Nieuwsoverzicht Omroep MAX gaat gewoon door

Het plan voor een dagelijks nieuwsblok in Tijd Voor MAX, verzorgd door het ANP, vindt gewoon doorgang. Dat zegt Lennart van der Meulen, netcoördinator van Nederland 2. Publieke Omroep-baas Gerard Timmer zei vandaag in de media dat deze rechtstreekse concurrentie met het Zes uur Journaal op Nederland 1 ‘onbestaanbaar’ is, maar dat is volgens Van der Meulen een misverstand. “Het zou alleen niet kunnen als het een apart programma was. Dat zou teveel lijken op het NOS Journaal.”

Het nieuws dat Edvard Niessing en Nicolas Ruis steeds om 18.00 uur het Tijd Voor MAX Nieuws zullen gaan presenteren op Nederland 2, sloeg bij de Publieke Omroep en NOS in als een bom. Lennart van der Meulen: “Het enige is dat er onduidelijkheid ontstond naar aanleiding van het persbericht van MAX, waarin hij zei: ‘Ik kom met een eigen ANP nieuwsbulletin’. Toen zeiden wij: ‘Je mag geen Journaaltje spelen’.

Nu duidelijk is dat Tijd Voor MAX slechts integraal in de uitzending de headlines van het ANP zal brengen, is er geen probleem meer. “Daar is niets mee aan de hand als hij dat in het programma doet. Zoals Goedemorgen Nederland of De Wereld Draait Door dat ook doet. Ze mogen de krant voorlezen, het ANP voorlezen, reportages laten zien. Het is geen enkel probleem. Het enige wat niet zou kunnen is als hij met een eigen MAX of ANP Journaal komt van drie minuten. Dus uit een aparte studio, achter een nieuwsdesk gepresenteerd Journaal. Dat zou teveel lijken op het NOS Journaal.

Lennart van der Meulen is samen met MAX-voorzitter Jan Slagter op zoek gegaan naar een alternatief voor het Zes Uur Journaal. “Want wij zagen dat tijdens Tijd Voor MAX er zo’n 150 tot 200 duizend mensen wegzapten. Jan Slagter heeft met de regio gesproken of er wat met regionieuws kan, maar die zeiden: ‘Het is ons belangrijkste nieuwsmoment’. We hebben met het NOS Journaal gesproken of een bulletin gemaakt kon worden voor Nederland 2, en om productionele redenen lukte dat niet.

NOS: ‘Wij zijn van de nieuwsvoorziening’

De oplossing die Nederland 2 heeft gevonden, het presenteren van de ANP-headlines, schoot bij de NOS in het verkeerde keelgat. “Wij zijn van de nieuwsvoorziening en niemand anders“, riep NOS-directeur Jan de Jong in het AD. Bovendien mag de bron volgens hem onder geen beding het ANP zijn.

Volgens Lennart van der Meulen is dat niet waar. “Het is zo dat de Publieke Omroep als geheel een contract heeft met het ANP. Het ANP levert dus berichten voor de omroepen en de NOS. Iedere omroep kan ieder ANP bericht gebruiken wat ze willen. De bron kan dus rustig het ANP zijn. Wat ik me kan voorstellen is dat Jan de Jong heeft gezegd: ‘MAX moet niet met een ANP Journaal komen’. Dat ligt wettelijk nu bij de NOS, maar de bron kan rustig ANP zijn. Dus als MAX in de uitzending zegt: ‘Wij hebben nieuwsberichten van het ANP’, dan is dat geen enkel probleem.

Een nieuw Journaal om zes uur op Nederland 2 is geen mogelijkheid. “Die discussie hebben we ook met het Journaal gehad toen we op Nederland 3 een bulletin wilden hebben. Zij kunnen niet tegelijkertijd twee verschillende bulletins uitzenden. En ze vonden het redactioneel lastig om een bulletin te maken dat je na drie minuten een knip maakt, waarna Nederland 1 doorgaat en Nederland 2 stopt. Het heeft geen zin om het hele bulletin door te sturen, want dan is Tijd Voor MAX zijn hele plek kwijt.

Ook vooraf een bulletin opnemen voor Nederland 2 is geen optie. “Het kan volgens de NOS niet zo zijn dat we om 17.45 uur een bulletin opnemen voor 18.00 uur op Nederland 2. Er kan altijd wat gebeuren. Dus het NOS Journaal is per definitie live.”

Lennart van der Meulen hoopt dat Nederland 2 de kijker om 18.00 uur vast zal weten te houden, nu Tijd Voor MAX op dat tijdstip ook nieuws gaat brengen. “Ik hoop dat in ieder geval een deel van de kijkers daardoor blijft hangen.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen