NOS Journaal wil meer laagopgeleide kijkers

Geplaatst op do 27 mei 2010 om 11:26Foto: Stefan HeijdendaelHet NOS Journaal hoopt met haar uitzen- ding om 18.00 uur voortaan meer laag- opgeleide kijkers te boeien. De NOS wil dat bereiken door meer laagdrempelige items uit te zenden. Als de doelstelling niet wordt gehaald, wil directeur Jan de Jong een aparte uitzending voor laagopgeleide mensen. “Het gaat om de differentiatie. Je hebt ook gewone Cola, Cola Light en Cherry Cola“, zegt hij in De Volkskrant. Het Journaal om 22.00 uur wil hij juist zwaarder maken met politieke en financiële onderwerpen.


19 Reacties op “NOS Journaal wil meer laagopgeleide kijkers”


 1. Anoniem

  Laagopgeleid wil niet zeggen dat mensen dom zijn. Sterker nog, de meeste miljonairs in Nederland zijn selfmade man die vaak geen enkele opleiding hebben genoten. Toch denk ik dat als je in staat bent een bedrijf te runnen je niet echt dom bent. Maar goed.

 2. Ilse

  Politiek alleen iets voor hoogopgeleiden? Ik dacht het niet…

  De arrogantie ten top. Het opleidingniveau van iemand heeft weinig of niets te maken met zijn interesses.

 3. Jan

  De journaals op televisie moet veranderen. Mensen krijgen in de loop van de dag heel veel nieuwsfeiten mee door middel van internet de de dagtelevisie (misschien wek binnenkort 24-uurs kanaal, wie weet), en andere media. Als iemand om 18:00 thuis komt wil diegene even kort horen wat er die dag is gebeurd (voor mocht je iets gemist hebben) en verder is verdieping belangrijk, achtergrond. Zoals nu al een beetje gebeurd om 18.00.

  Voorbeeld: Akkoord over AOW-leeftijd nabij.
  Dan wordt na het nieuwsbericht even in één minuut uitgelegd wanneer het ingevoerd is, en hoe lang de discussie al sleept over de verhoging van de leeftijd.

 4. P

  dit is PO taal voor “wij willen kijkers bij Boulevard, Editie NL, Shownieuws en Hart van NL weg pikken. Waarom zou je dat überhaupt willen?

  Zielig. Zo bevestigt de NOS alleen maar dat kijkcijfers hun belangrijkste drijfveer zijn.

 5. Terror Japio

  Nou dan moeten ze maar shoppen op deze site , daar zijn er genoeg zonder hersens .

 6. Lies

  Mag Gerrit Hiemstra nu ook op zijn Piet Paulusma het weer gaan presenteren?

 7. Sven L.

  Dit is best wel een grove belediging…..

 8. Anoniem

  Laagopgeleid? Wat is dit nou weer? Mensen die hoogopgeleid zijn zijn niet vanzelf intelligent en laagopgeleiden niet dom. Met dit soort opmerkingen jaagt meneer de Jong kijkers weg want mensen willen niet tot die doelgroep behoren. Wat een arrogantie!!!! Zeg dan ‘toegankelijker’ ofzo. Bij SBS snappen ze tenminste hoe je ‘het volk’ benadert maar de NOS blijkt weer eens neer te kijken op de zogenaamde ‘gewone’ mensen (wie of wat dat dan ook mag zijn).

 9. joris van ooijen

  Het is simpelweg zo dat we in een informatiemaatschappij leven. We worden daadwerkelijk bedolven onder informatie. Tot nu toe werd aangenomen dat iedereen al die informatie ook zonder probleem begreep. Dat blijkt dus niet zo te zijn.
  Je hoeft niet op je hurken te gaan zitten om dingen uit te leggen, maar informatie voor iedereen toegankelijk maken is een loffelijk streven.

 10. PLOF

  De TV is toch al laagdrempelig ?

  Je kunt er bijvoorbeeld beter een WIJ spelcomputer op aansluiten, en dan komt er meer intelligentie uit, en bovendien dient je TV dan tegenwoordig nog ergens voor. En als je dat niet doet dan kun je altijd nog lekker genieten van inhoudsloze programma’s zoals X factor, Hersenloze soaps die ergens over gaan, en als je op RTL terecht komt dan hoef je helemaal niet meer na te denken want die komen niet verder dan ouwe koeien uit de sloot trekken. Andre van Duin word dan weer in een nieuw jasje gestoken, Linda de mol presenteerd dan weer een spelletjes programma ect. en terwijl je daarna zit te kijken vliegen de irritante reclame blokken van de VVD en andere zakkenvullers je continu om de oren. En vooral gezellig blijven lenen bij Frisia en nog meer jongeren in de schuld steken want dat is goed voor de economie. En als je daar dan weer op uitgekeken bent kun je altijd nog The A-Team terug kijken die iedereen al uit zijn hoofd kent, maar dat is gezellig en leuk en ook heel erg goed voor je ontwikkeling. Ik zit er zoals je al hoort al helemaal op te wachten en ben ik zeer benieuwd naar hoe ze dat dan nog laagdrempeliger willen gaan maken LOL.

 11. Anoniem

  Off-topic: Nu we er toch zijn komt terug, maar dit keer met Zarayda Groenhart. Zie twitter

 12. mark

  Gewoon goed naar HvNL kijken zou ik zeggen. De kat van Ome Willem is weggelopen, prietpraat over het mooie/slechte weer, enz. Dan komen de T o k k i e s vanzelf…

 13. Luuck

  Wat een rare doelstelling. En ze zijn wel erg neerbuigend op deze manier. Hart van Nederland bestaat al, het Jeugdjournaal ook. Laat het NOS Journaal gewoon blijven zoals het is, kom op zeg…

 14. Anoniem

  Reactie op Anonymous: ALWEEEEEER een ander? :?

 15. Anoniem

  Ik vind het 20,00 journaal al zo laagdrempelig dat ik zelden kijk. Moet het nog eenvoudiger? Krijg er de kriebels van, waar is de NOS mee bezig?

 16. Craig

  Waarom moet er weer met belastingsgeld iets gedaan worden wat er al is.

  Voor alle domme mensen is er Hart van Nederland.

 17. Heleen

  Reactie op Craig: Ga jij even het verschil opzoeken tussen dom en laagopgeleid!!

 18. Craig

  Reactie op Heleen:

  Je hoeft niet hoog opgeleid te zijn om het NOS Journaal en het RTL Nieuws te begrijpen.

  En bovendien heeft NOS het Jeugdjournaal al voor mensen die nog geen moeilijke woordjes begrijpen.

  Ze zitten gewoon te vissen in de T0kkievijver van SBS. Dat domme volk dat Hart van Nederland als serieus nieuws zien.

 19. pete

  de NOS is wel voor iedereen, en door iedereen betaald. dat er een bulletin komt waar dingen als de kredietcrisis, de omvallende euro enzovoorts wat beter worden uitgelegd voor zij die geen twee jaartjes economie gehad hebben op school, lijkt me dus prima.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.