Harry Mens: ‘Heel RTL is natuurlijk gesponsord’

Harry Mens is al jaren iedere zondag te zien in Business Class bij RTL. Geld en politiek voeren de boventoon in de show, waarin ondernemers tegen betaling te gast kunnen zijn. “Heel RTL is natuurlijk gesponsord. Het is commerciële tv. Life & Cooking is gesponsord door Unilever. Bij anderen wordt het weggemoffeld, ik doe er niet preuts over. De helft van Business Class wordt gesponsord, ze betalen om erin te komen. De andere helft kan ook gesponsord, alleen lopen de kijkers dan boos weg.

Makelaar Harry Mens zei tien jaar geleden tegen de toenmalige directeur van RTL Pieter Porsius dat hij een programma wilde maken. “Porsius zei: dat willen we allemaal wel. Maar als het ze bij RTL geen geld zou kosten, mocht het van hem“, vertelt Harry aan De Pers. “Op zondagochtend was er verder niets. Ik zei: ik zie nog wel een manier om er geld aan te verdienen. We zijn een joint venture begonnen, we delen de kosten door de helft. En de winst ook. Gemiddeld hebben we 250.000 kijkers, inclusief de herhalingen. En met een hoog welstandsprofiel hè. Het zijn oudere kijkers, de gewone mensen. De vroegere CDA-stemmers, de huidige Verdonk-stemmers.

Met een autocue werkt Harry Mens niet. “Het presenteren heb ik mezelf aangeleerd, ze moeten me maar nemen zoals ik ben. Ik ben 61, ik verander niet meer. Als ik te veel hakkel en stotter, komt het doordat ik die week te veel heb gedronken. Vanaf donderdag probeer ik niet meer te drinken. Als het programma niet goed is, ben ik naar te veel recepties geweest. Mensen die niet zelf een tv-programma maken, zien dat niet. Mij valt het op. Ik kan zien of Jeroen Pauw een ruige week heeft gehad.

De gasten van Harry Mens zitten vaak vijf of zes minuten bij hem. “In die korte periode kan ik ze hun ei laten leggen. Ze hebben het gevoel dat ze hun verhaal kwijt kunnen, ze gaan tevreden naar huis. Ik geef ze zoveel mogelijk value for money. Ik kom zelf uit de zakenwereld, ik weet wat ze graag kwijt willen.’ Bent u een goede verkoper? ‘Dat is mijn talent, ik ben sinds mijn zeventiende een verkoper. Dat is wat ik doe.

Harry Mens is gefortuneerd. “Vermogen? Enkele tientallen miljoenen. Het is verspreid over mijn vrouwen en mijn kinderen. Ik ben geen patser. Patsers lopen rond in mooie glimmende pakken. Het zit tegen het nichterige aan. Zo ben ik niet. Het pak dat ik nu draag, moet eigenlijk al naar de stomerij. Het interesseert me niet.

Schaamteloos, noemt Harry Mens zichzelf. “Dat is mijn kracht. Pim zei voor de radio dat hij aan het sperma van een Marokkaanse jongetje kon proeven wat hij de dag ervoor had gegeten. Zo openlijk ben ik niet over mijn seksleven.

Harry Mens is politiek betrokken. Over het verschil tussen Rita Verdonk en Geert Wilders: “Wilders is te extreem. Rita is streetsmart, net als ik. Wilders is dat niet. Ik moet vaak denken aan de sfeer uit Der Untergang. Wilders heeft geen contact meer met de buitenwereld, dat kan nooit goed zijn. Hij is een plant die nog wel water krijgt, maar geen zon. Die planten sterven langzaam af.

Lees het hele interview in De Pers.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen