Twaalf miljoen euro kostend Beagle-project van start

Geplaatst op Sun 13 Sep 2009 om 16:01

Foto: VPRO‘Beagle, in het kielzog van Darwin’, een van de duurste Nederlandse programma’s ooit, beleeft vanavond om 20.20 uur zijn première op Nederland 2. In het tv-programma is te zien hoe de clipper Stad Amsterdam (foto) uit België vertrekt om acht maanden lang dezelfde wereldreis te maken als de beroemde bioloog Charles Darwin 178 jaar terug deed. Het grote zeilschip is voor 35 wekelijkse uitzendingen volgebouwd met zendapparatuur. De kosten bedragen liefst twaalf miljoen euro.

Elke aflevering begint met een observatie van Darwin uit zijn boek De reis van de Beagle. Vanuit die observaties wordt een lijn getrokken naar actuele onderwerpen, zoals de aantasting van het regenwoud, de gevolgen van el Niño maar ook de evolutie van roddelen of de oorsprong van kunst. Per aflevering volgt de kijker drie verhaallijnen met eigen hoofdpersonages.

Presentator Lex Runderkamp is enthousiast over het prestigieuze Beagle-project. “Wetenschappers hebben last van hun imago. Met dit programma willen we het veldwerk laten zien. Dan wordt het interessant“, vertelt hij in De Volkskrant. “We hebben met hen afgesproken dat ze aan het begin duidelijk maken wat ze willen ontdekken. Aan het eind van hun verblijf moeten ze een conclusie formuleren. Of in ieder geval iets in de richting daarvan, ook al vinden ze dat vaak moeilijk.

Nederlands’ bekendste bioloog Midas Dekkers is niet te zien in het programma. “Hij was de beoogde presentator van Beagle. Toen ik als eindredacteur bij het pro- gramma kwam, bleken wij anders naar Darwin te kijken. Midas zag hem als de wijze, oude man met een briljante theorie. De reis met de Beagle boeide hem minder.

De clipper Stad Amsterdam is de komende maanden nog op het water te vinden. Een aantal onderwerpen staat al op band. “Darwin deed vijf jaar over zijn reis, wij hebben acht maanden. Sommige onderwerpen hebben meer tijd en aandacht nodig.
33 Reacties op “Twaalf miljoen euro kostend Beagle-project van start”


 1. yossarian

  Nou, laat de voorspelbare opmerkingen over belastingcentjes maar komen.. ;-)

 2. Bertje

  Reactie op yossarian: Waarom zou daar niets over gezegd mogen worden? Tenslotte is dit een duur project waar amper een hond naar zal kijken

 3. Chiem

  Lijkt me geen ruk aan.

 4. Bertje

  Even voor de duidelijkheid 342857 euro per aflevering om precies te zijn.

 5. bessy

  Dit is juist precies waarom we belasting betalen aan de publieke omroep.
  Zodat ze programma’s kunnen maken waar men wat aan heeft. Programma’s die nooit door een commercieel station gemaakt zouden kunnen worden.

  Als mensen willen klagen over verkwiste belastingcenten moeten ze naar een forum over Bananasplit of Studio Sport.

 6. yossarian

  Het lijkt me een leuk programma, maar waarom zetten ze het dan tegenover Boer Zoekt Vrouw. Zo breng je zo’n serie bij voorbaat al om zeep.

 7. Vincent

  Reactie op Bertje: Delen door twee, want de Belgen betalen de helft mee…

 8. Lies

  Off-topic: Wie durft een voorspelling te doen? BZV vanavond?

 9. Johan

  op Belgie loopt dat toch al een tijdje?

 10. Timor

  Lijkt me ook niet veel aan.
  Voor mij so you think you can dance, wie is di-rect? en nip/tuck

 11. yossarian

  Volgens mijn (Veronica)gids begint het trouwens om 21:20 ipv 20:20

 12. wim H

  @Bertje: waarom zal er geen “hond naar kijken”? Gelukkig is niet iedereen een SBS- of RTL-fan! De groots opgezette serie met Geert Mak trok vorig jaar en het jaar ervoor ook wekelijks bijna 1 miljoen liefhebbers van goede, leerzame TV…….

 13. Heikneuter

  Reactie op bessy:

  Als dit het is waarom onze zuurverdiende belastingcentjes met bakken op de rekening van de PO gestort wordt, dan mogen ze wat mij betreft er morgen de stekker uittrekken, geen haan die er naar kraait. ;)

 14. Bertje

  Ik snap de opdracht van de PO wel, maar als mensen niet kijken naar een programma dat 170.000 euro oper aflevering kost kunnen we ons beter afvragen over we wel goed bezig zijn.

  Ik pleit al jaren voor de opheffing van omroepverenigingen om invulling te geven aan de PO. Het kan voor stukken minder en ik denk wel dat ik het mag zeggen, ja dat mag ik zeggen, stukken beter oor de helft van het geld.

 15. Henkers

  Reactie op Bertje:

  Want je weet nu al dat een project als dit geen kijkers trekt en van lage kwaliteit is? Als minder geld betekent minder creatief risico is dat natuurlijk een slechte zaak.

 16. Bertje

  Reactie op wim H: Dat was alleen de laatste aflevering en die trok 830 duizend kijkers daarvoor was het een stuk minder

 17. l.joosten

  eindelijk een interessant verhaal!!
  en geen lul verhaal als zovelen.

 18. Anonymous

  En wat heeft dit programma voor toevoegende waarde? Verspilling van belastingsgeld.

 19. yossarian

  De toegevoegde waarde is dat het over een van de grootste wetenschappers ooit gaat.

 20. Anonymous

  We zullen morgen wel aan de kijkcijfers zien of Nederland erop wacht.

 21. D@@N

  Ik vond het wel erg mooi! Beetje Discovery-achtig.

 22. Sombermans

  De gemiddelde Nederlander zal het geen bal kunnen schelen, maar gelukkig wordt het niet voor de gemiddelde boerenlul met dito verstand gemaakt. Die heeft genoeg keus elders. Tijd voor nieuw elitarisme. Weg met de slappe gemiddeldheid. Opgedonderd met de gewone mensen mening over wat goed en niet goed is. Ga er maar eens lekker voor zitten met je glas rode wijn en verbaas je weer eens over waar men in de krochten van de samenleving mee bezig is. Stof verzamelen langs de rand van alle grote woestijnen. Schitterend toch? En hoe veel interessanter dan het presenteren van een lulhannesprogramma over weet ik veel wat en voor het Grote Publiek. Ha, elke cent waard.

 23. Dennis

  740.000 kijkers!! Dat had niemand verwacht.

 24. simon

  Wat een geweldig programma, inhoud is niet vies!!!

 25. .

  wat duur zeg.

 26. anouk

  mooie t.v.!!
  Heb gister avond de eerste aflevering gezien, vind het een verademing een programma met meer inhoud dan dansende bn-ers en al die rotzooi die we voorgeschoteld krijgen, TOP

 27. Jochem

  Reactie op anouk:

  kleine aanvulling Anouk : al die dansende bn-ers en die vrouw zoekende boeren …. was je per abuis vergeten, kan gebeuren. ;)

 28. Frits en Henk

  Geweldig mooi! Wordt de verdeling dan eindelijk weer een beetje pluriform?En voor mensen die de inhoud van het Beagle Project niet begrijpen, is er nog volop vermaak te vinden op tv, zoals Gordon die iets met een banaan probeert.

 29. E. Hartsema

  Eindelijk weer een prachtig programma op de buis.
  Gelukkig geen Bn’rs er bij.

 30. Anonymous

  Vreselijk maar geeft wel weer wat Nederland wil!

 31. mark

  Reactie op Lies: Had ik al gedaan vrijdag: 3.155.000, dus met uitgesteld kijken erbij zal ik het wel goed hebben.

 32. een fan

  helemaal goed iemand heeft een boot maar kunnen we LIVE meekijken aan boord

 33. Anonymous

  saaie saity

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.