote meerderheid van het NOS-personeel links geörienteerd is. En je kunt zeggen wat je wil, maar bij een nieuwsredactie ga je dat merken in nieuwsselectie en uitwerking.

 11. Geenstijl

  Vind persoonlijk Rob Trip de beste, hij praat volledig ABN.

 12. Anoniem

  Reactie op Anonymous:

  Dat objectiviteit een filosofische discussie is, zijn we allemaal allang achter, en dat ontkennen ze bij de NOS ook helemaal niet.

  Maar heb je er een probleem mee dan? En zou dat probleem nog net zo groot zijn als ze rechts waren georienteerd?

 13. Hans

  Ik vind juist dat we niet al te veel naar Amerika moeten kijken. Niet alles wat ze doen is beter. Waarom moet alles maar klakkeloos worden overgenomen wat Amerikanen doen? Het wordt allemaal zo’n eenheidsworst.

 14. Anoniem

  Reactie op Hans:

  Omdat de Amerikanen televisie, en vooral het brengen van nieuws tot in de perfectie hebben verheven.

  Volgens mij staat er ook nergens dat ze maar klakkeloos alles uit Amerika overnemen, maar dat Roelof doordat hij soms wat houterig leed, tijdens een stage bepaalde truukjes heeft geleerd, om meer naturel over te komen op tv.

  Daar is niks mis mee lijkt mij, en getuigt van iemand die nog steeds wilt leren om beter te worden.

  Jouw reactie is naast de ongepaste politieke inbreng, dus ook gewoon niet van toepassing,

 15. Andriod

  Reactie op Anonymous:

  was vroeger misschien,maar CNN is voorbijgesteefd door AlJazeera

 16. Jan.S

  Reactie op Andriod:

  Dat is jouw persoonlijke mening.

 17. Anoniem

  Reactie op Andriod:

  Oh god, daar hebben we weer een “Ik kijk alleen nog maar naar Al Jazeera”-typje..

 18. Anoniem

  Ik vind Roelof de beste mannelijke nieuwslezer van Nederland. Qua vrouwen vind ik dat er meer goede zijn. Sowieso Margreet Spijker en Sacha de Boer, maar ik vond Daphne Lammers de afgelopen week het ook erg goed doen!

 19. kwikjealex

  Het enige verschil tussen Rick en Roelof vind ik dat Rick wat losser is, kwa gesprek voeren en kwa voorlezen.
  Dat is denk ik ook zijn kracht, maar hij heeft dacht ik ook bij CNN gezeten (geeft toch wel het kwaliteit aan van de nieuwslezers bij RTL)

 20. Andriod

  Reactie op Anonymous:

  Ja, en jij kijkt zaker EditeiNL voor het Nieuws

 21. Vincent

  Ik vind dat Daphne Lammers het Half Acht Nieuws waanzinnig goed deed.

 22. Anoniem

  Reactie op kwikjealex: Ja idd. Maar ik vind dat hij tijdens het nieuws af en toe TE los doen

 23. mans

  de beste is en blijft met kop en schouder boven aan “SACHA DE BOER”

 24. Klaas

  En samen met de jeugdjournaaltaal die ze tegenwoordig bij het RTL Nieuws gebruiken komt de communicatie helemaal goed!

 25. A.F. Standbediening

  Reactie op Vincent:
  Oja Daphne, vind je dat?

 26. A.F. Standbediening

  Roelof is NOG STEEDS Russisch. Geen enkel spatje persoonlijkheid. Supersaai. En nee, saai is niet goed. Ook niet voor het tv-nieuws. Nieuws moet je overbrengen, niet voorlezen. Heeft vooral een mooie radiostem.

  En ja Rick’s rrrrrrrr is vreselijk. Hij en Sacha steken elkaar aan. Zeer elitair.

 27. Vincent

  Reactie op A.F. Standbediening: Gelukkig kan jij het beter!

 28. Mike2

  @Anonymous: LOL Als ik wel eens het Amerikaanse nieuws bekijk dan heb ik meer het idee dat ik dat ik naar Secret Story zit te kijken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.