Gratis dagblad DAG verdwijnt: ‘Te weinig adverteerders’

Geplaatst op ma 29 sep 2008 om 15:16

De gratis krant Dag verdwijnt. Woensdag verschijnt de laatste editie van het gratis dagblad van PCM Uitgevers en KPN. De website Dag.nl gaat wel door, maar met een veel kleinere redactie dan nu. Bij Dag werken nu bijna zestig mensen. “Het perspectief dat we op termijn geld gaan verdienen is te onzeker“, zegt hoofdredacteur Bob Witman in het NRC. “Ik respecteer de beslissing van de aandeelhouders, maar als journalist vind ik de beslissing doodzonde. Dag voegde echt iets toe, vind ik.

De redactie heeft het nieuws vanochtend te horen gekregen van Dag-directeur Jan-Roelof Stienstra. Bob Witman: “Het was een emotionele bijeenkomst. Voor veel collega’s is het hun eerste baan bij een krant.

Dag is er volgens hoofdredacteur Witman niet in geslaagd om voldoende adverteerders te strikken. Ook voor de andere gratis kranten (Metro, Spits en De Pers) is de advertentiemarkt op dit moment moeizaam. Dag leed vorig jaar een verlies van 10 miljoen euro. Dit jaar stevende het blad af op een even groot verlies, zei bestuursvoorzitter Bert Groenewegen van PCM vorige week.

Dag heeft veel last van het feit dat in het openbaar vervoer – een voor gratis kranten belangrijke afzetkanaal – inmiddels sprake is van een verdringingsmarkt, waarin het aanbod van kranten groter is dan de vraag. Dag is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd met de andere gratis kranten voldoende adverteerders aan zich te binden“, zo melden KPN en PCM in een gezamenlijk persbericht.

Door deze moeilijke omstandigheden in de markt voor gratis kranten en met de onzekere economische vooruitzichten, zien PCM en KPN onvoldoende perspectief om de krant van Dag binnen afzienbare tijd winstgevend te maken. PCM gaat alleen verder met de digitale nieuwsvoorziening.
12 Reacties op “Gratis dagblad DAG verdwijnt: ‘Te weinig adverteerders’”


 1. mark

  Toepasselijke reactie: DAG!

 2. Sander

  Ik vind zelf Dag te saai en te veel tekst. Dag kwam bij mij meer over als een magazine dan een goede krant.

 3. TVtijd. Tijd voor al het nieuws

  Nutteloze krant…

 4. Anoniem

  teveel tekst? HAHA veel te veel plaatjes juist! de Pers is ook slecht geworden! alleen maar economisch nieuws, was vorig jaar veel afwisslender en diepgravender.

 5. Sky

  Ik pak altijd even ‘de Spits’ mee, als ik met het openbaar vervoer reis. De rest zoals, Metro en de Pers laat ik altijd liggen. DAG werd toch gratis weggeven bij de Albert Hein?

 6. Jeroen

  Zal niet lang duren voordat De Pers ook weggaat. Het is de enige krant die altijd met stapels blijft liggen.

 7. Anoniem

  DAG was mijn favoriete gratis krant. Jammer dat die verdwijnt. Maar je kon er op wachten, viel mij op dat er altijd zo weinig advertenties instaan, dat geld overigens ook voor De Pers.
  Sinds hun herlancering maanden geleden waren zij veel beter geworden, met ook artikelen uit de Volkskrant ed.

 8. Tommy

  De Dag was ook mijn favoriete krant, ze probeerde het nieuws niet leuker te maken als het was en was erg overzichtelijk.
  Spits zitten altijd minstens 10 bladzijde’s tussen die niet over het nieuws gaan. De Pers heb ik op een 2de plek staan maar die zal ook wel verdwijnen! :D

 9. arno

  Jammer dat de dag verdwijnt, want ik las hem graag!!!

 10. D@@N

  Raar dat er wordt gezegd dat het aanbod groter is dan de vraag. Metro en/of de Sp!ts neemt volgens mij bijna iedereen mee. Het probleem ligt gewoon bij bladen als de DAG en De Pers zelf: te saai, onorigineel. Openbaar Vervoer gangers hoeven geen meerdere kranten. Metro en Sp!ts is genoeg. Zelf vind ik de Metro een, voor een gratis krant, goed tijdverdrijf voor in de krant of voor mee naar huis.

 11. Nadine

  Met mijn opleiding Journalistiek neem ik toch vaak meerdere kranten mee. Op school liggen sowieso de Sp!ts, Metro en DAG, alhoewel ik ze meestal ’s ochtends al heb als ik het station binnen loop. Voor De Pers moet ik altijd op het station zijn.

  Sp!ts komt op mij over als een entertainmentkrant. Mijn interesse liggen op dat vlak, dus ik lees hem daarom ook graag. Dat is echt mijn favoriete gratis krant. Metro komt op mij over als een gewone normale, ietwat saaie krant. Vergelijkbaar met het Algemeen Dagblad. De Pers vind ik een wat nettere krant voor hoogopgeleide mensen. Wat ik van DAG vind ben ik nog niet helemaal achter. Eerlijk gezegd komt het op mij over als een mix van de drie andere gratis kranten. En dat is soms wel handig als je van alles wat wil.

  Ik vind het erg jammer dat hij verdwijnt, maar ook wel heel logisch. De krant voegde niks toe aan het aanbod van gratis kranten. Maarja, het is toch weer een keuze minder. En ik heb graag keuze.

 12. Timo

  Reactie op Nadine: Sp!ts is toch ook van De Telegraaf, dus is het wel logisch dat het een entertainmentkrant is. Want dat is De Telegraaf ook. Ik ben zelf ook geïnteresseerd in het entertainmentnieuws. Nou heb ik de Sp!ts al een hele tijd niet meer gelezen, maar De Telegraaf slaat wel een beetje door de laatste tijd met hun entertainmentverslaggeving. Voorbeeld is bijv. de hele Wendy en Erland affaire en het hele gedoe rond Million Doillar Wedding. Ze mogen daar best is wat objectiever over zijn naar mijn mening.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.