RTL Nederland stopt met uitzendingen Astrotijd & Astro

RTL Nederland heeft vandaag besloten de spirituele telefoniediensten, die worden aangeboden in AstroTijd (RTL 5 en RTL 8 ) en Astro (RTL 4), voorlopig stop te zetten. Dat meldt RTL vandaag. RTL heeft vragen over de werkwijze van haar leverancier, die verantwoordelijk is voor de selectie van de consulenten van deze diensten. Kim Koppenol van RTL in TROS Radar: “We hebben dus voorlopig besloten om het programma te stoppen en te onderzoeken of daar inderdaad een probleem is.

De werkwijze van de leverancier van AstrTijd en Astro zouden volgens RTL niet voldoen aan de strenge kwaliteitsvoorwaarden die RTL stelt aan de kennis en ervaring van de consulenten en de aard van de adviezen. “Hierover zijn contractuele afspraken gemaakt“, aldus zegsvrouw Koppenol. “RTL stelt een onderzoek in en stopt tot die tijd met alle diensten, inclusief de televisie-uitzendingen en de websites. Vanaf morgen zal vervangende programmering worden ingezet.”

Ook TROS Radar, dat vanavond een uitzending besteedt aan Astro TV, heeft een persverklaring uitgegeven. “Nadat een Radar-redacteur heeft weten te infiltreren in Astro televisie, verklaart RTL Nederland per direct al haar astro programma’s van de buis te halen“, laat een woordvoerster van de consumentenrubriek weten.

Woordvoerder Kim Koppenol zegt vanavond in Radar: “Astro-tijd, de consulenten die daarvoor werken, worden aangenomen bij de leverancier. We hebben hele duidelijke afspraken over de kwaliteit en de vereiste ervaring en op het moment dat we daar maar even over twijfelen vinden we dat we daar actie op moeten nemen.

In Radar is vanavond te zien hoe een redacteur solliciteert als medium ‘Ramona’. Achter de schermen heeft ze gesprekken met andere mediums van zowel RTL als SBS, die haar vertellen dat ze van de omroep soms het advies krijgen om maar wat verzinnen, en dat het “één grote oplichtersbende is“. Ex-medewerkers in dezelfde branche tonen vanavond contracten waaruit blijkt dat mensen tenminste 20 minuten aan de lijn moeten worden gehouden (à raison van 80 cent per minuut). Ook laat Radar zien dat de mediums – ondanks de richtlijnen van de omroepen die dit niet toestaan – medische adviezen geven aan bellers.

RTL zegt geschrokken te zijn van het feit dat iemand, die geen enkele affiniteit of ervaring heeft met spiritualiteit, aangenomen is en op de RTL-website haar diensten aan heeft kunnen bieden. Tijdens de werving van de Radar-medewerkster heeft de leverancier geen enkele screening gedaan naar de achtergronden van de sollicitante.

SBS heeft vandaag de tarieven voor het inbellen naar Astro tv-programma’s gewijzigd. In plaats van 1,30 euro per belpoging, is het nu gratis.

SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit, die zelf maandenlang onderzoek heeft gedaan naar Astro televisie, geeft in de studio live commentaar.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen