I Care oneens met kritiek op medische programma’s

I Care Producties, marktleider op het ge- bied van medische tv-series met onder meer Trauma Centrum, De Polikliniek en Het Kinderziekenhuis, is het oneens met een donderdag verschenen rapport van de Raad voor de Volksgezondheid waar- in de integriteit van de medische series wordt betwijfeld. Directeur Alex van Zijl: “De arts polst eerst bij de patiënt of hij/zij wil meewerken. Zo ja, dan filmen we het consult of de ingreep. Na afloop vragen we zelf of de patiënt een toestemmings- verklaring wil tekenen.”

Ziekenhuizen en artsen gebruiken de medische programma’s volgens de Raad voor de Volksgezondheid als PR-middel over de rug van patiënten, die op moment van opname niet in staat zouden zijn toestemming te geven voor het maken van deze beelden. Volgens het rapport wordt akkoord op het beeldmateriaal gegeven door artsen in plaats van de patiënt zelf. De Raad pleit voor een protocol op dit gebied.

I Care Producties is het niet eens met de kritiek. Voor het programma wordt uitgezonden, wordt de patiënt altijd nog gebeld, zegt directeur Alex van Zijl. “Het komt wel eens voor dat iemand zegt: ‘Ik zat onder de valium destijds, toch maar liever niet’. Dan zenden we het niet uit, ondanks een getekende verklaring. Ook voor beeldmateriaal dat bijvoorbeeld voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals De Wereld Draait Door, wordt eerst toestemming gevraagd aan de patiënt.

Overigens ondersteunt I Care Producties de bevordering van integriteit aangaande medische programma’s, zodat alle producenten zorgvuldig omgaan met de patiënt en hun familie. “Iets wat I Care Producties hoog in het vaandel heeft staan. Alex van Zijl heeft zelf deelgenomen aan de paneldiscussies om ook de kant van het verhaal van de producent zelf te belichten. Deze discussies zijn georganiseerd door het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg die dit onderzoek naar buiten heeft gebracht“, aldus een woordvoerder van I Care.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen