Imago-deskundige: ‘RTL moet SBS-niveau overstijgen’

Geplaatst op vr 26 sep 2008 om 13:28

Million Dollar Wedding met Wendy van Dijk is geen succes. RTL 4 hoopte met de liveshows alsnog een kijkcijferhit te maken van de liefdesrace, maar slechts een half miljoen mensen schakelden in. “Na de eerste twee afleveringen had RTL al moeten zeggen: geacht publiek, sorry, we bieden u wat anders“, zegt imagodeskundige Bart Maussen van The Dutch PR Group aan de GPD. “Ga als de wiedeweerga de programma’s aanpassen met materiaal dat het SBS-niveau overstijgt.

Volgens Bart Maussen heeft RTL een probleem. “Ik weet niet waar RTL 4 voor staat. Men dacht dat het SBS-publiek Wendy van Dijk zou volgen naar RTL. Maar het DNA van de RTL-kijker verschilt wezenlijk van dat van de volksere SBS-kijker.

Million Dollar Wedding is ‘domweg niet goed doordacht’, stelt mediadeskundige Maarten Reesink. “Een afvalrace werkt niet bij bruidsparen, dat is niet sympathiek.” RTL zet in op een betere profilering van zijn zenders. “Investeren in programma’s vergt tijd. En een kijker die eenmaal op drift is, heb je niet zomaar terug.

Ruud de Langen, media-adviseur van MindShare vindt ook dat er iets niet deugt aan RTL. “SBS zit dicht op de huid van de Nederlander, terwijl RTL programma’s heeft gekocht die uiteindelijk bedoeld zijn voor internationale doorverkoop.” Voetbal op RTL 4 stootte vrouwen af en De Gouden Kooi versterkte het plattere imago van RTL. “RTL ligt in de clinch met zijn kijkers. Trouwe kijkers zijn gaan zappen naar andere kanalen.

RTL vindt de kritiek onzin. Million Dollar Wedding wordt wel gezien als “een minder goed lopend onderdeel“, maar de nieuwe programma’s die doordeweeks zijn gelanceerd, zoals Uitstel van Executie en Herrie aan de Horizon doen het heel goed. “Daar hoor je niemand over“, aldus een zegsvrouw van RTL Nederland.
47 Reacties op “Imago-deskundige: ‘RTL moet SBS-niveau overstijgen’”


 1. JaJa

  “RTL vindt de kritiek onzin”

  Wie werkt daar bij de persdienst, Don Quichotte?

  Er zijn inderdaad wel degelijk programma’s die redelijk scoren. Let wel… redelijk… Die paar programma’s scoren echter niet supergoed. Waar is de tijd dat RTL elke dag programma’s had die boven het miljoen scoorden? Waarom zijn programma’s die het imago van RTL 5 opvijzelden naar 4 verhuisd? Die passen niet bij die zender. Waarom zendt RTL 4 speelfilms uit die op 5 thuishoren? Waarom is RTL 8 pure bagger? En waarom grijpt niemand in?

 2. Jeff0

  uitstel van executie en herrie aan de horizon zijn ook gewoon goede programma’s

  voor de rest hebben ze wel gelijk

 3. Flip

  Ze heeft wel gelijk dat je niemand hoort over de goede programma’s doordeweek. Maar is dat niet altijd zo dat een flop meer aandacht krijgt.

  Ze moeten zorgen dat ze dat imago dat Fons van Westerloo voor ogen had heel snel weer verliezen.
  Door hem is het RTL publiek afgehaakt, maar dat wil hij nog steeds niet waar hebben.
  en ik denk ook dat RTL nu teveel nieuwe programma’s aan het proberen is zoals de verschillende quizzen op zaterdag en zondag, de mensen zoeken ook iets vertrouwds, iets wat herkenbaar is en dat is er vrij weinig nu.

 4. ---

  Soms is er een flop… maar RTL blijft doordeweeks gwoon top

 5. Anoniem

  Ik haak nu juist af als ik in mijn ogen ordinaire types als moeder Borsato op televisie zie. Die vind ik, net als Gordon, niet bij RTL passen maar veel beter bij SBS.

  Reactie op JaJa:
  ““RTL vindt de kritiek onzin”

  Wie werkt daar bij de persdienst, Don Quichotte?”

  Dat is geen quote van RTL maar een interpretatie van MediaCourant.

 6. Anoniem

  de zegsvrouw van RTL geeft precies het probleem van RTL aan. Met haar opmerking bevestigt ze dat die hele club geen idee heeft waar ze mee bezig zijn. Verdedig je maar met 2 goede programmas, het publiek is echt het spoor kwijt en dat wil er maar niet in bij RTL. Ontken het probleem maar lekker verder, SBS slaat ondertussen zijn slag wel.
  de ellende bij RTL begon met de ijsdansoorlog. SBS maakte vanaf dat moment steeds de goede keuze en RTL de verkeerde. Doorgaan met bijvoorbeeld MDW is een keuze die de kijker niet begrijpt en zo zijn er vele andere zaken waarbij de kijker voelt dat ‘mijn vertrouwde RTL is niet meer, het is iemand geworden die ik niet meer snap, we zijn helemaal uitelkaar gegroeid’. SBS is de nieuwe liefde, niet omdat ze kwaliteit leveren maar omdat hun toon en gevoel wel klopt. Liefde gaat niet alleen om uiterlijk!

 7. Mart

  Inderdaad je moet niet alleen kijken naar wat er fout gaat maar ook naar wat er goed is.
  Csi en Bones op 1 avond is een succes, maandag staat.
  Dinsdag met uitstel van executie en herrie aan de horizon 2 nieuwe programma die mooie cijfers halen.
  Woensdag: blijft een mindere avond maar staat met gilend naar huis en de naakte waarheid wel 2 goede programma’s. Ben alleen bang dat vanaf novembe secret miljonair geen goed idee is. (hou het lekker bij nederlands product) Liny en Marja zorgt wel weer voor vermakelijke tv al kun je daar geen hoge kijkcijfers van verwachten, spreekt niet iedereen aan.
  Donderdag: zesde zintuig is zelfs wat gestegen tov vorig seizoen en het nieuwe programma help mijn man heeft een hobby groeit met de week. (had ik niet verwacht na mijn man kan niet dansen, maar is echt een leuk programma)
  Vrijdag: tja,ze durven de concurrentie niet aan te gaan.Kan nog veel aan deze avond gedaan worden. Alleen een film die in premiere gaat op tv scoort nog.

  Week ziet er dus best goed uit. Alleen het weekend moet verbetert worden. Mag allemaal wel wat beter worden uitgedacht. Wat schat je had met een mooier decor en beter uitgedachte spellen veel beter gescoort. Ziet er wat goedkoop uit en lijkt wel of het in een middag ff in elkaar gezet is. Million dollar wedding, inderdaad raar programma (hoe kun je nou bepalen bij een auditie of het wel of geen doompaar is) verder is presentatie hier ook een oorzaak, geef wendy geen grote shows meer en zeker niet live dat kan ze niet)

 8. David (2)

  Ze hebben bij RTL wel gelijk dat je over goede produkties niets hoort. Maar ja zo werkt dat nou eenmaal. De genoemde programma’s, het Zesde Zintuig en zelfs dat ‘Help mijn man heeft een hobby’ scoren gewoon heel netjes, en zeker in de doelgroep neem ik aan. Jammer dat die cijfers niet meer dagelijks bekend worden, maar dat is nou eenmaal de belangrijkste doelgroep voor RTL.

  De tijd van 2 miljoen kijkers, of over de hele avond gemiddeld 1,5 miljoen is gewoon voorbij. Dat was in de jaren 90 zo, maar vergeet niet dat de zender toen nog een hele tijd verlies draaide want die grote shows waren ontzettend duur. En ook speelt het doelgroepenverhaal volgens mij nu veel meer een rol dan toen. Een zender bereikte toen sowiezo bijna iedereen (behalve Ned 3 toen want dat was een uiterest marginale zender).

  Nu een miljoen scoren om 20.30 is gewoon meer dan netjes, en dat lukt RTL4 de laatste tijd aardig.

  Overigens is de uitspraak “een minder goed lopend onderdeel” natuurlijk een understatement over MDW. Dit programma hadden ze inderdaad meteen na de 2e aflevering moeten schrappen. Want reken maar dat de kassala open moet de komende weken op zaterdag bij RTL.

  RTL4 mist nog, zoals duizenden keren gezegd, een goede avondshow om 22.30 met een mix van actualiteit en entertainment. Het hele live-actualiteiten en entertainmentblok van 18-20 scoort ongeveer het beste van de avond, dus mensen weten dat ze hiervoor bij RTL4 kunnen zijn. Doe daar wat mee.

 9. Anoniem

  Reactie op Anoniem:

  2 goede programma’s? Wat dacht je van Het Zesde Zintuig, Help! mijn man heeft een hobby, Gooische Vrouwen, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Editie NL, Eigen Huis & Tuin, Life & Cooking en de Achmea Kennisquiz! RTL heeft tal van goede programma’s.

 10. bas

  MDW is echt zo slecht nog niet maar het circus eromheen heeft het verpest. Wendy die in de pers 4 miljoen kijkers negeert die boer zoekt vrouw wel leuk vinden, Wendy die haar relatie ontkent, Erland die de pers verbiedt over hem te schrijven, Wendy die dat ook weer doet. Ga maar door. De kijker WIL niet eens meer kijken…..

 11. Mart

  Gordon gaat een pilot opnemen voor een nieuw programma en verklapte dat het iets met blondjes te maken heeft.

  Denk dat het dus gaat om het format: beat the blondes van eyeworks. Zou betekenen dat eyeworks weer een programma krijgt bij rtl.

 12. Mart

  Oh Gaat om een pilot voor John de Mol?????? Zou me niks verbazen als het er dan op lijkt maar John het net iets anders maakt.

 13. imagodeskundige

  reactie van RTL is zwak maar wel begrijpelijk. Om het nu eens te zijn met de deskundigen dat de programma’s tegenvallen en RTL4 de kijker uit het oog is verloren gaat inderdaad ook wat te ver.
  Maar haal dan eens positief het (media)nieuws. Doe eens wat aan de late avond welke een lachertje is voor een familiezender (4* een herhaling en 3* buitenlandse rommel). Stop met de film op vrijdag: afgezien of een familiezender uberhaupt wel films moet uitzenden is de vrijdag de avond voor het hele gezin en dan val licht amusement veel meer in de smaak dan een film. Kom vervroegd met Ik hou van Holland op zaterdag: juist moment met nu weinig sterke concurrentie en Het moment van de waarheid zal er ook beter door gaan scoren. MDW of op RTL8 primetime of donderdag om half tien wanneer Het zesde zintuig klaar is. Zondag na de serie weer een quiz waar het hele gezin aan mee kan doen. Daarnaast op de 3 weekend avonden een Talkshow als RTL Boulevard. Als laatste doordeweeks om 5 uur de 5 uur show weer terug halen.
  De bewering hierboven dat je de kijker nioet zomaar weer terugwint is niet juist. De kijker kijkt dat wat hij/zij leuk vindt en als dat door RTL4 wordt uitgezonden is die kijker zo weer terug.

 14. TVtijd: REDACTIELEDEN GEZOCHT. 9 Dagen...

  Reactie op Mart: zou dat dan op rtl5 zijn? Ik las laatst nog dat Reinout het echt een programma voor RTL5 vond ?

 15. Anoniem

  de mol heeft beat the blondes gejat

 16. Mart

  Reactie op TVtijd: REDACTIELEDEN GEZOCHT. 9 Dagen…: Denk dat John de Mol een variant gaat maken voor rtl4 maar zou zomaar rtl5 kunnen zijn. Weet niet precies wat voor programma het wordt of dat het toch gewoon beat the blondes is.

 17. TVtijd: REDACTIELEDEN GEZOCHT. 9 Dagen...

  Als het beat the blondes is dan hoop ik dacht het op RTL5 zou komen. Past ook maar bij het jeugdige profiel van 5).

 18. Chiel

  Reactie op JaJa: Dit is een tekst van Mediacourant, net van RTL.

 19. karel

  milion dollar wedding is een top gezellig entertainment trouwprogramma, wij hebben terug zo’n honymoon kwis gevoel op de zaterdagavond. Wendy, je bent top!!!

 20. Bart

  @Chiel: Ja maar gebasseerd op woorden van de RTL voorlichter..

 21. Anoniem

  chiel, je gaat me toch niet vertellen dat je dit bij rtl gecheckt heb he?

 22. Anoniem

  Reactie op Anoniem:
  Het gaat om “de nieuwe programma’s die doordeweeks zijn gelanceerd”. De meeste programma’s die jij noemt vallen daar dus niet onder.

 23. Chiel

  Reactie op Anoniem: Als staat toch niet schuin gedrukt of tussen ” ” dus dat lijkt me duidelijk dat het geen woorden van RTL zijn.

 24. Anoniem

  Reactie op Bart:
  Blijft dus interpretatie.

  Reactie op Anoniem:
  Je ziet toch in het artikel dat het geen quote is.

 25. mark

  SBS 6 ging toch ook gewoon door met Dancing Queen? Dat waren ook maar 600.000 kijkers op vrijdag en nog geen 500.000 op zaterdag, en tege het eind trok het een beetje bij (finale zelfs gemiddeld 1.000.000 kijkers). Dus RTL 4 gaat gewoon door, ze mogen blij zijn met die 500.000 kijkers, want Mooi Weer De Leeuw zit er tegenover en SBS 6 is nog niet begonnen met de liveshows van Popstars, die komen pas als RTL 4 weer begint met Ik Hou Van Holland. Wordt de tweede serie van IHVH nu een flop? Zullen de kijkers weer terug keren? Of krijgt SBS 6 er nog meer, want de sing-off van Popstars moet toch ook de miljoen kunnen halen.

 26. JaJa

  Staat inderdaad niet als quote, dus inderdaad een interpretatie.

  Wel een quote: “Csi en Bones op 1 avond is een succes, maandag staat”.
  Helemaal mee eens. Alleen jammer dat er op RTL 5 weer gedubbeld gaat worden met de CSI’s. En met andere programma’s. Gewoon weer kapot programmeren en dubbele afleveringen in het schema.

 27. Johan

  die imago-knakker ziet zeker niet dat SBS bezig is een religieus bolwerk te worden, met Het Kleine Huis en al die TV dominee’s op zondag.
  Net als de zenders in Duitsland van P7S1

 28. Brian

  Waarom lanceert RTL al haar nieuwe programma’s tegelijkertijd? Ze kunnen misschien beter in september alle kijkers op de zaterdag krijgen door Ik houd van holland, en dán MDW erna doen, dan blijven alle kijkers sneller hangen, lijkt me.

 29. TVtijd Nog 9 Dagen: redactieleden gezocht

  Ik denk persoonlijk dat Popstars onder de miljoenengrens gaat komen op de vrijdag. Dat was ook het geval bij So you wannabe, en bij het schaatsen..

 30. mark

  Reactie op TVtijd Nog 9 Dagen: redactieleden gezocht: Echt niet, vanavond alleen alweer 1,6 miljoen want geen concurrentie van Vermist!

 31. TVtijd Nog 9 Dagen: redactieleden gezocht

  Sorry ik bedoel als de live-shows beginnen..

 32. Anoniem

  Galjaard zit zo bij dwdd. Benieuwd wat hij te zeggen heeft.

 33. Puk

  Ja en Joost Zwagerman ook! Ik ben benieuwd! Dat noem ik nou Top tv.

 34. Anoniem

  CSI en Bones en Gordon horen op RTL5, niet op 4.

 35. karel44

  AMSTERDAM – RTL programmadirecteur Erland Galjaard heeft gezegd dat het tv-programma Million Dollar Wedding niet te redden is. „We zullen het doel van 1 tot 1,5 miljoen kijkers niet meer halen

  „Million Dollar Wedding is een niet goed uitgevoerd programma”, bekent Erland. „We hebben ons in de auditieshows vergist. Het is onsympathiek om mensen op hun liefde te veroordelen.”

  Erland is echter niet van plan om met het slecht scorende tv-programma te stoppen. „Een half jaar geleden haalden we om die reden twee programma’s van de buis. Vervolgens kregen we het verwijt dat we 500.000 kijkers in de kou lieten staan.” Erland kiest er dus voor om door te gaan met een kwakkelend programma. Maar volgens de programmadirecteur bescherm je de ster niet door ze van de buis te halen. „Beschermen is iemand zijn of haar haar vak laten uitoefenen. En dat doet Wendy fantastisch.”

  De RTL-man betreurt dat de score van Million Dollar Wedding zo wordt gevolgd. „We hebben acht nieuwe concepten op de buis gebracht die het wel goed doen. Het is oneerlijk om een hele zender op één programma af te rekenen.”

  @bron telegraaf

 36. Chiel

  Die mensen op de telegraaf redactie doen niks anders dan tv kijken :lol: Ook al tijdens Life and cooking ;)

 37. Anoniem

  Secret miljonair was op Donderdag te zien,maar 21.30 ipv 20.30 zou beter zijn.
  Voor de woensdag dan zou ik het programma ook om 21.30 doen of nog beter 22.30.

  Liny en Marja is dat niet ‘hoe shoon is jou huis’ ?,zo ja dit programma moet op Donderdag om 20.30.

 38. Sonja

  Waarom stelde niemand Erland Galjaard een kritische vraag? Die man mocht daar verkondigen dat hij zichzelf geen publiek figuur vindt en niet snapt waarom de roddelpers foto’s van hem willen maken. Is het meneer Galjaard ooit opgevallen dat hij in bed ligt met Wendy van Dijk? Als je kiest voor een relatie met Wendy dan weet je dat je in de picture komt te staan, dat is part of the deal. Als meneer Galjaard het zo vervelend vindt dat hij op de cover van de Prive staat had hij bij zijn vrouw en kinderen moeten blijven, DAN was hij inderdaad niet interessant geweest voor de bladen!

  Waarom stond niemand op aan die tafel en zei: “Meneer Galjaard, u heeft een relatie met 1 van uw bekendste presentatrices, u begint een relatie met een ‘publiek persoon’ en dat maakt u ook een ‘publiek persoon’, daar kiest u toch voor?”

  Het mislukken van Million Dollar Wedding was ook volledig te wijten aan Eyeworks en Reinout Oerlemans, zijn de handen van meneer Galjaard soms geamputeerd en KAN hij ze soms niet in eigen boezem steken? Hij heeft een format gekocht en is (mag ik aannemen) betrokken geweest bij deze productie en heeft het zélf ook niet gezien dat het niet goed was.

  Wat een naar zelfingenomen mannentje, bah!

 39. !#Michael#!

  Daar heeft Galjaard wel een punt … Ze laten 500dznd mensen in de kou staan, de reeks afmaken is gewoon respectvol naar ons kijkers van MDW …

  En verder is naast MDW en NPL:Wat schat je?! de rest wel een succes … Uitstel van Exicutie en Herrie aan de Horizon trekken beide na genoeg wel 1mlb kijkers, Help mijn man heeft een hobby groeit week na week en trok gisteren ruim 900dznd kijkers, 6e Zintuig: Plaats Delict trekt 1.1mln, ook de vernieuwe achmea kennisquiz doet het met 700dznd kijkers beter dan de vorige reeks, Goede Tijden Slechte Tijden lijkt herstel te vertonen … waarom word daar niks over gemeld?!

 40. TVtijd: 8 Dagen -> Redactieleden laatste kans!

  Ja, het was vrij stom dat het alleen maar over wendy’s trouwen ging. Hij heeft niks gezegt over de verdere ontwikkeling van RTL4

 41. Mart

  Reactie op Anoniem: Liny en marja komen met de schoonmaakdiva van nederland.

 42. Chiel

  Q: Waarom stond niemand op aan die tafel en zei: “Meneer Galjaard, u heeft een relatie met 1 van uw bekendste presentatrices

  Omdat het geen Shownieuws is…

 43. JB

  Mathijs likt liever de reet van Erland, zijn toekomstige baas, dan dat ie hem nu affakkelt en straks niet binnen mag bij RTL.

 44. frank

  Wist niet dat deze imago deskundige ook verstand had van Televisie maar zo te lezen is dat ook niet het geval dus Hr.Maussen houdt uw commentaar op Wendy
  liever voor u.

 45. vinn

  Naar mijn mening word rtl alleen maar beter, oke MDW is niet zo goed progamma maar
  – Moment van de Waarheid
  – Can Buy Me Love
  – Wat Schat Je?
  – Ik Wed dat ik het Kan
  – Ik Hou van Holland
  – Wie is de Chef
  – Uitstel van Executie

  Zijn allemaal top progammas voor mijn, waar ik graag naar kijkt
  mijn tv avond ziet er zo uit
  19.00 – ONM (NED 3)
  19.30 – CBML (Rtl5)
  20.00 – GTST (Rtl4)
  20.30 – MA: ANTM DI: Niks WO: Film DO: SYTYCD VR: Popstars ZA: Beste idee van NL ZO: Gooische Vrouwen
  21.30 – MA: HWIMIAZ (rlt5) DI: Niks Wo: Film DO: Niks VR: Popstars ZA.: Wie ben ik ZO: Wat schat je?

  Maar 2x in de week SBS de rest RTL en BNN voor ONM dan

 46. Sonja

  Reactie op Chiel:

  De discussie ging over waarom hij vond dat hij geen publiek persoon was, in die discussie is het heel raar om te ontwijken of te zwijgen over het feit dat hij een relatie heeft met 1 van de bekendste vrouwen van Nederland.

 47. ©hiel

  Reactie op Sonja: Ze hebben officieel geen relatie dus waarom zou je het er dan over hebben. Ze willen er zelf ook niks over zeggen. Dat is dus gewoon zinloos.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.