Kijker mag meedenken met Nederland 3

Kijkers van Nederland 3 kunnen vanaf dit najaar meedenken over de programme- ring. Dat zegt zendercoördinator Roek Lips maandag in De Telegraaf. “Vanaf dit najaar kunnen kijkers op de internetsite van Nederland 3 meedenken over de programmering. Het publiek kan je bijvoorbeeld helpen ontdekken of er een fout in je schema zit.” Op Nederland 3 mislukte onder meer Patrick Lodiers‘ De Nieuwste Show. “Begin 2009 willen we met een wekelijkse variant van dit programma terugkomen.

Nederland 3 pretendeert een experimenteel station te zijn, maar is al een aantal keer in het nieuws gekomen toen programma’s van de buis werden gehaald wegens slechte kijkcijfers. Roek Lips: “Sinds het begin van dit tvseizoen zijn op Nederland 3 zeker 45 nieuwe programma’s begonnen. Daarvan zijn er slechts twee of drie – zoals De Slag om Pampus en 3e Klasse D – verplaatst omdat het minder goed ging dan gehoopt. Draadstaal krijgt juist een mooiere plek omdat het programma veel beter scoorde dan verwacht en ja, daar moet dan weer iets anders voor wijken.

Patrick Lodiers’ dagelijkse nieuwsshow werd van de buis gehaald. “Met De Nieuwste Show zijn we na negentig afleveringen gestopt en dan ook nog in goed overleg met BNN en de NPS. We hebben het echt geprobeerd. Begin 2009 willen we met een wekelijkse variant terugkomen, omdat het programma verschillende onderdelen bevat waarmee we graag verder willen.

De onberekenbaarheid van het uitzendschema door Champions League en UEFA Cup helpt ook niet. “Het mes snijdt aan twee kanten: je trekt met voetbal kijkers naar je toe, maar het is niet handig voor je schema. Onregelmatig voetbal op dinsdag, woensdag en donderdag leidt tot verbrokkeling. Dat zorgt voor spanning binnen je profiel, maar vergeet niet dat we nog steeds aan het leren zijn. Dat gaat met vallen en opstaan. Nederland 3 is echt een nieuwe zender. Nederland 2 is er voor de vertrouwde missieelementen van de omroepen zoals kunst, cultuur en religie en Nederland 1 is vooral een optelsom van bestaande successen.

Roek Lips is toch trots op zijn station. “Je ziet op 3 ook nieuw talent opstaan: de Jakhalzen gaan zelf presenteren, Floortje Dessing komt bij ons goed uit de verf, Giel Beelen komt terug op tv en Jeroen van Koningsbrugge heeft in De Nieuwste Show en Draadstaal laten zien wat hij allemaal kan.

Soms stoppen ook programma’s waarmee ik liever was doorgegaan. Neem De Lama’s: die houden dit najaar ermee op, terwijl ze volgens mij nog niet klaar zijn. Maar ook zij gaan weer iets nieuws ontwikkelen. Soms gaan programma’s ook te lang door. Man Bijt Hond op Nederland 2 bijvoorbeeld, daar ben ik zelf ooit mee begonnen. Dat bestaat nu tien jaar, maar je kunt je afvragen hoe innovatief het nog is. Moet je het opnieuw uitvinden of iets heel anders bedenken? De kijkcijfers zijn in elk geval dalende. Voorheen meer dan een miljoen, nu enkele honderdduizenden.

Het publiek krijgt een stem bij Nederland 3. “Vanaf dit najaar kunnen kijkers op de internetsite van Nederland 3 meedenken over de programmering. Het publiek kan je bijvoorbeeld helpen ontdekken of er een fout in je schema zit. Dat kijkers bijvoorbeeld net een stukje van je programma missen omdat ze ook op een ander net iets willen zien. En het is volgens mij ook geen gekke gedachte om kijkers mee te laten praten over de inhoud. Zo zou je op een themakanaal proefafleveringen van een nieuwe show door verschillende mensen kunnen laten presenteren en de kijker zegt vervolgens wie de rest van de reeks mag doen op het ’echte’ net.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen