Undercover in Nederland in januari met Schiphol-vervolg

Alberto Stegeman zal tijdens een tweede extra uitzending van Undercover in Nederland op zondag 4 januari om 21.30 uur bij SBS 6 opnieuw aandacht besteden aan de slechte beveiliging van Schiphol. Dat heeft SBS na het eerste deel op zondag laten weten. De tweede aflevering gaat over “deze schokkende onthulling en de gevolgen hiervan“. Volgens Stegeman is het bittere ernst: “Nederland liep het risico om in het hart van haar monarchie en haar democratie geraakt te worden.”

De hangar op Schiphol waar het regeringsvliegtuig staat, de PH-KBX, is voor iedereen toegankelijk, ontdekte undercoverjournalist Alberto Stegeman voor Undercover in Nederland. Terwijl de beveiliging op Schiphol-Centrum na een eerdere uitzending van Undercover in Nederland in februari flink is aangescherpt, kunnen ongenode gasten met weinig moeite het regeringsvliegtuig op Schiphol-Oost bereiken.

Alberto en zijn team maakten op simpele wijze een werkpas van KLM na en wisten met een voertuig meerdere malen Schiphol-Oost te betreden. Uitgerekend op dit gedeelte van Schiphol bevindt zich de hangar met het regeringsvliegtuig waar Koningin Beatrix en Premier Balkenende regelmatig mee vliegen. “Omdat beveiligers deze neppas niet herkennen, konden wij telkens simpel de beveiliging omzeilen. Het grote gevaar van dit structurele lek is dat iedereen dit kan doen, ook terroristen.”

Niet alleen Schiphol-Oost is makkelijk toegankelijk, ook de hangar zelf staat open. “Op dezelfde avond dat Schiphol-directeur Cerfontaine mij in het programma Pauw en Witteman uitnodigde om met eigen ogen te komen bekijken dat de zaak nu op orde is, stond ik ironisch genoeg binnen de hekken van Schiphol. Zonder uitnodiging. Een paar weken later stond ik op dezelfde manier oog in oog met het vliegtuig van onze Koningin. Ik vind het verbijsterend dat ik zo gemakkelijk bij het regeringsvliegtuig kan komen en daar alle gelegenheid heb om te doen en laten wat ik wil. Nederland liep het risico om in het hart van haar monarchie en haar democratie geraakt te worden“, aldus Stegeman.

Stegeman heeft Schiphol voor de uitzending op de hoogte gebracht van waar de lekken zich bevinden, zodat zij tijdig maatregelen konden nemen.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen