Daphne Bunskoek maakt geschiedenisserie voor NPS

Foto: Lilian van RooijDaphne Bunskoek gaat met Roué Verveer de nieuwe geschiedenisserie De Slavernij presenteren voor de NPS. De vijfdelige reeks is vanaf het najaar van 2011 te zien. Dat heeft de NPS vrijdag laten weten. Bunskoek kondigde onlangs al aan dat ze aan een groot tv- project werkt. De Slavernij is de opvolger van De Oorlog. Die geschiedenisserie met presentator Rob Trip trok vorig jaar een miljoen kijkers per aflevering naar Nederland 2, opvallend hoog voor een historische tv-serie.

De Slavernij brengt het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij in kaart. Van de zestiende tot negentiende eeuw werden alleen al vanuit Afrika twaalf miljoen slaven onder mensonterende omstandigheden over de oceanen getransporteerd. Met vijf procent van de handel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel.

Volgens de NPS is een serie over de slavernij belangrijk. “Slavernij geldt als een misdaad tegen de menselijkheid. De historie ervan is een van de meest omstreden en weggemoffelde onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis. Pas sinds kort komt er meer  aandacht voor en bieden regeringen over de  hele wereld excuses aan voor hun aandeel in de internationale slavenhandel.  Excuses voor de miljoenen doden, voor de uitbuiting, voor de lijfstraffen“, zegt een woordvoerster.

Daphne Bunskoek gaat het historische verhaal na van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. “Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlands slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië  en de slavenkust van Afrika“, vertelt de persvoorlichtster.

De rol van stand-up comedian Roué Verveer is een persoonlijke. “In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van  zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie-, en suikerplantages, en  zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten op een plek die ergens in Afrika zal liggen“, aldus de zegsvrouw.

De opnames voor de serie beginnen in juni 2010. De uitzending starten vanaf het najaar van 2011, op zondagavond op Nederland 2.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen