KRO: ‘Alle presentatoren in 2011 onder Balkenendenorm’

Foto: Roland ReindersGeen enkele presentator van de KRO zal in 2011 meer verdienen dan de Balken- endenorm van 181 duizend euro. Dat heeft de omroep woensdag laten weten. Op dit moment zitten twee KRO-presen- tatoren boven die grens. Bekende KRO- gezichten zijn onder meer Anita Witzier, Rob Kamphues en Yvon Jaspers. “Juridisch kan ik helaas die gemaakte afspraken nu nog niet terugdraaien. Wat mij betreft is er wel duidelijk sprake van een overgangssituatie“, zegt directie- voorzitter Koen Becking.

De uitzonderingen betreffen de salarissen van twee KRO-presentatoren die in 2009 ongeveer 7.200 en 34.000 euro boven de Balkenendenorm uitkomen. Bij contractonderhandelingen zullen presentatoren moeten inleveren. “Alle nieuwe overeenkomsten worden gerelateerd aan de Balkenende norm. Dit betekent dat we in de loop van 2011 geen uitzonderingen meer op de regel hebben“, zegt Becking.

Anita Witzier zei vorig jaar dat zij niet een van de grootverdieners is bij de KRO. “Ik kan niet wachten op die Balkenende-norm! Dat betekent: salarisverhoging, een auto met chauffeur, wachtgeldregeling, business class vliegen en altijd een hotel met airco en echte muren.

De Publieke Omroep (NPO) heeft in 2009 een beloningscode ingevoerd, die voorschrijft dat presentatoren maximaal 181 duizend euro mogen verdienen. Een uitzondering mag gemaakt worden voor maximaal vijf tv- en drie radiopresentatoren.

Directievoorzitter Becking klaagde vorig jaar nog over de beloningscode. “Elke nuance is zoek. We hebben het over artiesten. Een dirigent verdient toch ook veel meer dan Balkenende? Het gaat maar om een handjevol presentatoren, die nu in een kwetsbare positie worden gebracht. Dat verdienen ze niet“, zei hij.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen