John de Mol: ‘De Gouden Kooi komt terug op RTL 5’

De Gouden Kooi keert terug op televisie. Er wordt de laatste hand aan de budgetten gelegd en allen dat hoeft nog rond te komen. Dat vertelt John de Mol vandaag in De Telegraaf. “Het ziet er naar uit dat dat rondkomt, en dan komt De Gouden Kooi dus terug.” Het stopt nu vanwege de zomer. “Ik heb wat de volgende Gouden Kooi betreft ook zitten denken aan een zomerstop. Dan sturen we de bewoners gewoon in juni met vakantie en dan gaan we in september verder met De Kooi.

De Gouden Kooi stopt net voor de termijn van twee jaar, waarna bewoners ook de villa konden winnen. John de Mol: “We zijn in overleg met Remko van Westerloo gestopt. RTL is een commerciële omroep en de reclamebudgetten voor de zomer zijn al vergeven. Eerst aan het voetbal en dan aan de Olympische Spelen.

Een zomerstop is volgens John de Mol een goede optie. “Dan gaan we in september met dezelfde kandidaten verder. Volgens mij kan dat gewoon. Het terug bij elkaar komen in september is dan weer leuke tv. Je hebt tenslotte ook de inbreng van de families, die we overigens net zo goed screenen als de kandidaat.

De Gouden Kooi wordt goed bekeken. “Onder de jongeren van 13 tot 19 jaar kijkt 55 procent. Van vrouwen van tussen de 20 en 34 kijkt 40 procent. De halve finale is gezien door meer dan een miljoen mensen. Het marktaandeel was 17,2 procent van alle kijkers. Het bewijst mijn uitgangspunt bij Talpa, dat shows soms even de tijd moeten hebben. Je bent al drie maanden bezig om de boel technisch goed te krijgen. Want je wilt tegelijkertijd een intiem gesprek in de slaapkamer en een ruzie in de tuin goed registreren. En dan moet het publiek nog wennen. Zij moeten een band krijgen met de bewoners en wennen aan de verhaallijnen, die heus vanzelf ontstaan.

Er is een groot verschil met Big Brother, vertelt John de Mol. “Daarin ontstaat een competitie tussen de bewoners aan de ene kant en de redactie als sturende Big Brother aan de andere kant. Bij De Gouden Kooi is de redactie echt met de bewoners verbonden. Ze werken met elkaar. Er wordt dus wel veel gepraat over wat er gebeurt. Maar nogmaals, er worden geen verhaallijnen bedacht. Dat Huub en Claire gingen trouwen bijvoorbeeld, is echt hun initiatief.

De Amerikaanse zender ABC vindt De Gouden Kooi te duur. “Ze hebben de optie betaald. Maar het programma niet op de buis gebracht. Ik ben in Amerika dus weer vrij om met iedereen te praten. Ik denk dat ABC het concept nog niet goed heeft begrepen. Het eerste land waar De Gouden Kooi nu op tv zal komen, is, verwacht ik, Frankrijk. De commerciele zenders M6 en TF1 zijn op de kijkcijfers afgekomen. Het kan niet lang meer duren of er wordt een handtekening gezet.

John de Mol kijkt vanavond naar de finale. “Ik ben blij dat Huub er in de halve finale niet is uitgegaan. Ik vind het mooi. In mijn gevoel staan de twee langst zittende bewoners Huub en Brian als gladiatoren tegenover elkaar in de finale. En dan nog kan een derde, Jaap of Amanda, er lachend met het geld vandoor gaan. Ik zeg: mag de beste winnen. Het Nederlands publiek gaat het zeggen.

Dan starten in juni alweer de audities voor De Gouden Kooi 2. “We gaan volgende maand audities houden.We willen in september met nieuwe kandidaten van start. In dezelfde villa. Ik denk dat we er in zijn geslaagd vernieuwende televisie te maken.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen