Publieke Omroep: ‘Veel sport en nieuwe titels in de zomer’

De Publieke Omroep (NPO) kondigt voor de komende zomer een ‘sterke programmering aan’. Er zal sprake zijn van veel sport, nieuwe titels en actuele thema’s. Dat meldt de NPO vandaag. Op Nederland 1 vormt sport deze zomer de hoofdmoot, met het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Beijing. Naast de live verslaggeving ook veel samenvattingen en dagelijks late-night NOS Studio sportzomer waarin Jack van Gelder tijdens het EK napraat over het voetbal.

Gedurende de Tour en de Spelen is Mart Smeets de gastheer van de talkshow op de late avond. Bovendien worden er, in aanloop naar het EK en de OS, speciale afleveringen van Andere Tijden Sport (NPS, NOS) uitgezonden en presenteert Frits Barend Olympische documentaires in De Weg naar Goud (MAX).

Deze zomer starten op Nederland 1 nieuwe series van Babyboom (NCRV) met Caroline Tensen, Memories (KRO) met Anita Witzier en de docusoap Jan Keizer, een leven na BZN (TROS). Nieuw is ook De groeten van MAX, waarin Sybrand Niessen zich opwerpt als de nieuwe vakantieman. “In Gezellig naar Marokko (KRO) gaat Derk Bolt met een groep doorgewinterde kampeerders op reis. Het programma 1 van de 8 (EO) keert eenmalig terug met Henny Huisman als presentator. En in een nieuwe reeks Vinger aan de Pols (AVRO) praten bekende Nederlanders openhartig met Pia Dijkstra over hun ziekte“, aldus een woordvoerster van de NPO.

Nederland 2 heeft een gevarieerd zomeraanbod. “Onder andere met Zomergasten (VPRO), prachtig Engels kostuumdrama (NCRV), de filmserie Cinema Erotica, Italiaanse speelfilms zoals La Dolce Vita en Il Postino en dagelijks een regiosoap (KRO). De detectivemaand (KRO) is een alternatief voor wie niet van voetbal houdt. Tijdens wedstrijden staan maar liefst vijf detectives geprogrammeerd: twee op Nederland 2 en aansluitend nog drie op themakanaal Hilversum Best.”

Ook biedt Nederland 2 een aantal grote thema’s: Made in China en de Culturele festivals. Made in China bestaat uit een serie op China georiënteerde programma’s. “Met documentaires als Mao a Chinese tale, Circus School, het hartverscheurende China’s stolen children (allen VPRO) en speelfilms als Seven years in Tibet en House of the flying daggers (NPS). Made in China biedt ook twee series goede gesprekken. In TV China (VPRO) praten Chinese Nederlanders over hun band met China en Paul Rosenmöller onderzoekt in Paul in China (IKON) de prijs van de economische groei.”

Daarnaast staan de culturele festivals prominent in het schema van Nederland 2. “Van Oerol (AVRO) tot Festival Classique (AVRO) en van het Edison Gala (AVRO) tot de Uitmarkt (NPS). Ook [email protected] en Nederland 1 doen overigens een culturele duit in het zakje met het Kinder Prinsengrachtconcert en de Musical sing a long.”

Nederland 3 komt met veel nieuwe programma’s. In Factor Giel (VARA), is Giel Beelen lijdend voorwerp in opvallende experimenten en in Fearfighters (EO) wordt de ultieme strijd met angsten en fobieën aangegaan. BNN brengt onder andere Ranking the Stars, Spuiten en Slikken Zomertour, Over mijn Lijk Extended en Nu we er toch zijn op vakantie. “In Bloot, Zweet en Banen (VARA), geïnspireerd op The Full Monty helpt Frank Evenblij, bekend van De Jakhalzen, werkloze mannen aan een baan.

De nieuwe, dagelijkse serie Falcon Beach (TROS) gaat over het wel en wee van een groep jongeren. Daarnaast de hele zomer elke werkdag nieuwe afleveringen van de veelbekroonde Amerikaanse politieserie Law & Order (VARA). In Tribe (LLINK) ontvlucht avonturier Bruce Parry het Westerse bestaan en zoekt hij inheemse stammen en afgelegen uithoeken op. ”

Nederland 3 heeft twee themaweken. Vanaf 30 juni de Week van het Cabaret (VARA) met o.a. Sanne Wallis de Vries en vanaf 18 augustus de Week van de Smaak, met alles over smaken en proeven in Truth about Food (NPS), een speciale aflevering van Keuringsdienst van Waarde (RVU) en een thema-avond (NPS) gepresenteerd door Jörgen Raymann en voedselprofessor Pierre Wind. “Bovendien zoekt 3 de kijker nadrukkelijk op in Nova College Tour (NPS), De keuze van de Kijker (KRO) en de ‘Festivals op 3’ Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands (NPS, VPRO, VARA).”

Ook sport ziet de kijker op 3. Vanaf 27 mei wordt in een vierluik uitgebreid teruggeblikt op het voor Oranje zo succesvolle EK van 1988 (NOS). “Verder zijn er twee quizzen: tijdens het EK Play like a Champion (TROS) met Jack van Gelder en gedurende de Olympische Spelen de Olympische Quiz (VPRO) met o.a. Peter Heerschop en Viggo Waas. In Alles voor Goud (TELEAC/NOT) praat Barbara de Loor met sporters en wetenschappers over wat je moet doen om een gouden medaille te winnen.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen