Kort geding RTL Nieuws tegen minister van de baan

Het kort geding tussen RTL Nieuws en minister Van Middelkoop (Defensie) is van de baan. Het geding, dat morgen zou dienen, was aangespannen door RTL Nieuws omdat Defensie informatie achterhield uit het onderzoeksrapport over de kosten van de Groene Draeck, het privéschip van Koningin Beatrix. Defensie heeft zojuist de bewuste stukken overgedragen aan RTL Nieuws. Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws noemt de gang van zaken in een persbericht “opmerkelijk“.

RTL Nieuws hoofdredacteur Harm Taselaar: “Het is opmerkelijk dat je met de rechter moet dreigen om informatie te krijgen waar iedere belastingbetaler recht op heeft, maar we zijn blij dat na alle onderzoek van RTL Nieuws er nu eindelijk openheid komt over een deel de kosten van het Koninklijk Huis.

Achtergrond

In augustus 2007 diende RTL Nieuws een Wet openbaarheid van bestuur (Wob)-verzoek in over de kosten van de Groene Draeck. Defensie weigerde de gegevens, waarna een bezwaarcommissie van Defensie RTL Nieuws in het gelijk stelde en vroeg de gevraagde stukken voor 6 januari 2008 te leveren. Hierop heeft Defensie een aantal keren uitstel gevraagd omdat de accountantsdienst van Justitie moest worden ingehuurd om onderzoek te doen naar een post van 120.000 euro die niet kon worden verantwoord. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar álle kosten van het Koninklijk Huis die door Defensie worden betaald.

Hoewel dat rapport al begin februari gereed was, is RTL Nieuws steeds akkoord gegaan met uitstel van publicatie, totdat duidelijk werd dat levering van de gevraagde stukken niet op afzienbare termijn te verwachten was. Minister Van Middelkoop heeft zich onlangs in een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix al uitgebreid moeten verantwoorden over de Groene Draeck-affaire. Defensie legde ondertussen een sommatie van RTL Nieuws naast zich neer, omdat het vrijgeven van de informatie zou leiden tot een ‘onjuist en onvolledig beeld’. Op woensdagmiddag 4 juni voorkwam Defensie een kort geding, aangespannen door RTL Nieuws, door de gevraagde informatie alsnog te overhandigen aan RTL Nieuws.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen