Matthijs van Nieuwkerk: ‘DWDD veranderde mijn leven’

Foto: Nick van OrmondtMatthijs van Nieuwkerk heeft zijn leven volledig zien veranderen door De Wereld Draait Door. Rustig over straat lopen is geen optie meer. Dat vertelt de VARA- coryfee in Linda. Van Nieuwkerk heeft er moeite mee. “Petjes, brillen, mutsen: het is de ene dag erger dan de andere, maar er is altijd een lichte kramp als ik op straat loopt. Bekeken worden, er zijn zoveel ergere dingen, maar ik kan er niet aanwennen. Mijn leven is drastisch veranderd sinds ik vijf dagen in de week op televisie ben.

Van Nieuwkerk merkt dat hij zich steeds meer terugtrekt. “Ik woon inmiddels vaak op een afgelegen boerderijtje. Ik kan nooit meer naar het café. Stiekeme foto’s. Filmpjes, geklamp en gedoe. Ik kan er niet mee omgaan. En als ik een restaurant binnenstap, valt het eventjes stil. So what. Zou je zeggen. Maar ik kan er een hele dag tegenop zien.

De talkshowhost voelt slechts in het buitenland een vrij mens. “Als ik naar Parijs reis, waar ik graag en veel kom, dan ben ik weer twintig centimeter langer, een meter tweeënnegentig. Mijn hoofd zit niet langer tussen mijn schouders, maar op mijn nek, ik kijk voorbijgangers weer recht in de ogen. En zij kijken mij aan zonder zich een hoedje te schrikken. Ook fijn.

In het begin van ‘DWDD’ vond Van Nieuwkerk de bekendheid wel leuk. “Ik heb me de eerste succesvolle tv-jaren als een gebraden haan door de stad laten dragen, op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de tv-ster. Heel kinderachtig eigenlijk. Wildvreemden vonden me ineens ‘hartstikke goed’ en ja, ik vond het blijkbaar interessant dat wildvreemden me hartstikke goed vonden. Totdat je merkt dat al die wildvreemden een vrolijke gevangenis vormen, een gevangenis die aandacht heet.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen