Koefnoen durft profeet Mohammed niet te imiteren

Geplaatst op Thu 27 May 2010 om 11:51

Foto: AVROKomiek Owen Schumacher durft in zijn tv-programma Koefnoen geen persiflage op profeet Mohammed te maken, omdat hij vreest voor de moslimgemeenschap. “In Nederland heb ik het idee dat dat misschien nog wel zou kunnen, maar ik denk dat het binnen de kortste keren op YouTube zou staan en mensen in andere delen van de wereld moord en brand gaan schreeuwen. Ik vind het heel erg dat dat een reden is om daar voorzichtig mee te zijn, maar zo is het wel“, zegt hij op Radio 1.

In Koefnoen was al een persiflage op Jezus te zien, dus Schumacher vindt dat ook Mohammed op de hak genomen mag worden. “Maar ik geloof dat de moslims daar nog niet aan toe zijn. Ik vind dat dat moet kunnen, ja. In mijn beleving – ik geloof in de kracht van humor en de relativering van dingen – zou het mogelijk moeten zijn om Mohammed te tonele te voeren.”

Mohammed wordt door moslims beschouwd als profeet en grondlegger van de islam. Hij zou de uiteindelijke openbaring van God, de Koran, hebben ontvangen.
22 Reacties op “Koefnoen durft profeet Mohammed niet te imiteren”


 1. Geert

  Wie is de profeet Mohammed? Kennen we niet in Nederland!

 2. Ilse

  Wat een zielige poging om in het nieuws te komen is dit!

 3. P

  Reactie op Ilse: waar heb jij het nou weer over? MC plaatst een quote uit een interview… dit is hun gevraagd en ze geven antwoord… is dat te ingewikkeld voor je?

 4. Hidde

  Zij komen met een verkiezings special van koefnoen. Vandaar het interview op radio 1 waarschijnlijk. Dit was dan een onderdeel ervan.

 5. Sjoerd

  Reactie op Ilse: Er staat dat hij dit op Radio1 gezegd heeft. Het zal dan vast een interview zijn geweest naar aanleiding van de Koefnoen Verkiezingsspecial van 5 juni aanstaande. Dat is denk ik de context waarin je deze uitspraak moet zien. Dat Mediacourant hier nieuws van maakt, betekent natuurlijk niet dat Schumacher dit als nieuws naar buiten heeft gebracht. Ik snap best dat het door de lawine van persberichten van de NPO, RTL en SBS moeilijk is om voorgekauwd nieuws te onderscheiden van (passages uit) interviews, maar probeer het toch te doen!

 6. Ilse

  Reactie op Hidde: Ok, dat maakt de achtergrond duidelijk. Kennelijk proberen ze hiermee kijkers te trekken.

  Maar ik blijf het een onsmakelijke discussie vinden. Wanneer komen we eens af van dit soort geniepige moslim-kwetserij in de media, want anders kan ik het niet noemen.

  Wel knap overigens, hoe hier de potentiele dader, zonder iets te doen, zichzelf op slinkse manier in de slachtofferrol probeert te manoevreren.

 7. Anonymous

  Reactie op Ilse: Onzin in het kwadraat. Op MC verschijnen geregeld citaten uit grotere interviews en altijd zijn er weer mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en beginnen te roepen dat het een poging is om in het nieuws te komen. :roll:
  Kan ik ook wel beweren dat jouw reactie een poging is om je belangrijker te voelen dan je bent.

 8. Anonymous

  Ik zie niet in waarom hij geïmiteerd zou moeten worden, net als God bv. Bij die andere kon ik dat wel begrijpen, omdat dan de grap bij de Amerikanen zat die het zo overdrijven.

 9. Karin

  Reactie op Ilse: Jij bent echt ver heen.

 10. Olga

  Pff Ilse, van welke planeet kom jij? Of roep je zomaar wat?
  Is toch niet zo moeilijk dit in de context van een interview te zien?

 11. Ilse

  Wat een reakties op mijn opmerking!

  Natuurlijk zijn het maar een paar zinnetjes uit een heel interview, maar het iswwel opvallend dat precies dit er weer wordt uitgehaald, om te proberen olie op het vuur te gooien. Waarom kiezen ze precies dit fragment om dat hier te plaatsen? Denk daar maar eens over na!!

  Misschien overreageer ik een beetje , maar het si wel symptomatisch voor wat er in Nederland op dit moment aan de gang is.

  Kijk b.v. maar eens naar dat berichtje over Wilders en de telegraaf, twee postings onder dit bericht. eigenlijk weer net zo’n bericht, waar een politicus een mooie gelegenheid om zijn standpunten uiteen te zetten wil misbruiken voor het plaatsen van kwetsende cartoons. Ik heb ze niet gezien, maar als de Telegraaf het al te erg vind, kan het niet best zijn.

  Steeds weer doelbewuste pogingen een bevolkingsgroep net wel, of net niet, te beledigen, en als iemand ertegen ageert, meteen in de slachtofferrol kruipen.

 12. Televisiefreaks

  Je moet tegen een geintje kunnen, dus ook tegen een geintje over een religie. Het is erg wanneer men zoiets niet meer durft in de media.

  Het is een feit dat bepaalde moslims erg fel en heftig reageren zodra iemand een grap maakt. Tegen wat zelfspot kunnen sommigen blijkbaar niet en de lontjes zijn dan ook veel te kort bij sommigen.

 13. Sven L.

  Reactie op Televisiefreaks:

  daar heb ik maar 1 woord op: AMEN!

 14. Steven

  Onvoorstel dat links progressief Nederland het altijd opneemt voor deze aartsconservatieve, achterlijke en agressieve religie en hun dito aanhang. Is het dan toch puur angst wat hen beweegt, net zoals deze Schumacher? :?
  Erg triest hoor!

 15. Leroy

  Reactie op Ilse: Beledigen? Die kerel ‘durft’ Mohammed niet te imiteren, omdat hij bang is voor de gevolgen vanuit de moslimgemeenschap. Daar is toch niets beledigends aan?

  Dit zegt meer over de islam en moslims dan over Koefnoen. Blijkbaar zit er in de samenleving een angst, waardoor men zoiets ‘onbenulligs’ niet durft te doen..

 16. Anonymous

  Het is heel erg triest dat je bang moet zijn voor geweld, maar misschien is het ook wel goed als een en ander een beetje normaliseert. Er zijn nou eenmaal onderwerpen waar je mee uit moet kijken. Niet alleen de profeet, maar ook de shoah, bepaalde ernstige ziektes etc.

  Dat heeft niet zoveel met vrijheid van meningsuiting te maken, maar met gevoel en respect voor andersdenkenden. Voor de moslims is het afbeelden van hun profeet misschien wel net zo geweldadig als voor ons het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Daar wordt voor gevochten.

  En humor is cultuurgebonden, dus is het in een multiculturele wereld lastig om iedereen te plezieren.

 17. PDC

  Hulde voor de eerlijkheid hiervan. Ik begrijp het ook volkomen. Dit moet toch gewoon kunnen? Maar het kan niet, en dat is zorgelijk.

 18. Ilse (de echte)

  Hoi Ilse, wat jammer dat jij dezelfde naam hebt en zulke onzin uitkraamt. Maarja, doe je niets tegen! Mijn mening over dit artikel: als Jezus op de hak genomen mag worden mag Mohammed dat ook en moeten de moslims niet kinderachtig doen. Denk ook dat velen er echt geen moeite mee zullen hebben, alleen die groep die alles aangrijpt om lekker te matten.

 19. Karin

  Reactie op Anonymous: Schumacher is niet de enige. Hans Sibbel zei laatst ook iets in de trant van: Als je bedreigt wordt, dan haal je het gewraakte stuk gewoon uit je voorstelling. Of het nu slap klinkt of niet, ik ga mijn leven niet op het spel zetten vanwege een stel gekken.

 20. David

  Ik vond de spot ooi na een DWDD die Jezus vaag suggererend als pedofiel neerzette ook niet kunnen. Ik snap niet dat iemand er op komt dus ik kan de woede van moslims wel begrijpen maargoed, een ander vindt het weer erg geestig. Hoewel ik me wel afvraag wie.

 21. Ruud

  alles is het onderwerp van humor in mijn ogen, zeker in een satirisch programma, als dat al niet meer mag. Maar nee, Mohammed mag niet bespot worden, want dan beginnen ze een oorlog tegen ons….

  Show eens wat meer ballen, Southpark deed het toch ook, ach… geen wonder dat Nederland zo weer een ruk naar rechts maakt. Iedereen is bang voor elkaar…

 22. David

  Het heeft meer met respect te maken. Voor elkaars religie. Is er dan niets meer heilig? Moet alles dan maar bespot bespot kunnen worden? Waarom eigenlijk? Ik kan er in elk geval niet om lachen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.