Erik Mouthaan: ‘Zelfs CBS wilde mijn beelden hebben’

Geplaatst op di 30 sep 2008 om 11:38Erik Mouthaan volgt de Amerikaanse politiek op de voet en al op 4 november nadert een ontknoping als de nieuwe Amerikaanse president wordt gekozen. Voor RTL Nieuws maakt hij zo’n twee tot drie items per dag. “De kunst is op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Zo is het ons gelukt om tijdens de Democratische conventie running mate Joe Biden de microfoon onder zijn neus te duwen en een vraag te stellen. Ontzettend gaaf, zelfs CBS wilde deze beelden gebruiken.

Erik Mouthaan is nog altijd trots op zijn baan als correspondent in New York. “Het is geweldig om er zo bovenop te zitten“, vertelt hij in Mikro Gids. “De verkiezingen leven ontzettend, niet alleen hier in Amerika, maar ook in Nederland. Voor mij is het bijzonder om te zien hoe de strijd wordt gestreden, welke belangen er spelen en welke strategische keuzes worden gemaakt. Ik vind het nog steeds een eer de kijkers in Nederland duidelijk te maken wat hier gaan de is.


9 Reacties op “Erik Mouthaan: ‘Zelfs CBS wilde mijn beelden hebben’”


 1. Drama Queen

  Ik vond max westerman beter
  stelde betere vragen is sneller een amerikaan in hart en nieren
  hij moet nog groeien

 2. Puk

  Max Westerman was gister op 3 ook geweldig. Waarom ze die bij RTL hebben laten gaan is mij ook een raadsel.

 3. Zelfsmijnnaamismooi

  Om haar marktleiderschap te versterken, gaat RTL Nederland zich volledig richten op de kernactiviteiten televisie en radio. Daarnaast zet het bedrijf sterk in op nieuwe media, zoals de verdere ontwikkeling van digitale en mobiele media, crossmediale producten en diensten.

  De organisatie van RTL Nederland wordt bovendien zo aangepast dat optimaal kan worden ingespeeld op de behoefte aan onderscheidende communicatieconcepten bij adverteerders. De technisch facilitaire diensten van het bedrijfsonderdeel Broadcast Operations gaat RTL Nederland uitbesteden.
  Bert Habets, CEO van RTL Nederland: “We gaan minder managen en meer doen, we gaan onze afdeling nieuwe media versterken en uitbreiden. Daarnaast besteden we werkzaamheden uit die niet meer bij onze kernactiviteiten horen.”

  Er verdwijnt een aanzienlijk aantal management- en coördinatiefuncties. Anderzijds worden juist nieuwe functies gecreëerd en krijgt talent de kans om door te groeien.

  Door de organisatiewijzigingen verdwijnen de functies van zo’n 50 medewerkers. Voor een klein aantal van hen behoort doorgroeien of overstappen naar een nieuwe functie tot de mogelijkheden.

  De technisch facilitaire diensten van Broadcast Operations worden ondergebracht bij een externe partij, marktleider DutchView.

 4. Chiel

  Reactie op Puk: En waarom er op 3 niemand meer kijkt is mij weer een raadsel. Leuk programma!

 5. Anoniem

  tonge jonge, wat een sukkel.

  “Aan zijn opvolger kun je zien hoe goed Max Westerman was.”

 6. Timo

  Max’s programma op 3 is idd erg leuk. Heb z’n beide programma’s op 4 toendertijd ook altijd gevolgd. Ik vind z’n kijk op dingen en manier van benaderen erg goed en met z’n sarcasme en humor in de mix is het voor mij absoluut een must-see presentator/verslaggever. En het is wel grappig om te zien dat hij laat zien ondanks dat heel veel Nederlanders totaal niet op de Amerikanen willen lijken of dat Nederland op bepaalde vlakken net als de US is. Dat hij dan laat zien met grappige onderwerpen dat we soms helemaal niet zo anders zijn als sommige graag zouden denken.

 7. joyce@gmail.com

  Pff…ik vind Eric Maudhaan verschrikkelijk. Wat een arrogant mannetje!
  Nee, erg jammer dat hij daar mag zitten namens RLT Nieuws.

  Inhoudelijk doet hij het nog wel ok, maar jammer dat hij zo over het paard is getild.

 8. Mike

  Wat me opvalt aan Erik Mouthaan, is dat hij meer dan zijn voorganger Max Westerman ontzettend bezig is met zijn eigen beeldvorming. Aan camerastanden en lichtplaatsing merk je nadrukkelijk dat Erik Mouthaan zichzelf graag ziet als belangrijke correspondent. Een beetje op Amerikaanse wijze. Heel RTL Nieuws zou zich goed kunnen onderscheiden door op Amerikaanse toer bezig te gaan. Rick Nieman is daar groot voorstander van, vertelde hij ooit in een interview.

 9. Timo

  Reactie op Mike: Ik vind juist dat RTL Nieuws een erg ‘Amerikaanse’ manier van berichtgeving al heeft. Als je het vergelijkt met nieuwsuitzendingen als ABC World News with Charles Gibson, CBS News with Katie Couric en NBC Nightly News with Bran Williams dan is RTL Nieuws ook erg van de graphics, veel op locatie verslaggeving. En RTL Nieuws vergelijkend met het NOS Journaal is het erg snelle en ‘moderne’ berichtgeving. Waar het NOS Journaal vooral erg keurig en netjes probeert te zijn, en er niet erg veel om geeft naar mijn idee om alles er zo goed mogelijk uit te laten zien.
  Max Westerman was de betere US-correspondent, maar Erik komt er steeds meer in naar mijn mening. En hij maakt ook net als Max soms interessante items voor het Half Acht Nieuws.
  En als het aan mij ligt mogen Rick Nieman en Suzanne Bosman ook de enige zijn die het Half Acht Nieuws op maandag t/m vrijdag presenteren ipv van wekelijks afwisselen met de andere 2 co-anchors. Ze doen het dan ook beter dan Roelof en Marielle.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.