Ronald Plasterk: ‘Maximaal twee ton presentatoren NPO’

Minister Ronald Plasterk gaat de topsa- larissen van presentatoren bij de Publie- ke Omroep (NPO) aanpakken. Plasterk wil een maximumsalaris van twee ton. Dat vertelde minister van Media Plasterk vanochtend aan het Radio 1 Journaal. “Want ook dat is publiek geld dat wordt gebruikt voor een publiek doel. Als iemand de minister-president interviewt, kun je je afvragen waarom degene die de vragen stelt meer verdient dan degene die de vragen antwoordt“, zegt Plasterk op Radio 1.

Aan het contract van grootverdieners als Paul de Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk (foto) en Jack van Gelder wordt niet getornd, maar bij nieuwe contracten moet direct aan de regel voldaan worden. “Er zijn misschien sectoren in de samenleving waar je meer kunt verdienen, maar dat is dan maar zo. Daar kiezen mensen voor.

De 200.000 euro die Ronald Plasterk voorstelt ligt nog wel boven de Balkenende-norm van 180.000 euro. “Ik ben wel gevoelig voor het argument dat de marktwerking er op televisie toch wat harder doorkomt.” Dus de interviewer mag wel iets meer verdienen dan de minister-president. “We brengen dit onder het zogenaamde regime van de beloningscode. De sector mag een voorzetje doen hoe zij denken met de inkoemns om te gaan en ik moet dan als minister bepalen of ik het daar mee eens ben. In die code zit een maximum. Die zit niet ver van de twee ton af.

Ronald Plasterk denkt niet dat de bekende presentatoren van de NPO nu overstappen naar de commerciële omroepen. “Dat zeiden ze ook bij een aantal andere functies. Daarom doe ik het nu met vertrouwen.

Presentatoren als Ivo Niehe verhuren zichzelf via een eigen onderneming. Zo kan men onder de regel uitkomen. “Ik denk dat dat wel zou meevallen, want nu hebben ze ook arbeidszekerheid. Als ze in een bv gaan zitten, kan de omroep over twee jaar zeggen dat ze het niet meer zo zien zitten.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen