SBS-directeur Eric van Stade: ‘2009 beste jaar ooit’

Foto: RTLDe tv-zenders NET 5, SBS 6 en Veronica trokken in 2009 meer kijkers dan ooit te- voren. Dat heeft SBS vrijdag laten weten. Het gemiddeld marktaandeel van de drie zenders kwam het afgelopen jaar uit op 27,3 procent in de commerciële doelgroep 20 tot 49 jaar, waarmee het record van 2008 (27 procent) verbroken werd. “Opnieuw hebben we onszelf flink weten te verbeteren en kijken we terug op het beste jaar ooit“, zo laat algemeen directeur Eric van Stade van SBS in een reactie weten.

Eric van Stade vervolgt: “Door onze portfolio van drie verschillende zenders zijn we wederom in staat geweest te groeien en exact dat is ook de ambitie voor 2010. SBS staat er in alle opzichten fantastisch voor en dat is een ongekende prestatie gezien het economische klimaat in 2009.

Groei voor SBS 6

SBS 6, volgens een woordvoerder de ‘familiezender van Nederland’, is gegroeid. Waar vorig jaar een recordmarktaandeel van 13,6 procent werd geschreven, komt het jaargemiddelde van SBS 6 in 2009 uit op 14,2 procent. “Het grote amusement, zoals Popstars, Het Beste Idee van Nederland, Holland’s Got Talent, De Nieuwe Uri Geller, Hole in the Wall en K2 zoekt K2, zorgde voor torenhoge kijkcijfers“, vertelt hij.

Tijdens de start van de najaarsprogrammering in augustus wist SBS 6 haar hoogste maandgemiddelde ooit te behalen met 16,7 procent gevolgd door september met 15,4 procent. “Bijzonder is dat de zender over alle tijdvakken (vooravond, prime time en late night) beter scoorde dan vorig jaar. Ook de dagelijkse vaste waardes Hart van Nederland en Shownieuws wisten in 2009 gemiddeld meer kijkers te trekken.”

NET 5 succesvol met Nederlands drama

NET 5 kwam tot een jaargemiddelde van 6,8 procent, zo laat de persvoorlichter weten. “De vrouwelijke zender NET 5 was opnieuw succesvol met de introductie van de Nederlandse dramaseries Verborgen Gebreken en Floor Faber. Samen met de eveneens succesvolle series De co-assistent en S1ngle en vanzelfsprekend de buitenlandse hitseries Grey’s Anatomy, Desperate Housewives, Ghost Whisperer heeft NET 5 ook voor 2010 een indrukwekkend seriepakket klaarliggen.”

Ook Grenzeloos Verliefd en Ruby Wax zorgden voor hoge kijkcijfers en keren dit jaar terug. “Met de komst van Renate Verbaan en nieuwe woonprogramma’s in de vooravond gaat NET 5 met veel vertrouwen het nieuwe jaar in.”

Televizier-award voor Veronica

Veronica wist de groei van de afgelopen jaren vast te houden wat resulteerde in een gemiddeld marktaandeel van 6,4 procent, aldus de zegsman. “2009 was het jaar voor de tv-talenten Johhny de Mol en Lauren Verster. Johnny was zeer succesvol met zijn zeer goed ontvangen serie Down met Johnny en natuurlijk Waar is de Mol? en sleepte zelfs een nominatie voor de Televizier Talent Award binnen. Lauren maakte veel indruk met haar programma Lauren Verslaat dat voorjaar 2010 terug zal keren.

De komst van Beau van Erven Dorens naar SBS luidde voor Veronica de start van het nieuwe CQC in. “Het programma dat nieuws op een andere en humoristische wijze bespreekt, is ook dit voorjaar weer te zien. De crimeseries, autoprogramma’s en vele topfilms waren ook in 2009 weer zeer veel succesvol voor de mannelijke zender.”

‘Grote stappen’ op online-gebied

Online heeft SBS naar eigen zeggen grote stappen gezet in 2009. “De introductie van het video-on-demand platform veamer.nl, de vernieuwde sites shownieuws.tv, hartvannederland.nl, pietsweer.nl en peterrdevries.nl zorgden ervoor dat SBS in november op de 14e plaats in de STIR-ranking binnenkwam met bijna 3 miljoen unieke bezoekers per maand. Ook programmagemist.nl groeit met reuzensprongen en weet steeds meer unieke bezoekers te bereiken.”

Alle marktaandelen zijn gemeten in de doelgroep 20-49 jaar. De maandcijfers zijn afgerond op één decimaal, waardoor het groepstotaal kan afwijken, en zijn inclusief uitgesteld kijken, met uitzondering van de laatste 7 dagen van de maand.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen