Publieke Omroep vreest kwalitatieve verarming

Als een groot aantal nieuwe omroepen toetreedt tot het publieke bestel, dan zal er kwalitatieve verarming plaatsvinden. Zo reageert de Publieke Omroep (NPO) vandaag in reactie op de plannen van De Telegraaf. Hun Wakker Nederland is alweer het tiende initiatief tot toetreding tot het publieke bestel. “Het budget is nu 600 miljoen. Met meer spelers in het veld lopen we het gevaar dat versnipperde budgetten leiden tot een verdunning van de kwaliteit van de publieke omroep“, aldus de zegsman.

We beschouwen de plannen van De Telegraaf gewoon als het tiende initiatief om toe te treden tot het publieke bestel“, zegt een woordvoerder van NPO. “De wedstrijd moet nog beginnen, eerst moeten alle initiatieven maar eens de benodigde leden werven.

Volgens de woordvoerder van bestuursvoorzitter Henk Hagoort is op 1 april eerst het Commissariaat voor de Media aan zet om te onderzoeken of de nieuwe omroepen genoeg leden hebben. Daarna brengt zowel de Raad van Cultuur als de raad van bestuur van de NPO een advies uit aan minister Plasterk.

De NPO toetst inhoudelijk of Wakker Nederland iets toevoegt aan het bestaande medialandschap. En of de nieuwe omroep een nieuwe stroming vertegenwoordigt. Ons advies is echter niet doorslaggevend, minister Plasterk beslist. Bij omroep Llink en MAX heeft de raad van bestuur destijds negatief geadviseerd, maar toenmalig staatssecretaris Medy van der Laan besloot ze toch een kans te geven.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen