Publieke Omroep: ‘Aantal grootverdieners sterk gedaald’

Foto: VARAHet aantal presentatoren van de Publieke Omroep (NPO) dat boven de Balkenendenorm verdient, loopt volgens de NPO sterk terug. Eind vorig jaar kre- gen zeventien presentatoren meer dan 181 duizend euro en eind dit jaar zullen dat er veertien zijn. “De publieke omroep wil het aantal zo snel als mogelijk verder laten dalen naar maximaal acht, maar kan niet ingrijpen in lopende contracten van voor september 2009, toen de nieuwe regeling in ging“, vertelt een zegsvrouw van de NPO.

De beloningscode die sinds 2009 geldt, betekent dat presentatoren maximaal de Balkenendenorm kunnen verdienen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt daar van afgeweken, met een maximum van vijf televisie- en drie radiopresentatoren. Die acht moeten door de omroepen worden voorgedragen, de Raad van Bestuur van de NPO beslist. Het bedrag boven de norm wordt steeds door de omroepvereniging zelf betaald, niet door de belastingbetaler.

De nieuwe code geldt ook voor presentatoren die bij voorbeeld per uitzending worden betaald of voor verschillende omroepen werken; het totale jaarsalaris mag ook dan niet boven de norm uit komen. Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO “is met de introductie van de code een dalende lijn ingezet. Er is dan enige tijd nodig om op het gewenste aantal te komen. Vijf presentatoren hebben bij voorbeeld een contract voor onbepaalde tijd met een omroep. Daar kunnen we niets aan doen, zelfs als we zouden willen“.

Bij de omroepbestuurders verdienen er op dit moment drie personen meer dan de Balkenende-norm: NCRV-directeur Cees Abbenhuis (225.000 euro) en twee leden van de Raad van Bestuur van de NPO (203.000 euro en 204.000 euro). “Voor de twee Raad van Bestuur-leden geldt dat hun contract in 2013 afloopt; hun opvolgers zullen beneden de Balkenendenorm gaan verdienen. De NCRV honoreert eveneens bestaande contracten, maar voor een toekomstige rechtsopvolger van de huidige directeur van de NCRV zal hetzelfde gelden“, aldus een woordvoerster van de NPO.

Bekende grootverdieners bij de NPO zijn onder meer Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Paul Witteman en Rik Felderhof.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen