SBS: ‘NOS heeft prijs Champions League opgedreven’

Geplaatst op vr 29 mei 2009 om 14:24

De NOS heeft de prijs van de tv-rechten van de Champions League dermate opgedreven, dat SBS het financieel niet verantwoord vond om daar tegen op te bieden. Dat zegt een woordvoerder van SBS vandaag tegen het ANP. “Zeker in deze tijden was een hoger bod voor ons niet langer verantwoord“, aldus de SBS- zegsman. “Het is daarom des te wranger te constateren dat de NOS de prijs heeft opgedreven. Champions League is in onze ogen namelijk bij uitstek een commercieel product.

Voor ons was het commercieel absoluut niet verantwoord om tegen de NOS op te bieden. De kijkcijfers van een gemiddeld duel in de champions league dalen. Wij begrijpen niet zo goed dat dit met publiek geld gefinancierd moet worden.

Volgens De Jong is de NOS ‘het ideale vehikel om de Champions League door de financiële crisis heen te loodsen’. “Er was een aanzienlijke kans dat de Champions League achter de decoder zou verdwijnen.
28 Reacties op “SBS: ‘NOS heeft prijs Champions League opgedreven’”


 1. s

  scheelt owk weer die irritante commentatoren van SBS

 2. Medi@watcher

  Hier moeten we alleen maar blij mee zijn.

 3. Joe Insider

  sbs6, bah, ik moet er echt bijna van overgeven. Als je het een commercieel iets vindt, moet je commercieel mee bieden!! Stelletje losers

 4. Johan

  wat een gehuil man, Pro7Sat1 heeft toch een veel sterkere onderhandelingspositie dan de NOS

 5. zapper

  SBS heeft wel gelijk

 6. Davy

  SBS heeft niks!

  Europa League gaat naar RTL en Eredivisie Live!!!

 7. mark

  SBS 6 kan het geld beter gebruiken voor al die prachtige programma’s van hun… ;)

  Misschien dat het nu eindelijk eens wat mag kosten…

 8. Hugo

  De kosten voor de CL zijn in Nederland aanzienlijk minder dan wat in de omringende landen geboden wordt en daarnaast heeft het nog minder gekost dan voorgaande jaren…

  SBS stel gewoon verkeerde prioriteiten. Ze betalen liever voor een slechte show als HGT of het topsalaris van Joling.. Dan moet je achteraf niet gaan zitten mekkeren dat je je zin niet krijgt…

 9. Anoniem

  De programma’s zien er goed uit bij SBS6, en dat met minder geld.
  RTL smijt met geld, de decors enzo zien er dan misschien kleuriger uit maar inhoudelijk is t programma niet veel beter dan die op SBS6

 10. James

  Reactie op Hugo: Het gaat niet om ‘je zin krijgen’. Het gaat erom dat de kijkcijfers de CL toch echt dalen. Je kunt je afvragen of zulke westrijden wel op de PO thuishoren. Dat is wat SBS6 heeft gedaan. EK’s en WK’s en wellicht ook Oranje lijken me iets voor de PO, maar de CL en de UEFA Cup zijn eigenlijk gewoon commerciele projecten. Zon gekke discussie is dit niet..

 11. wiero

  helemaal mee eens James! Ik vind het niet erg dat het bij de NOS blijft, maar de NOS betaald nu gewoon het meest omdat zij publiek geld besteden. Ze halen nooit de kosten eruit met de huidige markt van reclame inkomsten. Dan heeft SBS absoluut een punt! Een commercieel bedrijf kan niet realistisch opbieden tegen de NOS die daar gewoon boven kan zitten!

  Ik ben benieuwd waar de Europa League naartoe gaat, ik vermoed RTL nadat SBS nu al negatief heeft gereageerd.

 12. Johan

  Hoe komen jullie er nou bij dat de CL een ‘commercieel produkt’ is, Europees voetbal bestaat langer dan de commerciele omroep.

 13. Roog

  Reactie op James:

  Je wilt toch niet beweren dat EK’s, WK’s, Olympische Spelen, schaatsen, wielrennen, etc., etc. geen commerciële motieven hebben.

  Dan kun je alle sport behalve klompendansen en jeux de boules wel weghalen bij de NPO. Pure onzin!

  CL hoort gewoon bij de NPO. En de EL past naar mijn idee prima bij RTL (in combinatie met Eredivisie Live).

 14. Anoniem

  Sport is allemaal commerciele shit tegenwoordig. Het voetbal wat de jeugd doet in het weekend op de lokale sportveldjes, dat noemen we nog sport.

 15. James

  Reactie op Roog: Je zou je ook af kunnen vragen waarom de NOS dit uit zou willen zenden? Wat is de meerwaarde ervan voor de PO? En dat er een kans was dat deze wedstrijden achter de decoder zouden verdwijnen, is een non-discussie. Mijns inziens gaat het erom dat er een oneigenlijke concurrentie-situatie ontstaat. RTL en SBS6 zouden de CL ook wel willen lijkt mij maar kunnen de torenhoge biedingen van PO niet matchen. De NOS zou meer keuzes moeten maken wellicht. Een paar grote sportevenemten (EK, WK, etc.) en de rest laten liggen. En daar waar RTL en SBS te kampen hebben met teruglopende budgetten, is dat bij de PO niet aan de orde. Dat is een rare situatie. Gelukkig is dat besef inmiddels een beetje aan het doordringen in Den Haag..

 16. Johan B.

  Reactie op James: James, de kans dat de CL achter de decoder zou verdwijnen was realistisch.
  En dan waren de druiven zuur geweest. Ik denk dat als dit zou gebeuren de verwensingen op deze site veelvuldig zouden zijn, zeker richting de CO. Die hadden dan maar meer moeten bieden. Hoe dan ook, de NOS betaalt minder dan het vorige contract en mag bovendien op dinsdagavond ook weer samenvattingen van de andere duels laten zien.

  En volgens teletekst zou RTL inmiddels de Euro-league hebben binnengehaald. Interessanter misschien (commercieel gezien) omdat in dit toernooi meer Nederlandse clubs deelnemen. Weet alleen niet of dit betekent dat de regionale omroepen nu geen duels meer mogen uitzenden zoals afgelopen seizoen omdat de NOS en RTL niet alles tegelijk konden uitzenden.

 17. Johan B.

  SBS wilde de CL alleen maar uitzenden als ze die achterlijke SMS-spellen erdoor hadden mogen gooien. Gelukkig zijn we hier voorlopig weer van verlost.

 18. Bertus

  Reactie op James:

  Waarom de PO dit wil uitzenden ? CL is goed voor het imago van Ned.3

 19. Elbie

  Wel vreemd dat een paar weken geleden nog gezegd werd dat de champions league wel eens helemaal niet in Nederland op een open net te zien zou zijn aangezien geen enkele partij hoog genoeg bood, loop dat niet te schelden als er dan een partij is die wel genoeg betaald. Als er de keus is tussen of helemaal geen CL of op de NOS met publiek geld, vind ik het een goede zaak dat dit hiervoor gebruikt wordt. De PO moet juist dat doen wat de CO niet of niet goed kan.

  Als de CO er dus niet genoeg geld voor over hebben en het helemaal driegt te verdwijnen moet de PO hier instappen.

 20. Shokata

  Wahaha SBS blijft met lege handen achter.

  RTL en Eredivisie Live zenden Europa League uit
  29/05/2009 15:22

  EXCLUSIEF -RTL Nederland heeft zich de uitzendrechten verworven voor de UEFA Europa League. De omroep zelf wil nog niets bevestigen, maar sluit een televisiecontract af voor de periode 2009-2012. Betaalzender Eredivisie Live verkreeg ook de rechten voor de Europa League.

  De overeenkomst houdt in dat RTL op de wedstrijddagen de eerste keus voor duels van Nederlandse clubs heeft. De tweede keus is voor de abonneezender van de profclubs, die de live-wedstrijd van RTL dus niet tegelijkertijd in beeld mag brengen.

  Eredivisie Live zegt bijzonder blij te zijn met het aankopen van de Europa League. ‘De laatste handtekening moet nog gezet worden, maar we zijn ontzettend tevreden dat het gelukt is’, aldus Frank Rutten, directeur Eredivisie CV. ‘Het is een ware aanvulling voor onze zender met vier, en misschien wel vijf Nederlandse deelnemers aan het toernooi.’

  Komend seizoen spelen in ieder geval Ajax, PSV en SC Heerenveen in de Europa League. Bovendien zal de winnaar van de play-offs tussen FC Groningen en NAC Breda deelnemen aan de tweede voorronde.

  In tegenstelling tot voorgaande jaren zag de NOS af van het aankopen van de Europa League, de opvolger van het UEFA Cup-toernooi. De Publieke Omroep kocht wel de Champions League-rechten voor tien miljoen euro per jaar, maar daarmee was de financiële limiet bereikt.

  Wel is vanaf dit seizoen de strijd om de Europese Super Cup weer bij de NOS te zien. Op 28 augustus is dat het duel tussen Barcelona en Shakhtar Donetsk. Studio Sport gaat ook de wedstrijden van FC Twente om de voorronde van de Champions League live uitzenden. Mocht FC Twente die voorronde niet overleven, dan komt de ploeg alsnog uit in de Europa League.

 21. Tim20: WBMJ

  @ post 1

  De commentatoren van SBS vind ik veel beter dan die bij RTL. Bij RTL 7 praten ze zoveel onzin. Zo van: “Och wat zou ik nou eens gaan vertellen”. Leo Oldenburger vind ik echt prettig.
  Neemt niet weg dat SBS echt irritante belspellen heeft (gelukkig in het nieuwe KNVB contract verboden)
  Reactie op Davy: SBS heeft alle oefeninterlands kwalificaties van Oranje

 22. !#Michael#!

  EUFA bij RTL :D … had liever beide bij RTL gezien … nu kunnen ze het profiel RTL7 eindelijk verder uit diepen :)

 23. Joost de Jong

  Ik zou alleen willen zeggen dat de NOS iets heeft namelijk de CL
  waar toch nooit meer een Nederlandse club meer iets te zoeken heeft
  na het rampzalige Bosmanarrest uit 1995. je zult als klein voetballand
  dit toernooi nooit meer winnen Ajax is de laatste winnaar ooit in 1995.
  Laat dit allen tot troost zijn.
  met groet

  Joost de Jong
  Haarlem

 24. Anonymous

  NOS had zich over moeten geven en het aan de commerciële moeten geven. Het is immers ons belastinggeld. En waarom zouden wij meer moeten betalen als we het elders net zo goed kunnen zien? Belachelijk.

 25. Roog

  Reactie op Anonymous:

  De UEFA had een minimaal bedrag in haar hoofd voor de CL en dat bedrag lag hoger dan RTL of SBS ooit hebben willen betalen. Daarom is het geen wonder dat de NOS de wedstrijden binnen heeft gehaald.

  Zonder het bod van de NOS (en met de lage biedingen van SBS en RTL) was de CL gewoon achter de decoder verdwenen dan wel helemaal niet op een Nederlandse zender te zien geweest (al blijft dat laatste natuurlijk speculeren).

 26. Ben

  En ik maar denken dat het bedrag dat de NOS nu gaat betalen juist omlaag gegaan was. Dat staat toch in dat andere bericht ?

 27. Joop

  Waarom zou een PO geen geld mogen uitgeven aan programma’s? Volgens deze SBS logica zou de PO alleen maar programma’s mogen aankopen waar niemand op zit te wachten, want zodra er kijkcijfers gehaald mee worden wordt het commercieel aantrekkelijk voor anderen.

 28. Anoniem

  Precies, de commercieeltjes zitten weer eens uit hun domme nek te lullen. Als SBS het fout vind om publiek geld te gebruiken voor dergelijke TV programma’s dan moet het haar per direct worden verboden om nog 1 programma te maken dat gemaakt is met publiek geld. Elke seconde die SBS uitzendt is volledig betaald met publiek geld, beste SBS, dat zijn diezelfde belastingbetalers alleen wordt voor jullie het geld niet bij elkaar geroofd door de FIOD maar door de adverteerders en hoezo is dat minder erg en mag het dan ineens wel? Dat geld wat jullie verslinden komt uit diezelfde portemonnee van diezelfde belastingbetaler, dus als het fout is om dergelijke programma’s te maken met publiek geld, doe dit zelf dan ook niet…

  En wat RTL betreft, heel apart, een bedrijfje dat ALTJD zit te zeiken dat alles zo duur is, dat ze het ZO slecht hebben en noodgedwongen zoveel moeten herhalen want tja er is zo weinig geld voor iets nieuws… dus terwijl de bandjes weer in de machine gaan voor de 15e herhaling van Baantjer, de 396e herhaling van Het Zonnetje in Huis, de 612e herhaling van Flodder en meer herhalingen dan nieuwe programma’s in het weekend (gemeten over welk weekend dan ook bij RTL) omdat het ook in TV land barre tijden zijn is er wel geld een flink bedrag op tafel te leggen voor een potje voetbal. Lijkt mij het beste om dat financiele geneuzel v an RTL niet langer serieus te nemen. Afgelopen zaterdag en zondag is wel weer gebleken hoe geweldig goed ze scoren en hoe vernieuwend hun tv programma’s zijn (maar niet heus)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.